Ο κ. Στεφανοπουλος σημείωσε ότι πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία, η οποία προάγει ένα δυναμικό ξεκίνημα διασύνδεσης της έρευνας με την αγορά.
Η Ελλάδα διαθέτει νέους ανθρώπους με ταλέντο και πανεπιστημιακά ιδρύματα με αξιόλογο ερευνητικό έργο, παραδέχθηκε ο Γ. Στεφανόπουλος. Η ΕΕΚΤ αναγνωρίζοντας αυτή τη δυναμική, συμβάλλει έμπρακτα ώστε η τεχνογνωσία και η ερευνητική καινοτομία να συνδεθούν με την αγορά, προς όφελος της ώθησης της επιχειρηματικότητας, της απασχόλησης και της ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι η θερμοκοιτίδα IN*VENT δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, λίγο πριν την ίδρυση του νέου υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και χρηματοδοτείται από την Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ). Την υλοποίηση του προγράμματος εκκόλαψης έχει αναλάβει ο Κόμβος ΕΠΙ.νοώ του ΕΜΠ, παρέχοντας τεχνογνωσία και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό σε συνεργασία με το διεθνή οργανισμό Industry Disruptors – Game Changers (ID-GC), οι οποίοι με την εμπειρία και τις συνεργασίες τους θα συμβάλουν στην ανάδειξη, τη χρηματοδότηση και την προβολή των νέων startups στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Απαραίτητη η δημιουργία σχεδίου ψηφιοποίησης της οικονομίας
Η χώρα εμφανίζει χαμηλές επιδόσεις στην απορρόφηση των νεωτερισμών συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπογράμμισε ο Γεν. Διευθυντής της ΕΕΚΤ, δείγμα ότι χρειάζεται άμεσα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ψηφιοποίηση της οικονομίας, το οποίο να περιλαμβάνει τη δημόσια διοίκηση και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Αν και ο ίδιος δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και των διαδικτυακών υπηρεσιών, μία εξοικείωση που προήλθε, κυρίως, μέσα από την αναγκαστική επιβολή των capital controls, πολλές επιχειρήσεις και οργανισμοί παραμένουν στάσιμοι απέναντι στις τεχνολογικές καινοτομίες. Αναφερόμενος σε παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ο κ. Στεφανόπουλος παρέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η Φινλανδία είναι πρώτη σε ψηφιακές εφαρμογές και η Μεγάλη Βρετανία κατάφερε μέσα σε έναν χρόνο να βελτιώσει τη θέση της κατά 4 θέσεις.
Στην Ελλάδα λειτουργούν 300 ώριμες επιχειρήσεις με καινοτόμο δράση και δεκάδες startup, με την καινοτομία να δημιουργεί ευκαιρίες επεσήμανε ο Γεν. Διευθυντής της ΕΕΚΤ, διαμηνύοντας τη σπουδαιότητα της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης. «Η ψηφιοποίηση της αγοράς και της οικονομίας συμβάλουν στην παροχή υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας∙ είναι βασικό εργαλείο για την άμβλυνση της γραφειοκρατίας και τον εξορθολογισμό των κρατικών πόρων και πυλώνας μίας βάσιμης προοπτικής για αλλαγή της παρούσας κατάστασης», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Συνεχείς οι επενδύσεις στις υποδομές δικτύων
Σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλλουν και οι συνεχείς επενδύσεις του κλάδου Κινητών Επικοινωνιών σε νέα δίκτυα επικοινωνίας υψηλών ταχυτήτων. Αναφερόμενος στις επενδύσεις του κλάδου ο Γ. Στεφανόπουλος τόνισε πως επενδύονται σε σταθερά βάση σημαντικά κεφάλαια που ανέρχονται στο 50% του EBITDA, για την προοδευτική βελτίωση των απαραίτητων υποδομών.
Γ. Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr