Η Ισχύουσα Νομοθεσία
H ισχύουσα νομοθεσία που αφορά την αδειοδότηση, την ασφάλεια και το χειρισμό των ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων Λούνα Παρκ, τσίρκων και παγοδρομίων καθορίζεται από τα παρακάτω:
- Καθορισμός διαδικασίας, περιεχομένου, δικαιολογητικών, παράβολου και κυρώσεων για την χορήγηση έγκρισης εγκατάστασης και έγκρισης λειτουργίας και τη γνωστοποίηση λειτουργίας ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων Λούνα Παρκ, τσίρκων και παγοδρομίων και ένταξη στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) που λειτουργούνως Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης (Ε.Κ.Ε).
ΦΕΚ 3364/ 30.06.2022
- Κανονισμός ασφάλειας και ελέγχου εξοπλισμού και διατάξεων ψυχαγωγίας .
ΦΕΚ 2065Β/30.05.2020 (ΥΠ.ΑΠΟΦΑΣΗ 50116)
- Τροποποίηση της υπ’ αρ. 50116/20-5-2020 απόφασης του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Κανονισμός ασφάλειας και ελέγχου εξοπλισμού και διατάξεων ψυχαγωγίας» (Β’ 2065).
ΦΕΚ 3243/22.07.2021
- Τροποποίηση της υπ’ αρ. 50116/20-5-2020 απόφασης του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Κανονισμός ασφάλειας και ελέγχου εξοπλισμού και διατάξεων ψυχαγωγίας» (Β’ 2065).
Υ.Α. 112482/2022, ΦΕΚ B’ 6004/24.11.2022
Τι Αφορά η νομοθεσία (ΦΕΚ 2065Β)
Η νέα εθνική νομοθεσία, όπως περιγράφεται στην Υπουργική Απόφαση 50116 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2065Β της 30/5/2020 καθορίζει τις απαιτήσεις ασφάλειας και τις προδιαγραφές που αφορούν στο σχεδιασμό, στην κατασκευή, στην εγκατάσταση, στη συναρμολόγηση, στην αποσυναρμολόγηση, στη λειτουργία, στον χειρισμό, στη συντήρηση και στονέλεγχο των διατάξεων και των εξοπλισμών ψυχαγωγίας, καθώς και των σχετικών υποστηρικτικών εγκαταστάσεων.
Κανονισμός ασφάλειας και ελέγχου εξοπλισμού και διατάξεων
Πού Εφαρμόζεται η νομοθεσία για τα Λούνα Παρκ
Σε όλες τις σταθερές και περιοδεύουσες διατάξεις και εξοπλισμούς ψυχαγωγίας,
καθώς και στις υποστηρικτικές εγκαταστάσεις αυτών σε χώρους αναψυχής ή άλλους χώρους εγκατάστασης.
Τι Αλλάζει με τη νέα νομοθεσία
Σύμφωνα με τα όσα ορίζει η νέα υπουργική απόφαση, όλες οι διατάξεις παλαιές ή νέες θα πρέπει να τηρούν τις απαιτήσεις ασφαλείας της νομοθεσίας και να υποβληθούν σε Αρχικό Τεχνικό Έλεγχο από διαπιστευμένο φορέα πιστοποίησης ο οποίος με την επιτυχή ολοκλήρωση του ελέγχου θα χορηγήσει ανεξίτηλη πινακίδα με μοναδικό αριθμό ταυτοποίησης της διάταξης όπως ορίζει η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας.
Πότε Εφαρμόζεται η Νέα Νομοθεσία
Η νέα εθνική νομοθεσία ορίζει τις απαιτήσεις για τους κάτωθι υποχρεωτικούς ελέγχους που διενεργούνται από Διαπιστευμένους Φορείς Ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης:
- Αρχικός Τεχνικός Έλεγχος (Για όλες τις διατάξεις)
- Περιοδικός , Ενδελεχής Τεχνικός Έλεγχος (Μετά τον Αρχικό Έλεγχο)
- Έκτακτος Τεχνικός Έλεγχος
- Τεχνικός Έλεγχος Μετεγκατάστασης
Ο περιοδικός έλεγχος ακολουθεί την 12μηνη ή 8μηνη περίοδο ισχύος σύμφωνα με την κατάταξη των διατάξεων ψυχαγωγίας σε τέσσερις κύριες κατηγορίες. Τ
Καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής για τον Αρχικό έλεγχο ήταν η 31.03.2023 για νέα παιχνίδια (ψυχαγωγικές διατάξεις) και η 31.03.2024 για τις υπάρχουσες διατάξεις
Πώς πραγματοποιείται η Διαδικασία Αρχικού Τεχνικού Ελέγχου
Η διαδικασία του αρχικού τεχνικού ελέγχου περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια:
- Δημιουργία Τεχνικού Φακέλου Αναθεώρησης
- Πραγματοποίηση Αρχικού Τεχνικού Ελέγχου σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΛΟΤ EN 13814:2019 που περιλαμβάνει:
- Ανασκόπηση Τεχνικού Φακέλου, Σχεδίων, Διαγραμμάτων, Εγχειριδίων χρήσης και συντήρησης
- Έλεγχο δομικών στοιχείων και μηχανολογικού εξοπλισμού
- Έλεγχο και μετρήσεις Ηλεκτρολογικού εξοπλισμού
- Λειτουργικό έλεγχο προστατευτικών διατάξεων
- Δοκιμές Λειτουργίας με πλήρες φορτίο
- Μετρήσεις επιτάχυνσης (G-Force Measurements)
- Έκδοση Έκθεσης Αρχικού Τεχνικού Ελέγχου
Πώς πραγματοποιείται η Διαδικασία Περιοδικού Τεχνικού Ελέγχου
Μετά τον αρχικό έλεγχο, η κάθε διάταξη μπαίνει σε έναν κύκλο επανελέγχου, τα χρονικά όρια καθορίζονται ανάλογα με τον τύπο και την επικινδυνότητά της.
Τι είναι ο Τεχνικός Έλεγχος Μετεγκατάστασης διάταξης (αφορά στα περιοδεύοντα πάρκα)
Ειδικά για τα περιοδεύοντα πάρκα, για κάθε μετεγκατάσταση/ νέα τοποθεσία υπάρχει στη νομοθεσία σχετική αναφορά στους ελέγχους που πρέπει να γίνονται και από ποιόν.
Σήμανση
Αποδεικτικά κάθε ελέγχου αποτελούν οι σχετικές εκθέσεις επιθεώρησης και τα αντίστοιχα αρχεία που συλλέγει ο Φορέας. Ειδική σήμανση τοποθετείται μετά τον αρχικό και περιοδικό έλεγχο όπως απαιτείται και από τη σχετική Νομοθεσία.
Σημειώνεται ότι η TÜV HELLAS είναι διαπιστευμένος Φορέας από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης από το 2010 με βάση το ΕΝ 13814 (σχετικό ευρωπαϊκό πρότυπο για μελέτη, κατασκευή, λειτουργία, έλεγχο και πιστοποίηση ψυχαγωγικών διατάξεων/ Amusement Rides) και από το 2022 ως ελεγκτικός Φορέας από το Υπουργείο Ανάπτυξης- Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, βάσει του ΦΕΚ 2065Β/30.05.2020 (ΥΠ.ΑΠΟΦΑΣΗ 50116).
Ο Φορέας μας, δραστηριοποιείται πραγματοποιώντας αρχικούς και περιοδικούς ελέγχους ψυχαγωγικών διατάξεων κυρίως σε σταθερά πάρκα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ασία) ως μέλος του Competence Center Amusement Rides TÜV NORD. Πραγματοποιεί δε, ελάχιστους ελέγχους σε περιοδεύουσες εγκαταστάσεις έχοντας εκδώσει αντιστοίχως ελάχιστες εκθέσεις επιθεώρησης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr