Ταυτόχρονα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Ίδρυμα Vodafone δημιούργησε την πλατφόρμα “Citizen Science” posidonia.vodafone.gr, μία πλατφόρμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Ποσειδωνία, που δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα μέλη του κοινού να γίνουν πολίτες-επιστήμονες και να συνεισφέρουν με απλούς τρόπους, τόσο στον εμπλουτισμό της επιστημονικής γνώσης, όσο και σε δράσεις προστασίας.
Η πλατφόρμα Citizen Science αποτελεί βασικό κόμβο της πρωτοβουλίας Vodafone Posidonia και έχει στόχο προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση σε ένα εύχρηστο και δυναμικό περιβάλλον γνώσης για την Ποσειδωνία, τις ιδιαίτερα σημαντικές οικοσυστημικές υπηρεσίες που προσφέρουν τα λιβάδια της, καθώς και τις πιέσεις που δέχεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, με αποτέλεσμα την αλλοίωση της.
Επιπλέον, οι χρήστες της πλατφόρμας μπορούν να ενημερώνονται για την πρόοδο των χαρτογραφικών αποστολών και να απολαύσουν με τη δύναμη του Vodafone 5G Network τη μαγεία του βυθού, μέσα από μοναδικές εικόνες από το υποβρύχιο παρατηρητήριο του Vodafone Posidonia. Παράλληλα, θα μπορούν και οι ίδιοι να συμμετέχουν στην έρευνα για τη διάσωση της Ποσειδωνίας, με την ανάρτηση του δικού τους φωτογραφικού υλικού και των τοποθεσιών όπου συναντούν λιβάδια, συμπληρώνοντας τον πρώτο, μεγάλο χάρτη της Ποσειδωνίας στις ελληνικές θάλασσες.
Παράλληλα με την έναρξη λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας, το Ίδρυμα Vodafone μέσα από μια ενημερωτική εκστρατεία πανελλαδικής εμβέλειας, με πρωταγωνιστές τα παιδιά και την επαφή τους με τα λιβάδια της Ποσειδωνίας, μέσα από το παιχνίδι τους στην θάλασσα, καλεί όλες και όλους να ανακαλύψουν τον πολύτιμο αυτό πνεύμονα της Μεσογείου και να συμμετέχουν ενεργά στην προστασία ενός μοναδικού υποθαλάσσιου θησαυρού, των λιβαδιών της Ποσειδωνίας.
Σε μια περίοδο κατά την οποία η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί επιτακτική ανάγκη, το Ίδρυμα Vodafone, μέσω του πυλώνα δράσεων για το περιβάλλον και με όχημα το πρόγραμμα Vodafone Posidonia επιδιώκει να ανακόψει την καταστροφική πορεία που έχει επιφέρει η κλιματική αλλαγή και οι ανθρώπινες δραστηριότητες στην παράκτια ζώνη.
Από την έναρξη του προγράμματος Vodafone Posidonia τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι επιστήμονες του Oceanus Lab υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Περιβαλλοντικής και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας και Διευθυντή του Oceanus Lab, Γιώργου Παπαθεοδώρου, έχουν χαρτογραφήσει με μεγάλη λεπτομέρεια 325 χιλιάδες στρέμματα πυθμένα όπου και βρέθηκαν 97 χιλιάδες στρέμματα λιβαδιών Ποσειδωνίας με αφετηρία τον κυκλαδικό θαλάσσιο χώρο και συγκεκριμένα τις περιοχές 7 νησιών (Σύρος, Πάρος, Αντίπαρος, Δεσποτικό, Μύκονος, Δήλος και Ρήνεια).
Δείτε και μοιραστείτε την εκστρατεία ενημέρωσης του Ιδρύματος Vodafone για το πρόγραμμα Vodafone Posidonia στο https://www.youtube.com/watch?v=1IuKgZiGAGE
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr