Η Ελλάδα παρουσιάζει άνοδο όσον αφορά στην διείσδυση του διαδικτύου στη ζωή των πολιτών της η οποία όμως καταγράφει βραδύτερους ρυθμούς από ότι πέρσι. Τα αποτελέσματα της έρευνας της ΕΕ καταδεικνύουν ότι παρά τις προόδους, που έχουν σημειωθεί υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι την πλήρη αξιοποίηση των ψηφιακών δυνατοτήτων των κρατών μελών της ΕΕ.
Βασικοί λόγοι, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, της χαμηλής διασύνδεσης των ευρυζωνικών δικτύων είναι η περιορισμένη αγοραστική δύναμη των πολιτών σε συνδυασμό με την απουσία ψηφιακών δεξιοτήτων. Η Ελλάδα συγκέντρωσε 0,37 βαθμούς (με άριστα το 1) στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας για το 2015 καταλαμβάνοντας την 26η θέση από τις 28, ενώ ο μέσος όρος των χωρών της ΕΕ διαμορφώθηκε στο 0,52.
ΔΕΙΚΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 2015
Η χώρα έχει σημειώσει πρόοδο σε σχέση με πέρσι όσον αφορά τη συνδεσιμότητα. Ωστόσο παρά το γεγονός ότι το 99% των ελληνικών νοικοκυριών έχει πρόσβαση σε σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις, το 34% εξ αυτών δεν τις ενεργοποιεί καθώς δεν έχει προχωρήσει στην ανάλογη συνδρομή. Η περιορισμένη αγοραστική δύναμη των Ελλήνων είναι αυτή που ευθύνεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έρευνας της ΕΕ, για την χαμηλή ενεργοποίηση των ευρυζωνικών συνδέσεων. Οπως επισημαίνεται στην έκθεση το κόστος της συνδρομής μιας τέτοιας σύνδεσης ανέρχεται σε 1,9% του μέσου κατά κεφαλήν μικτού εισοδήματος. Το αντίστοιχο κόστος στην ΕΕ ανέρχεται σε 1,3% του κατά κεφαλήν εισοδήματος. Παράλληλα η έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων του γενικού πληθυσμού των Ελλήνων αποτελεί ακόμη μία εξήγηση για την περιορισμένη διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων, σύμφωνα με την έκθεση.
Η Ελλάδα εμφανίζει περιορισμένη ζήτηση λόγω χαμηλού επιπέδου ψηφιακών δεξιοτήτων, καθώς μόλις το 63% είναι τακτικοί χρήστες, ενώ το 30% δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο. Παράλληλα η ζήτηση κάμπτεται από το γεγονός ότι η πλειονότητα των Ελλήνων εξακολουθεί να αποφεύγει τις ηλεκτρονικές αγορές και συναλλαγές. Μία από τις βασικές προκλήσεις που εντοπίζει η έκθεση για την Ελλάδα είναι οι διαδικτυακές δημόσιες υπηρεσίες στις οποίες και πάλι η χώρα είναι ουραγός. Ωστόσο επισημαίνεται ότι υπάρχει ένα ποσοστό 37% των χρηστών που έχει - καταφέρει - να ανταλλάξει συμπληρωμένα έντυπα με τη δημόσια διοίκηση μέσω διαδικτύου.
«Η Ελλάδα θα πρέπει να βρει τρόπο να πείσει τους πολίτες της να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο προκειμένου να πετύχει την ψηφιακή ανάπτυξη» σημειώνεται στην έκθεση όπου τονίζεται ότι η χώρα διαθέτει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά (63%) χρηστών του διαδικτύου, ενώ το ένα τρίτο των πολιτών της δεν μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του διαδικτύου καθώς δεν το χρησιμοποιεί καθόλου. Εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη χαρακτηρίζει μάλιστα το γεγονός ότι μόλις το 44% των Ελλήνων διαθέτει βασικές ψηφιακές γνώσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες σε όλο το φάσμα του εργατικού δυναμικού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr