Έτσι, η Vodafone Ελλάδος με στήριξη από την κινητή τηλεφωνία στο τρίτο τρίμηνο του έτους, τα έσοδα από υπηρεσίες έφτασαν τα 660 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο αυξημένα κατά 1,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (650 εκατ. ευρώ).
Στις επιμέρους κατηγορίες αύξηση που καταγράφηκε στις συνδέσεις κινητής, ο συνολικός αριθμός των οποίων έφτασε στα 4.270 εκατ. στο τέλος Δεκεμβρίου 2022 έναντι 4.186 εκατ. στο τέλος Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους και 4.243 εκατ. που ήταν το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου οικονομικού έτους.
Από τις συνδέσεις αυτές το 41,7% αφορούσε συμβόλαια, ποσοστό ελαφρά αυξημένο σε σχέση με πέρυσι (39,3%) και σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο (41,1%). Επίσης, η εταιρεία προσέθεσε 57 χιλιάδες νέες συνδέσεις συμβολαίου και 25 χιλιάδες νέες συνδέσεις καρτοκινητής, με τις συνδέσεις συμβολαίου να κινούνται σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.
Στις συνδέσεις σταθερής, το τέλος Δεκεμβρίου καταγράφονται 948 χιλιάδες, αριθμός ελαφρά μειωμένος κατά 4 χιλιάδες σε σχέση με το τέλος Σεπτεμβρίου και κατά 22 χιλιάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου οικονομικού έτους.
Στα ίδια περίπου επίπεδα κινήθηκε το μέσο μηνιαίο έσοδο ανά πελάτη (ARPU), το οποίο το συγκεκριμένο τρίμηνο έφτασε τα 10,4 ευρώ από 10,3 ευρώ στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Το ARPU των συνδέσεων συμβολαίων ήταν στα 17,9 ευρώ (από 18,1 ευρώ) και εκείνο της καρτοκινητής στα 5 ευρώ (έναντι 5,2 ευρώ).
Οι τιμές
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διευθύνων Σύμβουλός της εταιρείας, κ. Χάρης Μπρουμίδης, είχε επισημάνει, σε πρόσφατη προ εορτών ενημέρωση των ΜΜΕ, ότι λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας αλλά και συνολικά θα “έβλεπε” ως αναγκαία μια άνοδο των τελών χρήσης, κάτι που ωστόσο, με βάση και τα όσα καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ, που βλέπει στο δείκτη τηλεπικοινωνιών να πέφτουν τα κόστη, δεν υπάρχει.
Να σημειωθεί, επίσης ότι όπως αναφέρει ανάλυση της ΕΥ, η αύξηση του κόστους ζωής έχει οδηγήσει τους καταναλωτές να αναπροσαρμόσουν την ιεράρχηση των δαπανών τους. Η αποτυχία των εταιρειών τηλεπικοινωνιών να ανταποκριθούν σε αυτή τη μεταβολή νοοτροπίας αποτελεί, πλέον, τη μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει ο κλάδος, σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη της EY για τις 10 κορυφαίες προκλήσεις για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών (Top 10 risks in telecommunications 2023).
Καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες βρίσκονται υπό αυξανόμενη πίεση, έρευνα της EY δείχνει ότι το 60% των νοικοκυριών ανησυχούν σχετικά με τις αυξανόμενες τιμές για τις συνδρομές ευρυζωνικών συνδέσεων, ενώ σχεδόν οι μισοί (45%) πιστεύουν ότι πληρώνουν υπερβολικά χρήματα για υπηρεσίες περιεχομένου.
Ενώ η αξιοπιστία του δικτύου παραμένει ένα σημείο που απασχολεί ιδιαίτερα τους καταναλωτές, η ανθεκτικότητα και η εμβέλεια των υποδομών, η οποία βρισκόταν στην πρώτη θέση της κατάταξης από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, βρέθηκε τώρα στην πέμπτη θέση, καθώς άλλες προκλήσεις γίνονται ακόμη πιο πιεστικές.
Η κίνηση και οι επενδύσεις
Πάντως η εταιρεία σχεδιάζει επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ ως το 2025, τόσο στις οπτικές ίνες, όσο και στο 5G, όπου θέλει να πετύχει πληθυσμιακή κάλυψη 100% μέσα στην επόμενη τριετία. Ήδη, το 5G δίκτυό της σήμερα φτάνει σε πάνω από 140 πόλεις και οικισμούς, καθώς και σε 27 νησιά της χώρας, με την πληθυσμιακή κάλυψη να ξεπερνά το 50%.
Στις οπτικές ίνες, στόχος είναι να συνδέσει 850.000 σπίτια και επιχειρήσεις με δίκτυα οπτικών ινών μέσα στα επόμενα χρόνια, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Ιωάννινα, Βέροια και Κοζάνη.
Εξ αυτών, οι 300.000 συνδέσεις θα είναι οπτικές ίνες μέχρι το σπίτι και οι υπόλοιπες 550.000 θα είναι FTTC δηλαδή ως τις υπαίθριες καμπίνες. Σε επόμενη φάση βέβαια όλες οι συνδέσεις FTTC θα μετατραπούν σε επόμενη φάση σε FTTH.
Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, όπως είχε ανακοινώσει ο διευθύνων Σύμβουλός της, κ. Χάρης Μπρουμίδης, σχεδιάζει να δημιουργήσει ξεχωριστή θυγατρική εταιρεία για οπτικές ίνες, εξετάζοντας και τις δυνατότητες που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης.
Επενδύσεων συνέχεια αναμένεται και στην κινητή.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr