Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, όπου ο τουρισμός συνεισφέρει το σημαντικότερο κομμάτι του ΑΕΠ, είναι προφανές, ότι οι νέοι κανόνες μπορούν να έχουν μόνο θετικές επιπτώσεις, καθώς καθιστούν τη χώρα μας πιο ανταγωνιστική και σε αυτό τον τομέα σε σύγκριση, πχ, με άλλες περιοχές της Μεσογείου που συναγωνίζονται για την καρδιά των τουριστών» αναφέρει μιλώντας στο Reporter η Κλημεντίνη Διακομανώλη Επικεφαλής Τμήματος Τύπου και ΜΜΕ της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Όπως τονίζει η κα Διακομανώλη «η μεταρρύθμιση των κανόνων για τις τηλεπικοινωνίες, είναι μια από τις πολλές δεσμεύσεις της Επιτροπής Γιούνκερ που γίνεται πραγματικότητα, και υπάγεται στην δημιουργία μια Ψηφιακής ενιαίας αγοράς.»
«Τα τέλη περιαγωγής δεν έχουν καμία ουσιαστική βάση από οικονομικής άποψης. Οι νέοι κανόνες θα ενισχύσουν τη χρήση των υπηρεσιών προς όφελος τόσο των καταναλωτών όσο και των φορέων κινητής τηλεφωνίας» σημειώνει.
Τι άλλαξε από τη 15η Ιουνίου για τους χρήστες της κινητής;
Από τις 15 Ιουνίου, και μετά από διαδοχικές μειώσεις, καταργήθηκαν πλέον πλήρως τα τέλη περιαγωγής, δηλ. το κόστος χρήσης του κινητού μας τηλεφώνου όταν ταξιδεύουμε σε άλλη χώρα της ΕΕ. Τώρα θα πληρώνουμε τις ίδιες τιμές που πληρώνουμε στη χώρα μας: περιαγωγή σαν το σπίτι σας, λοιπόν, με την επιφύλαξη της πολιτικής εύλογης χρήσης της εταιρείας τηλεφωνίας. Κάθε υπάρχον ή νέο συμβόλαιο που περιλαμβάνει υπηρεσίες περιαγωγής θα μετατραπεί εξ ορισμού σε συμβόλαιο «περιαγωγή σαν στο σπίτι σας» (διεθνής περιαγωγή σε εγχώριες τιμές). Οι νέοι κανόνες της Ένωσης καλύπτουν υπηρεσίες δεδομένων, φωνητικές κλήσεις και SMS. Οι πολίτες μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα, οπουδήποτε στη ΕΕ, χωρίς το φόβο υψηλών λογαριασμών. Μετά από σχεδόν 10 χρόνια στοχευμένων προσπαθειών, η ΕΕ βάζει επιτέλους οριστικό τέλος στο άγχος των τελών περιαγωγής από το οποίο υποφέρει η Ευρώπη, από τότε σχεδόν που πρωτοείδαμε κινητά τηλέφωνα.
Υπάρχουν εξαιρέσεις; Τι θα γίνει με τους χρήστες των χαμηλών συμβολαίων ή της καρτοκινητής;
Οι νέοι κανόνες δεν εξαρτώνται από το είδος του συμβολαίου αλλά από το πού βρίσκεστε. Δηλαδή θα μπορείτε να κάνετε χρήση του κινητού σας όπως στο σπίτι σας όταν βρίσκεστε σε άλλη χώρα της ΕΕ, εκτός, φυσικά, από τη χώρα διαμονής σας (ή συνήθους κατοικίας, όπως συχνά ονομάζεται).
Έχουν ζητήσει χώρες και εταιρίες να εξαιρεθούν;
Σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις, μια εταιρία έχει τη δυνατότητα να ζητήσει παρέκκλιση, και να συνεχίσει να χρεώνει ένα μικρό ποσό τέλους περιαγωγής για να καλύψει το κόστος του και, κατά συνέπεια, να αποφύγει την αύξηση των εγχώριων τιμών της. Η παρέκκλιση αυτή χορηγείται από την εθνική ρυθμιστική αρχή μόνο στην περίπτωση που η εταιρία αντιμετωπίζει προβλήματα, όσον αφορά τη διατήρηση των εγχώριων τιμών με τους νέους κανόνες και σε πολύ ειδικές περιπτώσεις,
Υπάρχουν όρια στον όγκο για κλήσεις, αποστολή SMS και χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας για όσους βρεθούν σε άλλη χώρα;
Εάν στη χώρα σας έχετε απεριόριστες κλήσεις και μηνύματα SMS, θα έχετε απεριόριστες κλήσεις και SMS κατά την περιαγωγή σας εντός της ΕΕ. Αν στη χώρα σας έχετε απεριόριστα ή πολύ φτηνά δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, μπορεί ο πάροχος να εφαρμόσει ένα όριο διασφάλισης (εύλογη χρήση) στη χρήση δεδομένων σε περιαγωγή. Στην περίπτωση αυτή, η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας οφείλει να σας έχει ενημερώσει εκ των προτέρων σχετικά με το όριο αυτό και πρέπει να σας ενημερώνει σε περίπτωση που το φτάσετε. Αυτό το όριο διασφάλισης θα είναι αρκετά υψηλό ώστε να καλύψει τις περισσότερες, αν όχι όλες, τις ανάγκες περιαγωγής σας.
Ειδικά στα δεδομένα τι ισχύει;
Εάν η εθνική σας δέσμη υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας περιλαμβάνει απεριόριστα δεδομένα, ο πάροχός σας πρέπει να σας παρέχει μεγάλο όγκο δεδομένων «περιαγωγής σαν στο σπίτι», ανάλογα με την τιμή της δέσμης κινητών υπηρεσιών σας.
Ο πάροχός σας οφείλει να σας ενημερώνει με σαφήνεια για το επιτρεπόμενο όριο δεδομένων της περιαγωγής σαν στο σπίτι σας. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε περισσότερα δεδομένα κατά την περιαγωγή απ’ ό,τι προβλέπει το επιτρεπόμενο όριο, ενδέχεται να χρεωθείτε ένα μικρό τέλος.
Πώς χρεώνεται ένας πολίτης της ΕΕ που έχει κάρτα sim από τη χώρα του, βρίσκεται σε μια δεύτερη χώρα και καλεί σε μια τρίτη χώρα; (Έλληνας που βρίσκεται στη Γαλλία και καλεί στη Γερμανία;)
Χρεώνεται σαν να καλούσε από τη χώρα του.
Υπάρχει διαδικασία παρακολούθησης της συμμόρφωσης των παρόχων με τις νέες διαδικασίες;
Σε περίπτωση που ένας φορέας παροχής ακολουθεί πρακτικές που δεν συνάδουν με τους κανόνες Περιαγωγής, η εθνική ρυθμιστική αρχή θα πρέπει να παρέμβει και να ζητήσει από τον φορέα παροχής να συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες.
Ποιο είναι το κόστος για τις εταιρίες από την απώλεια εσόδων από τα τέλη περιαγωγής;
Η νέα πολιτική περιαγωγής δεν σχεδιάστηκε για να βελτιώσει ή να βλάψει τα βραχυπρόθεσμα έσοδα της βιομηχανίας, αλλά να διορθώσει ένα λάθος της αγοράς, το οποίο είχε αναμφισβήτητο κόστος για την κοινωνία και για τη συνολική οικονομική ευημερία.
Τα τέλη περιαγωγής δεν έχουν καμία ουσιαστική βάση από οικονομικής άποψης. Οι νέοι κανόνες θα ενισχύσουν τη χρήση των υπηρεσιών προς όφελος τόσο των καταναλωτών όσο και των φορέων κινητής τηλεφωνίας.
Ποιος αναμένεται να είναι ο αντίκτυπος στην οικονομία;
Αυτό που αναμένεται, είναι να γίνει η επικοινωνία των πολιτών ανάμεσα στα κράτη μελή της ΕΕ πιο εύκολη και οικονομική. Πριν από τη ρύθμιση και ακόμη και μετά τις διαδοχικές μειώσεις τιμών, οι πολίτες συνέχιζαν να απενεργοποιούν τη δυνατότητα περιαγωγής μαζικά όταν ταξίδευαν, καθώς φοβόταν πιθανό φούσκωμα του λογαριασμού τους χωρίς να υπάρχει παράλληλα κανένας οικονομικός παράγοντας που να δικαιολογεί μια τέτοια πρακτική. Οι νέοι κανόνες θα ενισχύσουν τη χρήση των υπηρεσιών προς όφελος τόσο των καταναλωτών όσο και των παρόχων. Ο ισχυρισμός κάποιων ότι οι πάροχοι δεν θα μπορέσουν να ανακτήσουν τα έξοδα παροχής υπηρεσιών περιαγωγής στους πελάτες τους είναι αβάσιμος. Υπάρχει σειρά διασφαλίσεων στους νέους κανόνες, μέσω των οποίων θα προστατευτούν οι πάροχοι από τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις. Και, εν τέλει, όλοι οι εμπλεκόμενοι, συμπεριλαμβανομένων και των ανταγωνιστικών παρόχων, θα ωφεληθούν από μια πιο αποτελεσματική αγορά στον τομέα της περιαγωγής.
Τι πολιτικός στόχος υπάρχει μέσα από αυτή τη διαδικασία;
Η μεταρρύθμιση των κανόνων για τις τηλεπικοινωνίες, είναι μια από τις πολλές δεσμεύσεις της Επιτροπής Γιούνκερ που γίνεται πραγματικότητα, και υπάγεται στην δημιουργία μια Ψηφιακής ενιαίας αγοράς, μια από της 10 βασικές προτεραιότητες της Επιτροπής Juncker. Το 2016 Ο Πρόεδρος Γιούνκερ, εκφωνώντας την ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ΕΕ πρέπει να περάσει από τα λόγια στην πράξη.
Οι Ευρωπαίοι επιθυμούν συγκεκριμένες λύσεις, Θέλουν κάτι περισσότερο από υποσχέσεις, αποφάσεις και συμπεράσματα Συνόδων Κορυφής. Αυτά τα έχουν δει και τα έχουν ακούσει αμέτρητες φορές. Οι Ευρωπαίοι θέλουν κοινές αποφάσεις και στη συνέχεια ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή.
Αυτό ακριβώς έγινε με την κατάργηση των τελών περιαγωγής.
Η 15η Ιουνίου είναι η μέρα όπου τα λόγια και οι υποσχέσεις έγιναν πράξη, με την συμβολή όλων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Αποδεικνύουμε ότι υπάρχει όραμα, κοινή πολιτική βούληση και συνεχίζουμε στο δρόμο της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Στην Ελλάδα θα ενταχθούν όλοι οι χρήστες της κινητής; Φυσικά. Δεν κάνουμε διακρίσεις.
Για τον ελληνικό τουρισμό θεωρείτε ότι είναι θετικό το νέο αυτό πλαίσιο;
Το νέο πλαίσιο είναι θετικό για όλους τους Ευρωπαίους οι όποιοι ταξιδεύουν εντός ΕΕ. Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, όπου ο τουρισμός συνεισφέρει το σημαντικότερο κομμάτι του ΑΕΠ, είναι προφανές, ότι οι νέοι κανόνες μπορούν να έχουν μόνο θετικές επιπτώσεις, καθώς καθιστούν τη χώρα μας πιο ανταγωνιστική και σε αυτό τον τομέα σε σύγκριση, πχ, με άλλες περιοχές της Μεσογείου που συναγωνίζονται για την καρδιά των τουριστών.
Με τρίτες χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία μετά το Brexit, η Ελβετία, η Ρωσία, η Τουρκία ή το Ισραήλ θα έχουμε κίνηση αντίστοιχη;
Αυτό που προβλέπεται προς το παρόν είναι η εισαγωγή της «περιαγωγής σαν στο σπίτι σας» σε σύντομο διάστημα μετά τις 15 Ιουνίου στις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου: την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και την Νορβηγία.