Πριν μερικές μέρες αποφάσισα να γράψω ένα άρθρο σχετικά με τα αιτήματα του κλάδου μας και τον τρόπο που αντιμετωπίζονται αυτά από την πολιτεία, αλλά προτού αρχίσω την συγγραφή με πρόλαβαν οι φωτιές που κατέκαψαν οικίες, χώρους εργασίας και 650 χιλιάδες στρέμματα δάσους σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρμοδίων. Τα γεγονότα αυτά με αποπροσανατόλισαν και έτσι αποφάσισα να αφήσω για αργότερα τα αιτήματα του κλάδου και να αναφερθώ στο επίκαιρο θέμα των πυρκαγιών και στο πως τα εξορυκτικά έργα μπορούν να διευκολύνουν την κατάσβεση η να αναστείλουν την εξάπλωση τους.
Αφορμή για την απόφαση μου αυτή στάθηκε η πρόταση που αναφέρω παρακάτω και την οποία διάβασα στην ιστοσελίδα του Πρώτου Θέματος.
«Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Θέλουμε να κρατήσουμε τα μεγάλα μέτωπα. Να μην περάσουν το Καντήλι» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός. Το Καντήλι είναι ένα παλιό Λατομείο που με τις εξορύξεις και τους γύρω δρόμους λειτουργεί σαν αντιπυρική ζώνη για το πέρασμα της φωτιάς από την Βόρεια στην Κεντρική Εύβοια.
Για πρώτη φορά έβλεπα να αναφέρεται μια αλήθεια για τον ευεργετικό ρόλο που έχει η εξορυκτική μας δραστηριότητα την οποία κανένας δεν θέλει κοντά στην περιοχή του. Πράγματι οι μεταλλευτικές και λατομικές εργασίες οι οποίες γίνονται σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές απαιτούν την διάνοιξη αρκετών δρόμων και κατά την έρευνα και κατά την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, με αποτέλεσμα η πρόσβαση στις περιοχές αυτές να διευκολύνεται, οι ίδιοι οι δρόμοι να αποτελούν αντιπυρικές ζώνες και επί πλέον οι υποδομές των εξορυκτικών εργασιών να προσφέρουν αρκετά μέσα από τα απαιτούμενα για την πυρόσβεση, όπως δεξαμενές νερού, βυτιοφόρα οχήματα, ερπυστριοφόρα μηχανήματα προώθησης γαιών, εκσκαφείς, αντλίες νερού και άλλα. Επίσης οι εκσκαφές που είναι αποψιλωμένες λειτουργούν ως φραγμός στην εξάπλωση της φωτιάς.
Προς θεού μην παρεξηγηθώ ότι ζητώ να δημιουργηθούν παντού λατομεία και επιφανειακές εξορύξεις μεταλλευμάτων (είναι γνωστό ότι είμαι μηχανικός υπογείων έργων), αλλά οι δασικές υπηρεσίες καλό θα ήταν να λαμβάνουν υπ’ όψη τους τα θετικά της διάνοιξης ενός δρόμου εντός των δασικών εκτάσεων και να μην είναι αντίθετες στις αιτήσεις που θέτουν οι εξορυκτικές εταιρίες.
Δεν θα ήθελα να σας κουράσω περισσότερο, θα κλείσω το άρθρο αυτό με την σκέψη μου σε αυτούς που έχασαν τα σπίτια τους, τους πυροσβέστες, στους εθελοντές και σε όλο τον κόσμο που βοήθησε με όποιον τρόπο μπορούσε ο καθένας, ώστε να σβηστούν οι πυρκαγιές και με την ελπίδα όλοι μαζί, πολιτικοί και απλός λαός ομονοούντες να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας από το κακό αυτό και ότι αποφασιστεί να εφαρμοστεί άμεσα ώστε να ξαναπρασινίσει ο τόπος και να επιστρέψει η ελπίδα στους ανθρώπους που καταταλαιπωρήθηκαν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr