Σύμφωνα με σχετική μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, η μείωση της εξάρτησης από το ρευστό συνεισέφερε άμεσα 1,4% στο ΑΕΠ του 2ου εξαμήνου του 2015, ενώ μεταφράστηκε σε συνολική ώθηση +0,8% στο ετήσιο ΑΕΠ για το 2015. Υπό αυτό το πρίσμα, το ΑΕΠ αναμένεται να εμφανίσει σταθεροποιητικές τάσεις το 2016, με αυξημένη δυναμική κατά την πορεία του έτους (οριακή μέση μείωση 0,2% ετησίως για το σύνολο τους έτους).
Όπως εκτιμά η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΤΕ, περαιτέρω συρρίκνωση της παραοικονομίας μέσω αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε επίπεδα παραπλήσια του ευρωπαϊκού Νότου θα προσθέσει 0,5% στο μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της περιόδου 2016 - 2020 και περίπου €1,5 δις στα φορολογικά έσοδα.
Σύμφωνα με την ανάλυση της ΕΤΕ, οι ηλεκτρονικές πληρωμές στην Ελλάδα ενισχύθηκαν κατά 90% το 2ο εξάμηνο του 2015 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 6,8% του ΑΕΠ από 4,7% το 2014. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου είναι στο 12%, ενώ στην Ευρωζώνη αγγίζει το 15,5%.
Η ΕΤΕ, στην έκθεση της, εκτιμά ότι ετήσια αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών της τάξης του 10% προσθέτει περίπου 0,2%, κατά μέσο όρο στον ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ. Ως εκ τούτου, αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών από το 6,8% του ΑΕΠ, που είναι σήμερα στην Ελλάδα στο 12% του ΑΕΠ, που ισχύει στον ευρωπαϊκό Νότο, θα προσέθετε 0,5% στο μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της περιόδου 2016 - 2020 (+4,5 δις ευρώ σωρευτικά στο ΑΕΠ) και άνω των +1,5 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα κατά την ίδια περίοδο (0,8% του ΑΕΠ του 2015).
Κίνητρα
“Η διατήρηση αυτής της ευνοϊκής δυναμικής και η επίτευξη των δυνητικών ωφελειών από την συρρίκνωση της παραοικονομίας ανάγεται σε βασική πρόκληση για την οικονομική πολιτική σε μια περίοδο που γίνονται εμφανείς οι αρνητικές επιπτώσεις από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων”, αναφέρει η μελέτη της Εθνικής Τράπεζας. Οι συντάκτες σημειώνουν, μάλιστα, ότι “η έγκαιρη παροχή σταθερών κινήτρων για παγίωση και επαύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών αποτελεί βασική πτυχή της δημοσιονομικής και διαρθρωτικής στρατηγικής”.
Η ΕΤΕ εκτιμά ότι το ΑΕΠ, υποβοηθούμενο από την περαιτέρω διείσδυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, θα εμφανίσει σταθεροποιητικές τάσεις το 2016 με αυξημένη δυναμική κατά την πορεία του έτους (οριακή μέση μείωση 0,2% ετησίως για το σύνολο του έτους και ανάπτυξη 1,7% ετησίως το 4ο τρίμηνο του 2016). Συγκεκριμένα για τις ηλεκτρονικές πληρωμές εκτιμά ότι θα αυξηθούν περαιτέρω κατά 2,5% του ΑΕΠ (+35% ετησίως στο σύνολο 2016 και +13% ετησίως το 2ο εξάμηνο του 2016) προσθέτοντας 0,7% στο ΑΕΠ. “Η επίδραση αυτή - σε συνδυασμό με το εκτιμώμενο 0,6% που αναμένεται να συνεισφέρει η νέα ετήσια μείωση των τιμών πετρελαίου - εκτιμάται ότι θα εξουδετερώσει το υφεσιακό αποτέλεσμα από την εφαρμογή νέων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής”, αναφέρει η μελέτη.
Πηγή: ΣΕΠΕ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr