Πρόκειται για την ερευνητική πρόταση της Ομάδας Διαφανών Αγώγιμων Οξειδίων του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (Ι.Η.Δ.Λ.) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (Ι.Τ.Ε.) που θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, στις 7 μ.μ., στο Ε.Β.Ε. Χανίων, όπως καταγράφουν τα Χανιώτικα Νέα.
Ο διαγωνισμός έγινε στο πλαίσιο του έργου 'Ενθάρρυνση και Υποστήριξη των Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων για Ερευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α) στη Βιομηχανία - R&D INDUSTRY', το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας MED 2007 - 2013 της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εθνικούς πόρους.
Η υπό βράβευση ερευνητική πρόταση συμμετείχε στη θεματική ενότητα 'Περιβάλλον' με τίτλο: 'ECO Καινοτόμα Υλικά στη μάχη για την καταπολέμηση ρύπων' με κύριους ερευνητές τους:
Αν. καθ. Κυριακίδη Γεώργιο, Τμήμα Φυσικών Επιστημών, διευθυντή Ομάδας Διαφανών Αγώγιμων Οξειδίων, Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, Ι.Τ.Ε. - Πανεπιστήμιο Κρήτης
Δρα Βασίλειο Μπίνα, μεταδιδακτορικό ερευνητή, Ομάδα Διαφανών Αγώγιμων Οξειδίων, Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, Ι.Τ.Ε.
Καινοτομία από το ΙΤΕ
Αξιοποιώντας μία μακροχρόνια ερευνητική πορεία σε θέματα ανάπτυξης και σχεδιασμού νέων νανο-υλικών η Ομάδα Διαφανών Αγώγιμων Οξειδίων (TCM) του Ι.Η.Δ.Λ. - Ι.Τ.Ε. πραγματοποίησε με επιτυχία τη σύνθεση ενός καινοτόμου φωτοκαταλυτικού στερεού σε μορφή σκόνης, το οποίο ενεργοποιείται παρουσία ορατής ακτινοβολίας (φως εσωτερικού χώρου).
Η καινοτομία του φωτοκαταλυτικού αυτού υλικού έγκειται στο ότι συμβάλλει στην αποδόμηση ρύπων εσωτερικών χώρων με τη χρήση ορατής ακτινοβολίας σε αντιδιαστολή με υπάρχοντα προϊόντα στο εμπόριο που λειτουργούν με τη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας.
Το φωτοκαταλυτικό υλικό, για το οποίο έχει επιδοθεί Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας, European Patent Organization, αποτελείται από νανο-σωματίδια οξειδίου του τιτανίου (TiO2) και είναι κατάλληλο για την αποδόμηση τόσο ανόργανων ρύπων όσο και πτητικών οργανικών ρύπων (Volatile Organic Compounds, VOCs) με τη χρήση ορατής ακτινοβολίας (εσωτερικού φωτισμού).
Η συνθετική πορεία που ακολουθείται είναι οικονομική, απλή, πολύ γρήγορη και επιτρέπει τη σύνθεση υλικού σε μεγάλη κλίμακα. Αυτό οδηγεί σε μια οικονομική λύση για την καταπολέμηση ρύπων εσωτερικών χώρων και γενικότερα για τη διαχείριση της ποιότητας του αέρα σε κάθε εσωτερικό χώρο (νοικοκυριά, βιομηχανικές μονάδες, Νοσοκομεία, σχολεία, Οργανισμούς και Υπηρεσίες) βελτιώνοντας την καθημερινή ζωή και συμβάλλοντας καταλυτικά στην εθνική προσπάθεια για ανάπτυξη.
Τα υλικά αυτά και οι νέες τεχνολογίες μπορούν να χρησιμοποιούνται τόσο σε νέες κατασκευές όσο και για την ανακαίνιση ήδη υπαρχόντων κτηρίων, επεμβαίνοντας σε κρίσιμους τομείς όπως ο φωτισμός, η ποιότητα του αέρα (δηλαδή του αέρα που αναπνέει κάποιος) και η ενέργεια που χρησιμοποιείται για ψύξη - θέρμανση σε συνδυασμό με τη μόνωση των χώρων.
Τα καινοτόμα υλικά που έχουν αναπτυχθεί έχουν τοποθετηθεί σε πλήθος δομικών υλικών (τσιμέντο, ασβέστη, μπογιές, σοβάδες κ.ά.). Τα παραπάνω καινοτόμα δομικά υλικά έχουν μελετηθεί από πιστοποιημένους ανεξάρτητους Φορείς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σε φάση ωριμότητας το έργο
Η ερευνητική καινοτομία, η οποία έχει αναπτυχθεί από την Ομάδα Διάφανων Αγώγιμων Οξειδίων, βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης πρότυπης μονάδας παραγωγής του καινοτόμου υλικού (TCM-1) σε μεγαλύτερη κλίμακα (από την κλίμακα γραμμαρίων στην κλίμακα κιλών). Η Ομάδα Διάφανων Αγώγιμων Οξειδίων έχει ολοκληρώσει όλες τις εργαστηριακές μετρήσεις που δείχνουν ότι το υλικό αποδομεί ρύπους παρουσία ορατής ακτινοβολίας.
Επίσης έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και η συμβατότητα του υλικού σε ένα πλήθος δομικών υλικών, όπως τσιμέντο, μπογιές, διατηρώντας τις ιδιότητές του, αποδομώντας ρύπους παρουσία ορατής ακτινοβολίας.
Ένας από τους βασικούς στόχους της ομάδας για την παρούσα καινοτομία είναι η μελέτη των υλικών σε πραγματική κλίμακα. Για τον λόγο αυτό, στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (Ι.Τ.Ε.) και σε χώρο που έχει παραχωρηθεί από το Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης έχει αρχίσει να λειτουργεί ένας πρότυπος χώρος επίδειξης (Demo House) των τεχνολογιών διαχείρισης της ποιότητας του αέρα εσωτερικών χώρων που αποτελεί πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία, με σκοπό τη συλλογή χρήσιμων πληροφοριών για την απόδοση των συστημάτων αυτών από την εφαρμογή και λειτουργία ενός πραγματικού χώρου. Δύο Demo House, τα οποία έχουν κατασκευαστεί, διαθέτουν αισθητήρες και ανιχνευτές επικίνδυνων αερίων, CO2, NOx, θερμοκρασίας και υγρασίας, οι οποίοι μας παρέχουν τη δυνατότητα να ελέγχουμε όλο το 24ωρο μεταβολές στις συνθήκες στα δύο σπίτια. Εκ των δύο, το 'Οικολογικό Σπίτι του Μέλλοντος' περιέχει στους τοίχους και στην οροφή φωτοκαταλυτικά υλικά για αποδόμηση ρύπων και κατάλληλο σύστημα διαχείρισης αέρα αξιοποιώντας ένα συνδυαστικό σύστημα καθαρισμού και απολύμανσης (In-door Air Quality/iAQ). Το δεύτερο λειτουργεί ως 'Συμβατικό Σπίτι' για άμεσα συγκρίσιμα αποτελέσματα.
Άμεσα οφέλη
Η παρούσα τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει σε μια οικονομική λύση για την καταπολέμηση ρύπων εσωτερικών χώρων. Εφαρμογή της τόσο σε Οργανισμούς και δημόσια κτήρια όσο και σε οποιονδήποτε κλειστό χώρο, όπως οχήματα, που η ποιότητα του αέρα είναι κακή, οδηγεί σε βελτίωση της ποιότητας του αέρα και κατ' επέκταση σε βελτίωση της υγείας των πολιτών της Κρήτης. Εκτός από τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα με χρήση των παραπάνω τεχνολογιών οδηγούμαστε σε σημαντική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτηρίων.
Η πρακτική εφαρμογή της παρούσας καινοτομίας και η σύσταση ενός φορέα εμπορικής εκμετάλλευσης (π.χ. εταιρεία) μπορεί να οδηγήσει στη διάχυσή της σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας στην Κρήτη και στην υπόλοιπη Ελλάδα βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και φυσικά επιφέροντας σημαντικά έσοδα από την εγχώρια και εξαγωγική εκμετάλλευση του προϊόντος.
Η συγκεκριμένη καινοτομία:
- Είναι αμιγώς προϊόν τεχνογνωσίας που αναπτύχθηκε στην Κρήτη από στελέχη και Φορέα του νησιού.
- Βρίσκεται σε ώριμο στάδιο με δυνατότητα άμεσης αξιοποίησης και εφαρμογής.
- Είναι προϊόν ευρείας κατανάλωσης με μικρό τελικό κόστος επιβάρυνσης σε υπάρχοντα δομικά υλικά (π.χ. μπογιές, τσιμέντο, ασβέστη).
- Συμβάλλει τη βελτίωση της υγείας και ποιότητας ζωής των πολιτών.
- Οδηγεί στην κατεύθυνση τεχνολογιών πράσινης ανάπτυξης.
- Απαιτεί σχετικά μικρή δαπάνη επένδυσης.
Μ.Α.Ι.Χ.: Σύνδεση επιστήμης παραγωγής
Στόχος του διαγωνισμού ήταν να αναδείξει και να επιβραβεύσει τις πρωτότυπες ιδέες που μπορούν τα τύχουν άμεσα επιχειρηματικής αξιοποίησης και να συμβάλουν στην ανάπτυξη πρωτοπόρων συστημάτων και εφαρμογών βασισμένων σε νέες τεχνολογίες, στην ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης, στον σχεδιασμό προϊόντων και υπηρεσιών, στην εξάπλωση της χρήσης των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, αλλά και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων.
Ο διαγωνισμός αποτέλεσε πρόκληση για κάθε ερευνητή που τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει ένα προϊόν ή υπηρεσία με καινοτόμα χαρακτηριστικά, ώριμο για εμπορική αξιοποίηση από επιχειρήσεις ή θεσμικούς φορείς της Περιφέρειας Κρήτης. Εδωσε την ευκαιρία σε νέους ερευνητές να προβάλουν τις καινοτόμες, φρέσκες ιδέες τους με στόχο την έξοδό τους στην παραγωγή. Ειδικότερα προσκάλεσε επιχειρηματικά αξιοποιήσιμες καινοτομίες που εμπίπτουν τους παρακάτω πέντε τομείς: γεωργία, περιβάλλον, ενέργεια, τουρισμός και πληροφορική. Συνολικά, υποβλήθηκαν 14 προτάσεις, εκ των οποίων οι τέσσερις απορρίφθηκαν λόγω ελλείψεων στον φάκελο ή μη σχετικού αντικειμένου.
Αυτές που τελικά αξιολογήθηκαν κατηγοριοποιούνται στα εξής πεδία:
Περιβάλλον
1. Συσκευές και μέθοδοι ενίσχυσης μικροεκχύλισης υπερκείμενης φάσης υπό συνθήκες κενού, αν. καθ. Ελ. Ψυλλάκη, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνείο Κρήτης.
2. ECO Καινοτόμα Υλικά στη μάχη για την καταπολέμηση ρύπων, αν. καθ. Κυριακίδης Γεώργιος, Τμήμα Φυσικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Κρήτης, διευθυντής Ομάδας Διαφανών Αγώγιμων Οξειδίων.
3. Αειφορική διαχείριση και μετα-επεξεργασία αγροβιομηχανικών αποβλήτων, καθ. Δ. Μαντζαβίνος, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνείο Κρήτης.
4. Ολοκληρωμένο διαχειριστικό προϊόν μοντελοποίησης για την πρόβλεψη και αντιμετώπιση ακραίων υδρολογικών φαινομένων (πλημμύρες - ξηρασίες), σε σύνθετες γεωμορφολογικά περιοχές, δρ Ν. Κουργιαλάς Νεκτάριος, μεταδιδακτορικός ερευνητής, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνείο Κρήτης.
Τουρισμός
1. Προσφορά Πατέντας - Καινοτόμος τεχνολογία καταλύματος για τους ταξιδιώτες, Εμ. Ξαγοραράκης, ιδιώτης ερευνητής, φοιτητής Π.Τ.Π.Ε. Πανεπιστήμιο Κρήτης.
2. Πολυεπίπεδη Ανάδειξη των Παραλιών της Κρήτης, δρ Αλ. Ρονιώτης, Ιδρυμα Τεχνολογίας & Ερευνας, συγγραφέας - ερευνητής.
3. Καινοτόμος πρόταση για τους χώρους εστίασης - ευρεσιτεχνία για την ετοιμασία του καφέ φραπέ, Εμ. Ξαγοραράκης, ιδιώτης ερευνητής, φοιτητής Π.Τ.Π.Ε. Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Γεωργία
• Ανάκτηση πολυτίμων συστατικών από τα απόβλητα ελαιουργείου και εφαρμογή τους ως πρόσθετα τρόφιμα, δρ Χ. Γαλανάκης, χημικός & ειδικός επιστήμονας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Ενέργεια - 1
• Αυτόνομο φωτιστικό εξωτερικών χώρων για χρήση σε πεζοδρόμους, πλατείες και παιδικές χαρές αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια, Χρ. Γαληνός, διπλωματούχος μηχανολόγος - μηχανικός, ελεύθερος επαγγελματίας.
Πληροφορική
• Σύστημα για την ολοκληρωμένη, ανοικτή διαχείριση εκτυπωτικών και φωτοτυπικών υπηρεσιών, Καλοχριστιανάκης Μ., μηχανικός Πληροφορικής, Τμήμα Ε&Α, Ακαδημαϊκή Βιβλιοθήκη, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Οι υποβληθείσες προτάσεις αξιολογήθηκαν με βάση τον βαθμό πρωτοτυπίας τους, την ωριμότητά τους, τη δυνατότητα σύντομης αξιοποίησής τους, το αναμενόμενο όφελος καθώς και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της Κρήτης, της βιώσιμης ανάπτυξης, της εξωστρέφειας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασία
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr