Ο κ. Κεφάλας είναι απόφοιτος της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του EMΠ (1978) και έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα Executive MBA στο INSEAD στη Γαλλία. Είναι στον Όμιλο IMERYS από το 2015, ξεκινώντας από τον Όμιλο S&B το 1981, αρχικά σε θέσεις στην εκμετάλλευση και επεξεργασία βωξίτη και μπεντονίτη και στη συνέχεια μετακινούμενος σε πιο στρατηγικές θέσεις ευθύνης με υψηλή έκθεση σε διεθνείς και εμπορικές δραστηριότητες. Έχει αναπτύξει μονάδες επεξεργασίας και διαχείρισης βιομηχανικών ορυκτών προσαρμοσμένες στη δημιουργία ολοκληρωμένων καινοτόμων λύσεων για βιομηχανικές εφαρμογές.
Στο Διοικητικό Συμβούλιο επανεξελέγησαν επίσης οι Αθανάσιος Αποστολίκας, Θεόδωρος Αποστολόπουλος, Κυριάκος Ασημακόπουλος, Παντελής Βετούλας, Κωνσταντίνος Γιατζιτζόγλου , Δημήτρης Δημητριάδης, Ολγα Κουρίδου, Ματθαίος Κωνσταντινίδης, Δημήτρης Λιανός, Φώτης Στεφανής και Ελευθέριος Φαίδρος και για πρώτη φορά ο Αγγελος Καλογεράκος.
Στην ομιλία του ο κ. Κεφάλας τόνισε ότι η διεθνής οικονομία συνέχισε την αναπτυξιακή πορεία της στο 2018 όμως με πολλές προκλήσεις και ερωτηματικά για το μέλλον της λόγω των επαπειλουμένων εμπορικών πολέμων μεταξύ των ηγετικών οικονομιών και την επιβράδυνση του ρυθμού μεγέθυνσης σε πολλές από αυτές.
Η ελληνική οικονομία σταθεροποιήθηκε σε θετικό, έστω και χαμηλό, ρυθμό ανάπτυξης και αναζητεί στήριγμα σε εξωστρεφείς δραστηριότητες και περισσότερες επενδύσεις προκειμένου να αυξηθεί το ΑΕΠ και να αντιμετωπισθεί η ανεργία η οποία βαίνει μειούμενη αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικά υψηλή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Στο περιβάλλον αυτό η ελληνική εξορυκτική βιομηχανία αποτελεί τυπικό παράδειγμα δραστηριότητας που συμβάλλει στην επίτευξη των θεμελιωδών ζητουμένων από την ελληνική οικονομία και τα μέλη μας συνέχισαν με συνέπεια στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης.
Στο 2018 δεν σημειώθηκαν δυστυχήματα στις λειτουργίες των μελών μας, συνεχίσθηκε η άνοδος στις ώρες εκπαίδευσης και οι δείκτες επίδοσης ασφαλείας παρέμειναν στα ίδια επίπεδα. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι περίπου τα μισά μέλη μας πέτυχαν να είναι ελεύθερα ατυχημάτων στη διάρκεια αυτής της χρονιάς.
Οι επενδύσεις στο τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και στην αποκατάσταση τοπίου συνεχίστηκαν με τους επιβαλλόμενους από τα σχετικά εταιρικά προγράμματα ρυθμούς.
Κορυφαίο γεγονός στο ρυθμιστικό πλαίσιο της εξορυκτικής βιομηχανίας ήταν η ψήφιση του νέου Λατομικού νόμου στις αρχές του 2018, μετά από πολυετή αναμονή και επίπονες διαβουλεύσεις. Ο Σύνδεσμός μας θεωρεί ότι ο νέος νόμος επέβαλε νέα οικονομικά βάρη σε ένα κλάδο που αντιμετωπίζει έντονο διεθνή ανταγωνισμό και μία σημαντικά πεσμένη εγχώρια κατασκευαστική αγορά, δεν εξασφάλισε την απρόσκοπτη συνέχιση των μισθώσεων μέχρι τα εβδομήντα χρόνια για τους συνεπείς μισθωτές όμως κινήθηκε συνολικά σε θετική κατεύθυνση στην κωδικοποίηση της νομοθεσίας. Μετά την ψήφισή του απαιτήθηκε συστηματική παρέμβασή μας ώστε να αντιμετωπισθούν προβλήματα στην εφαρμογή του μέσω τροπολογιών, εξειδικευτικών υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων.
O ΣΜΕ συνέβαλε στην επικαιροποίηση της σχετικής μελέτης του ΙΟΒΕ, η οποία επιβεβαίωσε τον έντονα εξωστρεφή χαρακτήρα της ελληνικής εξορυκτικής βιομηχανίας, την υποστήριξη στη δημιουργία συνολικά 100.000 ποιοτικών θέσεων εργασίας, κυρίως στην ελληνική περιφέρεια, τις συστηματικές επενδύσεις της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο και τη συνολική συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας που ξεπερνάει το 3% συνυπολογίζοντας και την καθετοποιημένη παραγωγή που βασίζεται στις παραγόμενες ορυκτές πρώτες ύλες.
“Με αφετηρία τη δραστηριότητα και τις ανάγκες των μελών μας και βασιζόμενοι στο έργο των Ομάδων Εργασίας του ΣΜΕ θα συνεχίσουμε στο 2019 προβάλλοντας τις θέσεις μας και την σημασία του κλάδου μας για την Εθνική Οικονομία, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην ασφάλεια στους χώρους εργασίας, στη βιώσιμη ανάπτυξη και στο χωροταξικό σχεδιασμό των ορυκτών πρώτων υλών που βρίσκεται σε εξέλιξη” καταλήγει το μήνυμα του προέδρου στου Συνδέσμου κ Αθ Κεφάλα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr