«Με την πεποίθηση ότι θα διατηρήσουμε την ηγετική μας θέση και ότι θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις επιδόσεις μας, προτείνουμε την αύξηση της συνολικής αμοιβής των μετόχων μας στα 450 εκατ. ευρώ περίπου, που αντιστοιχεί στο 95% των ελεύθερων ταμειακών ροών το 2024 και αύξηση του ποσού του μερίσματος κατά 23%», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Μιχάλης Τσαμάζ, η θητεία του οποίου λήγει το ερχόμενο καλοκαίρι.
Το προαναφερθέν 95% αποτελεί ένα αξιοσημείωτο «ταβάνι» για τη διοίκηση του ΟΤΕ. Το ποσοστό αυτό είναι αρκετά αυξημένο σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά 85% για το 2023 και το 84% για το 2022. Η συνολική αμοιβή προς τους μετόχους για το 2024 θα επιμεριστεί σε προτεινόμενο μέρισμα αξίας 297 εκατ. ευρώ και σε πρόγραμμα απόκτησης ιδίων μετοχών ύψους 153 εκατ. ευρώ περίπου. Ημερομηνία πληρωμής του μερίσματος έχει οριστεί η 10 Ιουλίου.
Πάντως, οι αναλυτές φάνηκε πως δεν ικανοποιήθηκαν από τις ανακοινώσεις για το μέρισμα, ρωτώντας τον κ. Τσαμάζ, στην χθεσινή (22/2) ενημέρωση, για την περίπτωση διεύρυνσης της πολιτικής επιβράβευσης των μετόχων. Μάλιστα, σε report αμέσως μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, η Eurobank Equities έκανε λόγο για αυξημένο μεν, υπερβολικά συντηρητικό, δε, μέρισμα του ΟΤΕ. Η χρηματιστηριακή εταιρεία πρόσθεσε ακόμη πως οι συνολικές αμοιβές το 2024 αυξήθηκαν, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρες και έφθασαν στα 450 εκατ. ευρώ (ετήσια αύξηση 6%).
«Αναχώματα» απέναντι στον ανταγωνισμό
Κατά την τοποθέτησή του στην ενημέρωση των αναλυτών, ο κ. Τσαμάζ χαρακτήρισε το 2023 ως μία ενδιαφέρουσα χρονιά με εκπλήξεις «για κάποιους, αλλά όχι για εμάς», αφήνοντας αιχμές για όσους δεν πίστεψαν στην αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας και ξεκαθαρίζοντας πως ο ΟΤΕ είναι καλά «οχυρωμένος» απέναντι στον ανταγωνισμό.
«Ο όμιλος ΟΤΕ είναι και θα συνεχίσει να είναι και στο μέλλον πολύ καλά τοποθετημένος και εξοπλισμένος στο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κρίση ή αλλαγή, αλλά και οποιονδήποτε ανταγωνιστή έρθει στην αγορά τηλεπικοινωνιών», τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τα πρόσφατα δημοσιεύματα, τα οποία κάνουν λόγο για αποεπένδυση της BC Partners από τη Nova. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως δεν σχολιάζει ζητήματα που σχετίζονται με τους ανταγωνιστές, λέγοντας παράλληλα ότι «δεν είναι δυνατόν να στεκόμαστε σε εικασίες για το τι ενδεχομένως θα γίνει στην αγορά».
Για τις δραστηριότητες στη Ρουμανία, ο επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο πώλησης της 100% θυγατρικής Telekom Romania Mobile (TKRM). Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος έχει ανακοινώσει από τον περασμένο Νοέμβριο ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον όμιλο Quantum Projects, που ελέγχεται από τον κ. Adrian Tomșa, ιδιοκτήτη του μεγάλου ομίλου μέσων ενημέρωσης Clever Media στη Ρουμανία, για την πώληση της TKRM.
Τι έρχεται το 2024
Αναφορικά με τις επενδύσεις του ομίλου την τρέχουσα χρονιά, η διοίκηση είπε πως θα είναι κοντά στα επίπεδα του 2023 και αναμένεται να ανέλθουν μεταξύ των 610 εκατ. ευρώ και των 620 εκατ. ευρώ, καθώς η εταιρεία συνεχίζει την ανάπτυξη των υποδομών Fiber to the Home (FTTH - oπτική ίνα μέχρι το σπίτι). Επιπρόσθετα, ο ΟΤΕ εκτιμά πως οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα ανέλθουν σε περίπου 470 εκατ. ευρώ το 2024, αντανακλώντας υψηλότερες πληρωμές φόρου εισοδήματος σε σχέση με το 2023, που επηρεάστηκε θετικά από μία πίστωση φόρου.
Ο OTE εκτιμά ότι θα βελτιώσει περαιτέρω τις λειτουργικές και χρηματοοικονομικές του επιδόσεις το 2024. Όπως επισημαίνει, η συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη, που οδηγεί στη ζήτηση για τις υπηρεσίες λιανικής, οι πρωτοβουλίες ενίσχυσης του ARPU και η εξοικονόμηση κόστους θα συνεχίσουν να δημιουργούν θετική δυναμική. «Παρά τις αναμενόμενες προκλήσεις σε συγκεκριμένες περιοχές, ειδικά στις παραδοσιακές υπηρεσίες φωνής και σε ορισμένες κατηγορίες εξόδων, ο ΟΤΕ είναι βέβαιος ότι θα επιτύχει περαιτέρω ανάπτυξη το 2024, με βάση την τρέχουσα δυναμική της αγοράς», εξηγεί η διοίκηση του ομίλου.
Θα συνεχίσει την επενδυτική του στρατηγική, με ιδιαίτερη έμφαση στις υποδομές FTTH, το δίκτυο 5G και την ψηφιοποίηση όλων των σημείων επαφής με τους πελάτες, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει να επεκτείνεται σε νέες αγορές που σχετίζονται με την τεχνολογία. Παράλληλα, για το 2024, ο ΟΤΕ, παρά τις πιέσεις στις εγχώριες ροές χονδρικής, αναμένεται να διευρύνει περαιτέρω τη βάση των εσόδων του. Επιπλέον, θα συνεχίσει να επικεντρώνεται σε πρωτοβουλίες εξοικονόμησης κόστους, ιδίως όσον αφορά στο κόστος προσωπικού, προκειμένου να αντισταθμίσει εν μέρει τις επιπτώσεις του υψηλότερου ενεργειακού κόστους. Ο όμιλος έχει συνάψει συμφωνίες για μεγάλο κομμάτι των ενεργειακών του αναγκών για το 2024, διασφαλίζοντας το μελλοντικό κόστος, αν και σε υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με το προηγούμενο συμβόλαιό του. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένει περαιτέρω αύξηση των λειτουργικών κερδών, αν και με βραδύτερο ρυθμό από τα έσοδα.
«Χλιαρή» η αντίδραση των αναλυτών
Όπως προαναφέραμε, οι αναλυτές θεωρούν συντηρητικό το μέρισμα του ΟΤΕ, με την Eurobank Equities να τονίζει: «Η πολιτική επιστροφής μετρητών φαίνεται υπερβολικά συντηρητική, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι ο καθαρός δανεισμός έχει πράγματι μειωθεί κατά 131 εκατ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια. Συνολικά, τα νέα σχετικά με την επιστροφή μετρητών είναι μάλλον ουδέτερα κατά την άποψή μας και δεν είναι πιθανό να οδηγήσουν σε επαναξιολόγηση (re-rating)». Η χρηματιστηριακή διατηρεί τη σύσταση «hold» και την τιμή-στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ στα 15,1 ευρώ.
Από την πλευρά της, η Axia Research σημειώνει πως ο ΟΤΕ κυκλοφόρησε ένα ικανοποιητικό σύνολο αποτελεσμάτων, με το αυξανόμενο μερίδιο αγοράς (στην Ελλάδα) σε ευρυζωνικές συνδέσεις και μεταπληρωμένες υπηρεσίες να χαρακτηρίζει την απόδοση του δ’ τριμήνου, αλλά τα αυξημένα έξοδα κατέστειλαν το περιθώριο EBITDA. «Σε κάθε περίπτωση, αυτό επιτεύχθηκε, παρά τον πόλεμο τιμών που ξεκίνησε στις αρχές του 2023. Για το σκοπό αυτό, η εταιρεία είπε ότι για το 2024 η συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη που οδηγεί τη ζήτηση για βασικές προσφορές λιανικής, πρωτοβουλίες που ενισχύουν το ARPU και εξοικονόμηση κόστους θα πρέπει να συνεχιστεί να δημιουργήσει θετική δυναμική», τονίζουν οι αναλυτές.
«Το 2024 ο ΟΤΕ θα συνεχίσει την επενδυτική του στρατηγική, με ιδιαίτερη έμφαση στην υποδομή FTTH, το δίκτυο 5G και την ψηφιοποίηση όλων των σημείων επαφής με τον πελάτη, ενώ θα συνεχίσει να αναπτύσσεται σε παρακείμενες υπηρεσίες», σχολιάζει η Wood & Company. Την τιμή στόχο των 18,08 ευρώ με σύσταση «buy» για τη μετοχή του ΟΤΕ, διατηρεί η Alpha Finance. Για τις προοπτικές, εκτιμά ότι η διοίκηση αναμένει περαιτέρω αύξηση των εσόδων κατά το τρέχον έτος, παρά τις πιέσεις στα έσοδα από τη χονδρική, με αύξηση των λειτουργικών κερδών, πρόβλεψη για διαμόρφωση των ταμειακών ροών στα 470 εκατ. ευρώ, προσγείωση των επενδύσεων στο εύρος των 610 με 620 εκατ. ευρώ, με υψηλότερες πληρωμές στο 95% έναντι 84-85% τα τελευταία δύο χρόνια.
Τέλος, η Citi επαναλαμβάνει την αξιολόγηση «buy», με τιμή-στόχο τα 21 ευρώ ή 55% περιθώριο ανόδου (upside) μαζί με το μέρισμα. Προβλέπει ότι ο ΟΤΕ θα πρέπει να «δει» πολύ καλύτερη δυναμική τιμολόγησης στην αγορά το 2024, η οποία θα οδηγήσει σε συνεχή αύξηση των επιδόσεων της πρώτης γραμμής στην Ελλάδα. Οι ισχυροί καίριοι δείκτες απόδοσης (KPIs) δείχνουν ότι η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε αύξηση του μέσου εσόδου από το χρήστη (ARPU). Το έμμεσο κόστος έχει έναν μικρό αντίξοο «άνεμο» ύψους 15 εκατ. ευρώ από το υψηλότερο κόστος ενέργειας, αλλά ο ΟΤΕ θα πρέπει να είναι σε θέση να επιτύχει επιτάχυνση από την αύξηση των EBITDA κατά 1% το 2023.
Αριστοτέλης Παππάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr