Μάλιστα η ΑΓΕΤ που κατέχει το 40% της εγχώριας αγοράς, ετοιμάζεται να προχωρήσει σε επενδύσεις 7-8 εκατ. ευρώ μόνο το 2016 που αφορούν στην ασφάλεια, στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα αλλά και στη βελτίωση της παραγωγικότητας της βιομηχανίας. Σημειώνεται ότι ο Όμιλος από το 2011 έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις πάνω από 45,1 εκατ. ευρώ.
Μιλώντας σε ενημέρωση δημοσιογράφων την Τετάρτη ο διευθύνοντας σύμβουλος της ΑΓΕΤ Ηρακλής Γεώργιος Μίχος, αναφέρθηκε στην ανάγκη διασφάλισης συνθηκών σταθερότητας και προβλεψιμότητας στο επιχειρηματικό τοπίο. «Η μεγαλύτερη πρόκληση αυτή τη στιγμή για τις επιχειρήσεις είναι η οικονομική αστάθεια αφού δεν γνωρίζουν ποιό θα είναι το φορολογικό καθεστώς της επόμενης ημέρας» είπε και υπογράμμισε το μεγάλο βάρος που αντιμετωπίζει η βιομηχανία λόγω ενεργειακού κόστους.
Όπως τόνισε, το κόστος ενέργειας είναι διπλάσιο στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες όπως για παράδειγμα με την Γαλλία. «Το μέτρο της διακοψιμότητας δεν έχει λειτουργήσει σωστά και βρισκόμαστε σε συζητήσεις με το Υπουργείο για να δούμε τί μπορούμε να κάνουμε». Αναφορικά με το ενδεχόμενο η ΑΓΕΤ, που είναι από τους μεγαλύτερους πελάτες της ΔΕΗ, να εισέλθει στην ενέργεια, ο κ. Μίχος διευκρίνισε ότι δεν μας ενδιαφέρει το κομμάτι της παραγωγής καθώς είναι κοστοβόρο, αλλά της εμπορίας.
«Είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο και εξετάζουμε με προμήθεια από γειτονικές χώρες», τόνισε.
Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΓΕΤ σήμερα η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας έχει επηρεάσει καταλυτικά την εταιρία. Η μείωση στην οικοδομή αγγίζει το 80%, ενώ καταστροφική για τον κλάδο χαρακτήρισε την περυσινή χρονιά. Όμως και οι ενδείξεις των πρώτων μηνών του 2016 είναι εξίσου απογοητευτικές.
«Η κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής, όπως για παράδειγμα το Καστέλι, θα έδινε σημαντική ώθηση στην οικοδομική δραστηριότητα και στην ζήτηση προϊόντων τσιμέντου. Όμως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, αφού εκτιμούμε ότι κανένα μεγάλο έργο δεν θα υλοποιηθεί φέτος». Η εικόνα αυτή της αγοράς είναι φυσικό ότι επηρεάζει και πλάνα εκσυγχρονισμού των παραγωγικών υποδομών, καθώς μόνο ένας κλίβανος από τους τρεις που διαθέτει η εταιρία για να αντικατασταθεί απαιτείται το ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ.
Αναφορικά με την μεγάλη ακίνητη περιουσία που διαθέτει η βιομηχανία, όπως ανέφερε ο κ. Μίχος στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, εξετάζεται η αξιοποίηση της, κυρίως στο μεγάλο ακίνητο της Λυκόβρυσης που παλιότερα στεγαζόταν τα γραφεία της αλλά και το εργοστάσιο στη Χαλκίδα, το όποίο όπως είπε «έκλεισε και δεν πρόκειται να ξανανοίξει».
Αν και αρνήθηκε να αποκαλύψει τα σχέδια αξιοποίησης του, τόνισε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με διάφορες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ).
Τέλος σχετικά με την έκταση στη Δραπετσώνα (της ανήκουν τα 114 στρέμματα από τα 500 στρέμματα), ανέφερε ότι ήδη έχει γίνει μία πρώτη συζήτηση της διοίκησης της ΑΓΕΤ με το Υπουργείο κατά την διάρκεια της οποίας τονίστηκε ότι η βιομηχανία σε περίπτωση απαλλοτρίωσης της έκτασης, θα υπερασπίσει τα νόμιμα συμφέροντα της. Μάλιστα όπως ανέφερε το 30% της διαδικασίας διανομής γίνεται από το αυτό το σημείο που αποτελεί και την ιστορική κοιτίδα της εταιρίας.
Έμφαση στην καινοτομία
Σε σχέση με τα νέα προϊόντα η εταιρία ήδη έχει συμφωνήσει για την παραγωγή 100 χιλιάδων τόνων για τις ΗΠΑ ενός ειδικού τύπου τσιμέντου αντοχής “oil well” για φρεάτια άντλησης πετρελαίου, το οποίο αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους. Στην κατεύθυνση αυτή η εταιρία που παράγει 3,5 εκατομμύρια τόνους τσιμέντου ετησίως εξάγει το 60% της παραγωγής της.
Το υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος Γεώργιος Μίχος κατά την παρουσίαση της πορείας και των σχεδίων του «Ηρακλή».
Επισήμανε επίσης πως είναι σταθερή και ισχυρή τη δέσμευσή στη χώρα, του Ηρακλή, ο οποίος είναι μέλος του Ομίλου LafargeHolcim.Ο ίδιος ανέφερε πως την τελευταία πενταετία , από το 2011 έως σήμερα, πραγματοποίησε επενδύσεις πάνω από 45,1 εκατομμύρια ευρώ, ο Όμιλος Εταιρειών Ηρακλής .
Στόχος και του νέου επενδυτικού προγράμματος είναι η βελτίωση και περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του στην ελληνική αγορά, καθώς και η αύξηση των εξαγωγών στις χώρες της Μεσογείου, της Αφρικής και των ΗΠΑ.
Ισχυρό κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα
Σε σχέση με το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του Ομίλου για το μέλλον αναφέρθηκε σε πέντε βασικούς πυλώνες:
1. Την περαιτέρω διεύρυνση των εξαγωγικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των θαλάσσιων εγκαταστάσεων τσιμέντου σε αντιστάθμισμα της χαμηλής -ακόμα- ζήτησης της εγχώριας αγοράς.
2. Την επίτευξη κορυφαίου επιπέδου λειτουργίας με συνεχείς βελτιώσεις που προσθέτουν αξία καθώς ο Ηρακλής θα συνεχίσει να εφαρμόζει προηγμένα μοντέλα λειτουργίας.
3. Την καθιέρωση των εταιρειών του ομίλου ως προτιμητέου συνεργάτη για την κατασκευή οικοδομών και υποδομών μέσω διαρκούς καινοτομίας και προώθησης νέων προϊόντων και υπηρεσιών.
4. Τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τον όμιλο LafargeHolcim και την υιοθέτηση καλών πρακτικών.
5. Τη δέσμευση δημιουργίας βιώσιμων οικονομικά & περιβαλλοντικά λύσεων.
«Έχοντας κλείσει 105 χρόνια ενεργούς παρουσίας στην Ελλάδα, έχουμε αποδείξει ότι πιστεύουμε στη δυναμική της χώρας και, παρά το γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον, προχωράμε στην υλοποίηση του πλάνου μας, που θεωρούμε ότι μπορεί να συμβάλλει στις προσπάθειες για ανάκαμψη και ανάπτυξη. Δεδομένου δε, ότι η αγορά οικοδομικών προϊόντων και ιδιαίτερα του τσιμέντου έχει πληγεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι ακόμη πολλές. Στον όμιλο εταιρειών Ηρακλή όμως πιστεύουμε, ότι πρέπει να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας, εστιάζοντας στη μεγάλη εικόνα και τη δυναμική της» επεσήμανε ο κ. Γεώργιος Μίχος Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Εταιρειών Ηρακλής.
Στη συνέχεια ανέφερε πως έχει συνεισφέρει περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ την πενταετία 2011-2015 στην ελληνική οικονομία.
Σήμερα απασχολεί περισσότερους από 700 εργαζόμενους σε 33 σημεία στην Ελληνική επικράτεια και περισσότερους από 1.500 συνεργάτες και εργολάβους, καταβάλλοντας κάθε χρόνο περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ για την πληρωμή φόρων, εισφορών, μισθών, άλλων λειτουργικών εξόδων και επενδύσεων.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr