Όπως σημειώνουν οι τρεις Ενώσεις, «πρόγραμμα με “ανοιχτές επιταγές” δίνει τώρα η κυβέρνηση στους εργοδότες, μήπως και απορροφήσουν τους πρώτους 1.000 ανέργους, που φέρνει η δεύτερη φάση της πολιτικής δημοπρασίας για τις άδειες. Σε καμία περίπτωση, όμως, δε λύνει όσα προκαλούν οι κυβερνητικές αποφάσεις σε βάρος των εργαζομένων».
Οι ενώσεις τονίζουν ότι στη συνάντηση της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, παρουσία του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη και του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσου:
- Ξεκαθάρισε ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε άδειες περιφερειακών σταθμών, αφού προηγουμένως καταρτισθεί χάρτης συχνοτήτων και γίνει προσπάθεια για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.
- Ανακοίνωσε ότι σε διαφορετική περίπτωση επιφυλάσσεται να προχωρήσει με ανάλογη νομοθετική διαδικασία, όπως και για τις τέσσερις άδειες.
- Οι άδειες για θεματικά κανάλια, είπε, μετατίθενται στο απώτερο μέλλον.
- Προεξόφλησε ότι θα τηρηθούν, όπως ανέφερε, τα νόμιμα και με την πάροδο του τριμήνου οι σταθμοί, που δεν έχουν άδεια δεν θα εκπέμπουν από την Digea.
Κατά τις τρεις ενώσεις, «ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε στη συνάντηση ένα 24μηνο πρόγραμμα επιδότησης θέσεων εργασίας με λεφτά του επιδόματος ανεργίας των απολυμένων συναδέλφων, μέσω όμως των εργοδοτών, για να γίνουν το 2017 προσλήψεις απολυμένων».
Οι τρεις Ενώσεις επεσήμαναν ότι το πρόγραμμα δεν αποτελεί εγγύηση για τις θέσεις εργασίας. Αντίθετα, όπως εκτιμούν, η εξαγγελία του προεξοφλεί το κλείσιμο των καναλιών και τη δημιουργία ανέργων «ευκαιρίας».
«Η έναρξη του προγράμματος την 1/1/2017 και αφού οι συνάδελφοι θα έχουν βρεθεί στο δρόμο, δεν εξασφαλίζει ότι οι ιδιοκτήτες θα απορροφήσουν ανέργους, αφού ήδη θα έχουν ολοκληρώσει τις προσλήψεις τους. Η φιλόδοξη ξαφνικά σύνδεση του μισθού των ανέργων με την ΣΣΕ του 2009 έχει νόημα μόνο αν και οι μισθοί των υπολοίπων εργαζομένων θα έχουν ως κατώφλι την ίδια σύμβαση, κάτι που δεν μπορεί ή δεν θέλει να εγγυηθεί η κυβέρνηση», τονίζουν οι τρεις ενώσεις.
«Δεν δίνονται επίσης, παρά τις επισημάνσεις των Σωματείων, εγγυήσεις για δεδουλευμένα, για αποζημιώσεις, που θα προκύψουν και για τις οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία. Δεν προβλέπεται, επίσης, η παραμικρή πρόνοια για την ανεργία που προκαλείται σε περιφερειακές δραστηριότητες καναλιών, που οδηγούνται σε κλείσιμο και που απασχολούν επίσης, με πλήρη ή μερική απασχόληση εκατοντάδες εργαζόμενους. Με όλα αυτά τα ανοιχτά ζητήματα ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, πέφτει έξω και σε αυτή την περίπτωση προεξοφλώντας ότι μπορεί να συμφωνήσουν οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία», καταλήγουν τα δ.σ. των ΕΣΗΕΑ - ΕΠΗΕΑ - ΕΤΙΤΑ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr