Ο ψηφιακός µετασχηµατισµός συντελείται ήδη µε µεγάλη ταχύτητα παγκοσµίως µε τις κινητές επικοινωνίες να οδηγούν την κούρσα της ψηφιακής ανάπτυξης.
Yπολογίζεται ότι έως το 2022, οι ευρυζωνικές συνδροµές κινητών επικοινωνιών θα ξεπεράσουν τα 8 δισ., µε την κίνηση στα δίκτυα να αυξάνεται περίπου 9 φορές για τους συνδροµητές smartphones και τις συνδέσεις Internet of Things (IOT) µέσω κινητής να ξεπερνούν το 1,5 δισ. από τα 400* εκ. πέρυσι. Ο τρόπος µε τον οποίο εργαζόµαστε, οργανώνουµε τις µετακινήσεις µας, επικοινωνούµε µε το κράτος, µαθαίνουµε µεταβάλλεται ραγδαία µέσα από υπηρεσίες e-commerce, e-learning, e-governance, smart city, smart home κτλ.
Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας εξελίσσονται και πλέον πάροχοι φωνής και δεδοµένων γίνονται αδιαµφισβήτητοι πρωταγωνιστές στην ανάπτυξη και παροχή ολοκληρωµένων ψηφιακών υπηρεσιών υψηλής προστιθέµενης αξίας προς τις επιχειρήσεις, τη δηµόσια διοίκηση και τους πολίτες-καταναλωτές.
Η ΕΕ το έχει αντιληφθεί και µε τη στρατηγική της για την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών επιχειρεί να ανακάµψει, να οδηγήσει την κούρσα της ψηφιακής ανάπτυξης και να κεφαλαιοποιήσει σηµαντικά οφέλη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Ήδη σχεδιάζεται η ενοποίηση τηλεπικοινωνιακών υποδοµών και ICT. Το 2021 αναµένεται η πιλοτική χρήση 5G σε µια µεγάλη πόλη κάθε κράτους µέλους και το 2025 η πλήρης εµπορική διάθεση, ώστε η ευρωπαϊκή οικονοµία να µπορεί να ηγηθεί στον παγκόσµιο οικονοµικό ανταγωνισµό.
Βρισκόµαστε σε ένα καθοριστικό σηµείο όπου αλλάζουµε ταχύτητα και οι πρωτοπόρες χώρες θα αποκτήσουν σηµαντικά συγκριτικά πλεονεκτήµατα. Υπολογίζεται ότι σε περίπου δύο χρόνια θα έχουµε στα ασύρµατα δίκτυα ταχύτητες που θα ξεπερνούν το 1 Gigabit και έως το 2030 τα 10 GBps και χωρητικότητα έως και 10.000 φορές µεγαλύτερη µε ανεπαίσθητη καθυστέρηση στη µετάδοση των δεδοµένων – κυριολεκτικά σε πραγµατικό χρόνο, καθιστώντας π.χ. την αυτόνοµη οδήγηση και την τηλεϊατρική, απλή καθηµερινότητα. Στόχος είναι η παροχή κάλυψης 100%, µε την υψηλότερη δυνατή αξιοπιστία 99,999% και παράλληλα η µείωση της κατανάλωσης ενέργειας έως 1.000 φορές. Η ασύρµατη διασύνδεση εκατοµµυρίων συσκευών βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, µε τις οικιακές συσκευές, τους µετρητές ενέργειας και ύδρευσης, τα αυτοκίνητα κ.α. πολύ σύντοµα µέσω του κινητού, να µας προσφέρουν απίστευτες δυνατότητες µε µερικά κλικς.
Στην Ελλάδα σήµερα βρισκόµαστε πίσω. Στο δείκτη ψηφιακής οικονοµίας είµαστε µόλις στην 26η θέση στην ΕΕ-28. Στις υποδοµές είµαστε στο µέσο όρο της ΕΕ, καθώς ο κλάδος επενδύει τα τελευταία χρόνια το 50% του EBIDTA, περίπου 350 εκατ.€ ετησίως**. Σε αυτόν τον σαρωτικό ψηφιακό µετασχηµατισµό η Ελλάδα πρέπει να τρέξει µε τη µεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα για να κατορθώσει να ενταχθεί στην οµάδα των πρωτοπόρων χωρών της ΕΕ, αν θέλει να µπει σε τροχιά ανάπτυξης. Χαρακτηριστικό είναι ότι η σύγκλιση µε την ΕΕ, µόνο στη χρήση δεδοµένων, θα συνεισφέρει στο ΑΕΠ 2,05% ή € 3,06 δισ., σύµφωνα µε µελέτη του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών.
Και βέβαια αυτό απαιτεί ολοκληρωµένο σχεδιασµό από την Πολιτεία µε προσεκτικά σχεδιασµένα στάδια, σε συνεργασία µε τους κλάδους της οικονοµίας, καθώς κανένας δεν µένει ανεπηρέαστος. Στην Ελλάδα άλλωστε, το 95% των επιχειρήσεων είναι µικρές και µεσαίες και χωρίς συνολικό σχεδιασµό και προσφορά κινήτρων για άµεση ψηφιοποίηση, ειδικά σε εποχή περιορισµένης ρευστότητας, τα πράγµατα θα εξελιχθούν αργά.
Συνηθίζουµε να λέµε ότι η βαριά βιοµηχανία της Ελλάδας είναι ο τουρισµός. Πώς, όµως, η Ελλάδα θα συνεχίζει να προσελκύει τουρίστες, όπως οι Κινέζοι που έχουν µάθει να κάνουν τα πάντα µε το κινητό τους, αν δεν αναπτυχθεί ψηφιακά; Θα πρέπει να έχουµε δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων και πολύ µεγάλης χωρητικότητας, ώστε το πολιτιστικό και τουριστικό προϊόν να είναι πλήρως προσβάσιµα από το κινητό. Ο τουρίστας θα πρέπει να µπορεί να κλείνει online εισιτήρια για µουσεία, µέσα µαζικής µεταφοράς, να κάνει κρατήσεις στην εστίαση, στο θέατρο, να µπορεί να κατεβάσει π.χ. οδηγό για την Ακρόπολη και τα µεγαλύτερα µνηµεία της πολιτισµικής κληρονοµιάς µας στη γλώσσα του κτλ. Η ελληνική οικονοµία πρέπει να είναι ψηφιακά έτοιµη να υποδεχθεί τους ταξιδιώτες υψηλών απαιτήσεων, αλλιώς θα κατευθυνθούν σε άλλο προορισµό.
Μπορούµε να τα καταφέρουµε. Με τις συνεχείς επενδύσεις του κλάδου στο δρόµο προς τα 5G. Με τις τεχνικές massive mimo που αυξάνουν 10 φορές τη φασµατική αποδοτικότητα µετρούµενη σε bps/Hz, την απόδοση πρόσθετου φάσµατος –αύξηση 20 φορές του διαθέσιµου φάσµατος- < 6 GHz και σε mmWave bands (30-100 GHz) και µε την αυξηµένη επαναχρησιµοποίησή του, η οποία συνεπάγεται πύκνωση των δικτύων.
Η συνέχιση της συνεργασίας της Πολιτείας µε τον κλάδο είναι κεφαλαιώδους σηµασίας. Η ψηφιακή στρατηγική θα πρέπει να είναι αποτέλεσµα συνεργατικότητας όλων των εµπλεκόµενων φορέων, ώστε η Ελλάδα να καλύψει το ψηφιακό χάσµα και να ενταχθεί στην οµάδα των πρωτοπόρων χωρών.
Ως ποσοστό των εσόδων και του EBITDA, οι επενδύσεις έχουν φτάσει το 19,1% και το 50,8% αντίστοιχα, επίπεδα που είναι τα υψηλότερα µετά το ξεκίνηµα της οικονοµικής κρίσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr