Ταυτόχρονα, TITAN-%E2%80%93-Ergostasio-Kamarioy-Ependyseis-se-nees-technologies-kai-kainotomia" target="_blank" rel="noopener">όπως αναφέρθηκε, βελτιώνει την αποδοτικότητα και ανταγωνιστικότητα του εργοστασίου στο Καμάρι. Είναι επίσης απολύτως ευθυγραμμισμένη με τη δέσμευση του Ομίλου για μείωση των εκπομπών CO2, καθώς μέσω της αναβαθμισμένης γραμμής παραγωγής τσιμέντου, ο Όμιλος TITAN αναμένει να επιτύχει μείωση των εκπομπών CO2 κατά περίπου 150.000 τόνους ετησίως, συμβάλλοντας έτσι στον στόχο του για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050. Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν οι υπουργοί Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας και Ενέργεια και Περιβάλλοντος Θ. Σκυλακάκης.
Το όλο έργο, που αποτελεί κομμάτι του προγράμματος «IFESTOS», αναπόσπαστο μέρος του συνολικού πλάνου του Ομίλου για μείωση των εκπομπών CO₂ και ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050, προβλέπει την κατασκευή πρωτοποριακής, βιομηχανικής κλίμακας, μονάδας δέσμευσης άνθρακα στο εργοστάσιο του Τιτάνα στο Καμάρι Βοιωτίας, κοντά στην Αθήνα.
Ανάλογα με το σχετικό ρυθμιστικό και αδειοδοτικό πλαίσιο, η μονάδα, που είναι η μεγαλύτερη στο είδος της στην Ευρώπη, θα δεσμεύει 1,9 εκατομμύρια τόνους CO₂ ετησίως, συμβάλλοντας σημαντικά στον στόχο της Ελλάδας για ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα. Ταυτόχρονα, θα επιτρέψει στον Όμιλο ΤΙΤΑΝ να παράγει περίπου 3 εκατομμύρια τόνους τσιμέντου μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα ετησίως για να εξυπηρετήσει τις αυξανόμενες ανάγκες για «πράσινες» κατασκευές στη μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας και πέραν αυτής. Αυτό θα καταστήσει το «IFESTOS» το έργο με τη μεγαλύτερη μονάδα δέσμευσης άνθρακα σε εργοστάσιο τσιμέντου που έχει επιχορηγηθεί μέχρι στιγμής από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ.
Το έργο θα αποτελέσει μέρος ενός οικοσυστήματος έργων που θα συνδυάζουν εγκαταστάσεις δέσμευσης άνθρακα με υποδομές μεταφοράς και αποθήκευσης. Ο ΤΙΤΑΝ έχει ήδη υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με τεχνολογικούς συνεργάτες και δυνητικούς εταίρους σε όλη την αλυσίδα αξίας και, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της συμφωνίας επιχορήγησης με το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ, προχωρά σταθερά σε όλα τα μέτωπα προς την ωρίμανση και την υλοποίηση του έργου.
Η όλη επένδυση θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ το πρωτοποριακό έργο Ήφαιστος έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 234 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ.
Βέβαια για να κλείσει όλη διαδικασία υλοποίησης θα πρέπει η πολιτεία να προχωρήσει σε μια σειρά από ενέργειες και θεσμικές παρεμβάσεις, κυρίως στο μέτωπο του Πλαίσιου αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα.
Μήνυμα της πολιτείας
Ο κ. Σκυλακάκης πάντως σημείωσε πως η πολιτεία προχωρεί στις αναγκαίες ενέργειες για τη δημιουργία αποθήκης διοξειδίου του άνθρακα στο εξαντλημένο κοίτασμα του Πρίνου. Παράλληλα ανακοίνωσε την καθιέρωση ειδικού μηχανισμού στήριξης των λειτουργικών δαπανών τέτοιων πρωτοποριακών έργων, από τα έσοδα των δημοπρασιών ρύπων.
H πράσινη μετάβαση
Αναφερόμενος γενικότερα στην πράσινη μετάβαση της Ευρώπης ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι τα επόμενα χρόνια θα δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα όλων των συστημάτων των χωρών της Ευρώπης αφού οι πόροι που διατίθεται για την πράσινη μετάβαση δεν είναι αρκετοί.
Για το ίδιο θέμα ο Πρόεδρος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος είπε ότι θα πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας στο παγκόσμιο περιβάλλον και της πράσινης μετάβασης σημειώνοντας ότι τα βήματα δεν πρέπει να είναι πιο αργά αλλά θα πρέπει να γίνονται με περισσότερο έξυπνο τρόπο, φέρνοντας ως παράδειγμα τη δημιουργία ενός μηχανισμού μοριοδότησης των πράσινων προϊόντων και πρακτικών στις δημόσιες ή άλλες συμβάσεις.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr