Στο θετικό momentum της ψηφιακής μετάβασης της Ελλάδας μέχρι σήμερα και στην κατάκτηση μίας θέσης στην πρώτη δεκάδα των χωρών της ΕΕ με τις υψηλότερες ταχύτητες 5G, αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) Γιώργος Στεφανόπουλος στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο 2ο Ετήσιο διήμερο (17-18 Μαΐου 2022) Συνέδριο «Digital EnterpriseTransformation | Fintech Strategy», το οποίο διεξήχθη ψηφιακά.
Επιπλέον, ο κ. Στεφανόπουλος συμμετείχε στο 1ο «5G Conference Southeastern Europe», το πρώτο συνέδριο στη χώρα μας που αφορά στα κινητά δίκτυα 5ης γενιάς, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο στις 18 Μαΐου 2022 υπό την αιγίδα των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης & Επενδύσεων καθώς και άλλων φορέων, μεταξύ των οποίων και η ΕΕΚΤ.
Ο κ. Στεφανόπουλος ανέδειξε «τη συμβολή των τηλεπικοινωνιακών δικτύων στην υποστήριξη των ανθρώπων να παραμείνουν υγιείς, συνδεδεμένοι και ανεξάρτητοι - σωματικά, συναισθηματικά και οικονομικά», κάνοντας ειδική αναφορά στον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας τηλεπικοινωνιών.
Αναφορικά με τα δίκτυα 5G, «την τεχνολογία αιχμής που ξεπερνά σε ταχύτητες το 1Gbps», υπογράμμισε ότι επεκτείνουν τη συνδεσιμότητα, βελτιώνουν και εμπλουτίζουν τις ψηφιακές υπηρεσίες σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και επιχειρηματικής ζωής, δίνουν τη δυνατότητα ανάπτυξηςπληθώρας τεχνολογικών καινοτομιών προς όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, με ένα πρωτόγνωρο τρόπο, προάγουν τη «μαζική ψηφιοποίηση» κάθε κλάδου της οικονομίας και συμβάλλουν στη διαχείριση της κλιματικής κρίσης και την οικοδόμηση «έξυπνων», πράσινων πόλεων με μηδενική συνεισφορά άνθρακα τα επόμενα 10-15 χρόνια.
Επιπλέον, ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε στις μέχρι σήμερα θετικές εξελίξεις αλλά και στις μελλοντικές προκλήσεις, όπως η ανάπτυξη προωθημένων εφαρμογών στη βάση υλοποίησης ενός συνεργατικού μοντέλου, μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης αλλά και όλων των επιχειρηματικών κλάδων, προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση για ασφαλείς scalable τεχνολογικές λύσεις, στο πλαίσιο μιας πιο «συμπεριληπτικής εθνικής ευρυζωνικής στρατηγικής που θα ευνοεί την ανάπτυξη της τεχνολογικής καινοτομίας».
Ο κ. Στεφανόπουλος επισήμανε επίσης, το μεγάλο ‘στοίχημα’ της δρομολόγησης των «ώριμων» δικτύων 5G που θα εξασφαλίζουν τη συνέπεια, τη συνέχεια και την ομοιόμορφη εμπειρία χρήστη, καθώς και στις τεκτονικές αλλαγές που θα φέρει η πλήρης ανάπτυξη των δικτύων αυτών στις παρεχόμενες υπηρεσίες και τα επιχειρηματικά μοντέλα σε κρίσιμους κλάδους της οικονομίας, αλλά και τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη της πλήρους και βιώσιμης ανάπτυξης δικτύων 5G: «Πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ευρωπαϊκές/ διεθνείς συστάσεις αναφορικά με τους όρους σχεδιασμού δικτύων και τα όρια έκθεσης στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία (Η/Π) ως αναγκαία συνθήκη για την πλήρη, έγκαιρη και βιώσιμη ανάπτυξη των δικτύων 5G».
Κλείνοντας, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕΚΤ αναφέρθηκε στο ψηφιακό μέλλον της χώρας, και την αναγκαιότητα οικοδόμησης κλίματος εμπιστοσύνης στις νέες τεχνολογίες και τα 5G δίκτυα κινητής τηλεφωνίας: «Η εμπιστοσύνη στην ψηφιοποίηση, εδράζεται στο πλαίσιο-κανονισμούς της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με την προώθηση της ψηφιοποίησης και των δικτύων 5ης γενιάς (ΑΙ, Cyber Security, Data Privacy, Digital Market κ.ά) το οποίο σέβεται τη νομιμότητα και τα δικαιώματα των πολιτών και δίνει στην Ευρώπη ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και την κάνει να ξεχωρίζει για τον ψηφιακό πολιτισμό της. Είναι σημαντικό να αδράξουμε τις μέχρι σήμερα ευκαιρίες και να κάνουμε το μεγάλο ψηφιακό άλμα που θα αποφέρει σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη και θα ωθήσει την πρόοδο προς τη Βιώσιμη ανάπτυξη και την εξαιρετική εμπειρία των πολιτών».
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr