Δύο ονόματα, μια ιστορία
Η ιστορία του ατµοκίνητου, καλωδιακού πλοίου ξεκινά το 1909 στην Αµερική, όπου ναυπηγήθηκε από τα Ναυπηγεία Newport News µε την αρχική ονοµασία Joseph Henry.
Μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου, χρησιµοποιήθηκε από το Πολεµικό Ναυτικό των ΗΠΑ για την τοποθέτηση και συντήρηση στρατιωτικών υποβρυχίων καλωδίων.
Το 1947 πέρασε στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, µε πληροφορίες να αναφέρουν ότι «αγοράστηκε» για το συµβολικό ποσό του ενός δολαρίου, πριν ξαναβαφτιστεί, παίρνοντας το όνοµα του προσωκρατικού φιλοσόφου.
Για τα επόµενα 36 χρόνια, ο «Θαλής ο Μιλήσιος» υπηρέτησε πιστά τον ΟΤΕ αλλά και αντίστοιχους οργανισµούς άλλων κρατών, µε κύριο έργο την επέκταση και αποκατάσταση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου στο Αιγαίο. Πραγµατοποίησε συνολικά 96 ποντίσεις µοναγωγών υποβρυχίων ζεύξεων, 52 ποντίσεις πολυζευγικών υποβρυχίων ζεύξεων και 647 αποκαταστάσεις βλαβών.
Το τέλος της καριέρας του ήρθε το 1982, όταν ο -σχεδιασµένος για την πόντιση µικρής χωρητικότητας, τηλεγραφικών καλωδίων- «Θαλής» παροπλίστηκε, µη µπορώντας πια να αντεπεξέλθει στις εξελίξεις των υποβρύχιων τηλεπικοινωνιακών δικτύων (οµοαξονικά καλώδια, ενισχυτές, εκουαλάιζερς). Το 1991, παραχωρήθηκε από τον ΟΤΕ στο Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου.
Σήµερα βρίσκεται στον όρµο του Φλοίσβου δίπλα στο Αντιτορπιλικό «Αβέρωφ» και είναι επισκέψιµο ως ένα πλωτό τηλεπικοινωνιακό µουσείο. Παραµένει το παλαιότερο καλωδιακό πλοίο στον κόσµο που λειτουργεί µε τις αρχικές του ατµοµηχανές καθώς και το παλαιότερο πλοίο µε υψηλής στάθµης τεχνικές προδιαγραφές καταχωρηµένο στα Ελληνικά Νηολόγια.
Ο «Θαλής» εισέρχεται στην εικονική πραγματικότητα
Με αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα Τηλεπικοινωνιών (17 Μαΐου), ο «Θαλής ο Μιλήσιος» αφήνει για λίγο το υγρό στοιχείο και µετακοµίζει στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Οµίλου ΟΤΕ για να γνωριστεί µε (µικρούς και µεγάλους) επισκέπτες, µέσα από τη χρήση διαφορετικών µέσων.
Σε µια πολυεπίπεδη, διαδραστική εµπειρία, η πόντιση των καλωδίων παρουσιάζεται σε χάρτη µε την χρήση εφαρµογής augmented reality.
Στην λεπτοµερή σκηνογραφική παρουσίαση βρίσκεται εγκατεστηµένο τόσο ένα µοντέλο του πλοίου «Θαλής ο Μιλήσιος» όσο και µία άποψη των συστηµάτων βαθυσκάφους, έτσι ώστε ο επισκέπτης να µπει στο ρόλο του πλοηγού και να αντιληφθεί πώς είναι να βρίσκεται πίσω από το πηδάλιο.
Παράλληλα, video ενσωµατωµένα στο σκηνογραφικό installation απεικονίζουν τη διαδικασία της πόντισης του καλωδίου στο βυθό, καθώς και ένα αναπάντεχο γεγονός από παρακολούθηση του βυθού, κατά το οποίο ένας καρχαρίας δαγκώνει το καλώδιο.
Τέλος, οι επισκέπτες έχουν στη διάθεσή τους µάσκα virtual reality, µε την οποία µπορούν να µεταφερθούν νοητά στο πραγµατικό πλοίο του «Θαλή» και να περιηγηθούν ελεύθερα σε κάθε σηµείο του, παρατηρώντας τα ηλεκτρονικά του όργανα.
Λίγα λόγια για το μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ
Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Οµίλου ΟΤΕ, µοναδικό στο είδος του µεταξύ των λίγων µουσείων τεχνολογίας στη χώρα µας, αφηγείται την ιστορία της επικοινωνίας µε ψηφιακά µέσα. Ανακηρύχθηκε Τιµώµενο Μουσείο της Ελλάδας για το 2018 από το Ελληνικό Τµήµα του Διεθνούς Συµβουλίου Μουσείων (ICOM), που απονέµει την τιµητική αυτή διάκριση κάθε χρόνο στο πλαίσιο της Διεθνούς Ηµέρας Μουσείων (18 Μαΐου).
Η συλλογή του περιλαµβάνει πάνω από 3.400 αντικείµενα και πλούσιο αρχειακό υλικό µε πάνω από 23.000 έγγραφα, χάρτες και φωτογραφίες, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό. Με τη λειτουργία του, ο Όµιλος ΟΤΕ διαχειρίζεται υπεύθυνα την εταιρική του κληρονοµιά, ως πρωτοπόρος στον τοµέα των τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας.
Αναδημοσίευση από το περιοδικό «Ναυτιλιακά Νέα»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr