Έτσι, σε εκτενές άρθρο της, η έγκυρη Γερμανική εφημερίδα, Sueddeutsche Ζeitung, καταγράφει όλο το ιστορικό της διεκδίκησης της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ από τη ρωσική Gazprom. Η διεκδίκηση αυτή, σύμφωνα με την εφημερίδα, και η προοπτική να βρεθεί η ελληνική εταιρεία υπό ρωσικό έλεγχο, έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό.
Όπως αναφέρει, τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ, δεν επιθυμούν την αύξηση της εξάρτησης τους από το ρωσικό αέριο, κάτι το οποίο θα συμβεί σε περίπτωση που η ΔΕΠΑ εξαγοραστεί από ρωσική εταιρεία. Είναι ο «φόβος για τους Ρώσους», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
Μάλιστα οι Αμερικάνοι, στη μάχη για τη ΔΕΠΑ στηρίζουν την αζερικη Socar, η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα, βρίσκεται σε συζητήσεις με ευρωπαϊκές εταιρείες για ανασυγκρότηση της κοινοπραξίας της, ώστε να διεκδικήσει ανταγωνιστικά τη ΔΕΠΑ σε σχέση με τις εταιρείες ρωσικών συμφερόντων.
Οι Έλληνες έχουν ήδη αυξημένη εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές αερίου. Μάλιστα πληρώνουν στις ρωσικές εταιρείες την υψηλότερη τιμή για την προμήθεια φυσικού αερίου, από όλους τους άλλους Ευρωπαίους καταναλωτές, πλην της πΓΔΜ.
Συγκεκριμένα, το κόστος προμήθειας της ΔΕΠΑ από την Gazprom εκτιμάται ότι είναι κατά 30% υψηλότερο από τις τιμές της υπόλοιπης Ευρώπης.
Για τον λόγο αυτό εξάλλου, πριν από λίγες ημέρες, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Ασημάκης Παπαγεωργίου, απέστειλε κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, επιστολή προς την Gazprom που ζητά μείωση του κόστους προμήθειας φυσικού αερίου.
Να σημειωθεί πάντως πως η ρωσική Sintez έχει καταθέσει την υψηλότερη προσφορά για την απόκτηση της ΔΕΠΑ, ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής εταιρείας, Andrey Korolev, σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις ανησυχίες περί απόκτησης υπερβολικού ελέγχου από τη Ρωσία στην αγορά ενέργειας της Ελλάδας, δήλωσε πρόσφατα ότι η Sintez θα μπορούσε να συνεργαστεί με ξένο εταίρο σε μια προσφορά για την ΔΕΠΑ.
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η εταιρεία του δεν αποτελεί "βιτρίνα" για κάποιο μεγαλύτερο παίκτη όπως η Gazprom, η οποία σημειωτέον μπορεί να καταθέσει προσφορά μόνο για την ΔΕΠΑ και όχι για τη ΔΕΣΦΑ λόγω των κανονισμών της Ε.Ε.
Ο ίδιος βέβαια πρόσθεσε ότι η Sintez ενδεχομένως να μην έχει αρκετό χρόνο για να καταλήξει σε συμφωνία με πιθανούς εταίρους πριν τη λήξη της προθεσμίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr