Σύμφωνα με τη 13η έκδοση του Global Capital Confidence Barometer της ΕΥ, ως βαρόμετρο και για τις συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων λειτουργούν πλέον – διεθνώς - οι νέες τεχνολογίες. Σχεδόν οι μισές από τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις (48%) είναι διακλαδικές, με τις επιχειρήσεις να επιδιώκουν να αναπτύξουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, καθώς οι νέες τεχνολογίες επηρεάζουν τα πάντα, από την παραγωγή ως τις υπηρεσίες.
Όσον αφορά τα ενδεχόμενα deals στην Ελλάδα, βελτίωση της αγοράς συγχωνεύσεων και εξαγορών αναμένει το 45% των στελεχών. Στην πλειονότητά τους, πρόκειται για στοχευμένες εξαγορές, συμπληρωματικές των σημερινών τους δραστηριοτήτων και σχετικά μικρού μεγέθους, ενώ ένα εντυπωσιακό 66% των ερωτηθέντων εξετάζει εξαγορές εκτός συνόρων, αλλά και εκτός της ευρύτερης περιοχής.
Συνολικά, όπως διαπιστώνει η έρευνα, τα στελέχη των επιχειρήσεων στην Ελλάδα εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξα, καθώς το 53% εκτιμά ότι η οικονομία θα βελτιωθεί ή θα παραμείνει στάσιμη, ενώ το 52% αναμένει βελτίωση των εταιρικών κερδών. Μετά από μια περίοδο πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, οι επιχειρήσεις εμφανίζονται να εστιάζουν στην ανάπτυξη (55% έναντι 20% του Απριλίου) και δευτερευόντως στον περιορισμό δαπανών (29% από 51%), ενώ είναι αισθητά πιο αισιόδοξες όσον αφορά τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (39% από 19%).
Διεθνής εικόνα
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το πρόσφατο κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς το 59% των διεθνών επιχειρήσεων σχεδιάζουν εξαγορές μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Η έρευνα, που διενεργήθηκε μεταξύ 1.600 στελεχών από 53 χώρες, διαπιστώνει ότι η αγορά έχει ενισχυθεί από τις ιστορικά υψηλές αξίες συμφωνιών το 2015 και προβλέπει περαιτέρω ανάπτυξη το 2016. Με τη συνολική αξία των συμφωνιών, διεθνώς, να έχει αυξηθεί έως και 35% έναντι του 2014 και μεγάλες συμφωνίες συνολικής αξίας που ξεπερνά τα $10 δις να έχουν ήδη ανακοινωθεί το 2015, η περαιτέρω ένταση των συγχωνεύσεων και εξαγορών θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Η θετική αυτή ψυχολογία ενισχύεται και από το μεγάλο αριθμών συμφωνιών που βρίσκονται σε στάδιο προετοιμασίας, καθώς το 55% των επιχειρήσεων αναφέρει ότι εξετάζει τρεις ή περισσότερες συμφωνίες.
Τα στελέχη των επιχειρήσεων εμφανίζονται πιο βέβαια από κάθε άλλη φορά τα τελευταία έξι χρόνια, για την ποιότητα και τον αριθμό των ευκαιριών για συμφωνίες, αλλά και για το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης συμφωνιών.
Στο επίκεντρο Ευρωζώνη
Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Κίνα και η Ινδία είναι οι πέντε κορυφαίοι επενδυτικοί προορισμοί, ενώ η Βραζιλία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο συγκαταλέγονται στους ισχυρότερους αγοραστές.
Οι διασυνοριακές εξαγορές αναμένεται να κυριαρχήσουν στην αγορά συγχωνεύσεων και εξαγορών, με το 70% των ερωτηθέντων να εξετάζει μη εγχώριες συμφωνίες. Σχεδόν το ένα τρίτο (29%) διερευνά το ενδεχόμενο να επικεντρωθεί σε διασυνοριακές συμφωνίες κοντά στη βάση της επιχείρησης, ενώ το 41% στοχεύει ακόμη πιο μακριά.
Σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο, ένα μεγαλύτερο ποσοστό ερωτηθέντων (40% έναντι 35%) σχεδιάζει, σήμερα, να διοχετεύσει τουλάχιστον το 10% των διαθέσιμων προς επένδυση κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές. Ωστόσο, η πλειονότητα των κεφαλαίων θα επενδυθεί στις αναπτυγμένες αγορές. Σημαντική αύξηση παρατηρείται ως προς το ποσοστό των στελεχών που σκοπεύει να προχωρήσει σε εξαγορές στην Ευρωζώνη (26%).
Με τους περισσότερους δυνητικούς αγοραστές να αναζητούν στόχους πέραν των συνόρων τους, υπάρχει ένα αξιοσημείωτο ενδιαφέρον των στελεχών για συμφωνίες στην Ευρωζώνη. Αυτό αποδίδεται στην αυξημένη εμπιστοσύνη για τη σταθερότητα της περιοχής. Η Ευρωζώνη διαθέτει, επίσης, μια σταθερή προσφορά περιουσιακών στοιχείων υψηλής ποιότητας και ελκυστικές τιμές λόγω των διακυμάνσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Κίνδυνοι
Οι επιχειρήσεις παραμένουν, βέβαια, σε εγρήγορση σε σχέση με ενδεχόμενες προκλήσεις, με το ένα τρίτο (29%) των ερωτηθέντων να αναφέρει την αυξημένη παγκόσμια και περιφερειακή πολιτική αστάθεια ως το μεγαλύτερο επιχειρηματικό κίνδυνο. Το 24% αναφέρει την αβεβαιότητα που συνδέεται με την αστάθεια στις ισοτιμίες των νομισμάτων και τις τιμές των βασικών εμπορευμάτων, ενώ σε ποσοστό 24% οι ερωτηθέντες θεωρούν την οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ευρωζώνη ως σημαντική απειλή, ποσοστό μεγαλύτερο απ’ όσους αναφέρουν την επιβράδυνση της ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές (18%).
Ένας κίνδυνος, που αναγνωρίζεται σχεδόν καθολικά, είναι η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ως προς τις συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών, με τουλάχιστον το 90% των ερωτηθέντων να αξιολογούν τον παράγοντα αυτόν ως απειλή για τις διαδικασίες των συμφωνιών τους.
Πηγή: ΣΕΠΕ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr