«Για να υλοποιηθούν όλα αυτά χρειάζεται άλλο μοντέλο σκέψης. Το ένα που πρέπει να αλλάξει είναι η αντίληψη για τη συνεργατικότητα. Nα έχουμε υψηλό βαθμό καινοτομίας. Έτσι θα κριθούμε στη διεθνοποιημένη αγορά. Να σκεφτεί κάθε επιχείρηση το δικό της συνεργατικό μοντέλο μέσα από τα ψηφιακά μέσα. Αν πχ Αθήνα γίνεται προορισμός χρειάζεται να μεταφραστεί αυτό σε νέες δράσεις στο ψηφιακό πεδίο» τόνισε κι έδωσε ένα παράδειγμα: «Ο Κινέζος πχ είναι ο πρώτος ψηφιακά πολίτης στον κόσμο. Κάνει τα πάντα με το κινητό του. Έχει φτιαχτεί στην Κίνα οικοσύστημα ψηφιακών υπηρεσιών. Κινούνται με εκθετική ταχύτητα. Το ίδιο συμβαίνει στη γειτονιά μας πχ στην Εσθονία. Πρέπει να γίνει άλλου τύπου συζήτηση ανάμεσα στους θεσμικούς εκπροσώπους της πολιτείας και να αντιμετωπίσουμε αυτή τη συζήτηση με αίσθημα κατανόησης του τι αλλάζει. Και να μπουν στόχοι.»
Στο πλαίσιο αυτό , όπως είπε ο κ. Στεφανόπουλος, ήδη ξεκινούν οι εργασίες για εγκατάσταση συστημάτων κινητής τηλεφωνίας στο μετρό. «Έχουμε συμφωνήσει με το ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ την εγκατάσταση υποδομών παρόχων στην Αθήνα και ξεκινούν διαπραγματεύσεις και για τις νέες γραμμές στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Θα έχουμε σύγχρονες κατασκευές και υπηρεσίες. Το 2019 ξεκινάμε και θα θέλουμε 2 χρόνια να το εγκαταστήσουμε και να υλοποιήσουμε επενδύσεις 10 εκ. ευρώ. Αν το είχαμε κάνει από την αρχή θα ήταν σήμερα μια άλλη πραγματικότητα» είπε.
«Ο κλάδος προσφέρει 40.000 θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης, με διασφάλιση διασύνδεσης με τον άλλο κόσμο με έμφαση στην ψηφιακή δεξιότητα. Οι επενδύσεις που κάνουν οι εταιρίες του κλάδου είναι σταθερά όλα την τελευταία 20 ετία στην κορυφαία πεντάδα τη σχετικής λίστας με τους μεγαλύτερους επενδυτές στη χώρα κι έτσι θα συνεχίσει να είναι και την επόμενη 10ετία. Το μισό EBITDA των εταιριών τηλεπικοινωνιών πήγαινε σε επενδύσεις τα χρόνια της κρίσης. Έχει αυξηθεί η δημιουργία αξίας. Έχουν επενδυθεί 60 εκ σε έρευνα κι ανάπτυξη από τις εταιρίες του κλάδου την προηγούμενη χρονιά» τόνισε ο κ. Στεφανόπουλος, και αναφέρθηκε στην ανάγκη να προωθηθεί διακομματικά το νομοσχέδιου που ετοιμάστηκε για την αδειοδότηση των κεραιοσυστημάτων αλλά ωστόσο έμεινε στο συρτάρι λόγων των εκλογών. «Για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια ως σύστημα πολιτικό, προχωρήσαμε. Όμως δεν προσλάβαμε να ψηφιστεί ο νόμος κι ελπίζω με διακομματική συναίνεση να προχωρήσουμε, αν εκσυγχρονίσουμε το πολεοδομικό σχέδιο. Από 2 χρόνια στη διαδικασία αδειοδότησης να πάμε εκεί που έχει φτάσει η Αλβανία και η Ρουμανία» τόνισε ο κ. Στεφανόπουλος.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr