Όπως όμως προσέθεσε, «μέχρι πριν λίγα χρόνια, το γεγονός ότι ο όμιλος ήταν εισηγμένος στην Ελλάδα δεν είχε καμία επίπτωση. Αυτή τη στιγμή ωστόσο εκτιμούμε ότι το γεγονός επηρεάζει την αποτίμησή μας, η οποία θα ήταν μεγαλύτερη εάν ήμασταν σε κάποια άλλη αγορά».
Σύμφωνα με τον κ. Κανελλόπουλο, στην αγορά των ΗΠΑ, η ανάκαμψη των τελευταίων ετών αναμένεται ότι θα συνεχιστεί, έχοντας «πολύ δρόμο ακόμη», λόγω της αύξησης του πληθυσμού, αλλά και του γεγονότος ότι η τρέχουσα ζήτηση κυμαίνεται γύρω στα επίπεδα της περιόδου 1982-1983. Στην Ελλάδα, η ζήτηση έχει επιστρέψει στα επίπεδα των αρχών της δεκαετίας του 1960. Η εγχώρια δραστηριότητα είναι ζημιογόνος, παρά το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό της παραγωγής κατευθύνεται στο εξωτερικό.
«Αυτή η τόσο χαμηλή εγχώρια κατανάλωση δεν μπορεί να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κανελλόπουλος συμπληρώνοντας πως «μετά το αρχικό σοκ, έχει αρχίσει να παρατηρείται βελτίωση στον τομέα των δημοσίων έργων και αν υπάρξει κάποια σταθεροποίηση στην οικονομία, πολύ δύσκολα η ζήτηση για τσιμέντο θα μπορούσε να υποχωρήσει το 2016 σε χαμηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα».
Στα Βαλκάνια αναμένεται το 2016 μια πορεία ανάλογη με τη φετινή, χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές.Στην Αίγυπτο, προβλέπεται βελτίωση οικονομικών επιδόσεων για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, γιατί όσο προχωρεί το πρόγραμμα μετατροπής των μονάδων προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιούν στερεά καύσιμα θα δίδεται η δυνατότητα μεγαλύτερης παραγωγής. Και δεύτερον, γιατί μετά την υποχώρηση των τιμών τσιμέντου κατά το τρίτο φετινό τρίμηνο, έχει ξεκινήσει μια φάση αντίστροφης πορείας τους.
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η αγορά της Ασίας θα επηρεαστεί από την αναμενόμενη υποχώρηση στην Κίνα, η οποία θα στρέψει πολλά κινεζικά εργοστάσια σε εξαγωγές. Ταυτόχρονα ακόμη δεν έχουν γίνει σαφή τα αποτελέσματα των κινήσεων που έγιναν το τελευταίο διάστημα με τις συγχωνεύσεις των μεγαλύτερων παικτών της αγοράς. Για το επόμενο χρονικό διάστημα πάντως η τάση φαίνεται ότι θα είναι για εξαγορές και όχι για συγχωνεύσεις. Στο πλαίσιο αυτό ο όμιλος συνεχίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο για νέες κινήσεις εφόσον υπάρξουν κάποιες ενδιαφέρουσες ευκαιρίες, οι οποίες όπως ειπώθηκε συνήθως δεν εμφανίζονται σε μεγάλες αλλά σε πιο μικρές αγορές.
Τέλος σε επίπεδο δανεισμού ο όμιλος ΤΙΤΑΝ με αυξημένα τα EBITDA αλλά και τη ρευστότητά του, πλέον δε στοχεύει στην απομόχλευση και με δεδομένο ότι επιθυμεί να διατηρήσει παρουσία στην αγορά των ομολόγων, αναμένεται να βγει εκ νέου στις αγορές για το ομόλογο που λήγει το 2017 (περίπου 200 εκ. ευρώ το οποίο μάλιστα είχε και μια μεγάλη απόδοση, που με τις σημερινές συνθήκες θα είναι σημαντικά χαμηλότερη και θα μειώσει τα κόστη).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr