Μια εβδομάδα μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το αμερικανικό fund στην εισηγμένη, κύκλοι της αγοράς υπογραμμίζουν ότι «μέχρι στιγμής οι εξηγήσεις της εταιρίας δεν είναι επαρκείς ώστε να αντιστρέψει το σε βάρος της κλίμα, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να είναι φοβισμένοι και να προχωρούν σε πωλήσεις μετοχών και ομολόγων». Την ίδια ώρα, η αποτίμηση της Folli Follie στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει μειωθεί στα 575 εκατ. ευρώ (σ.σ.: Παρασκευή πρωί) από 1,05 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, μετά το δημοσίευμα των «Financial Times», που επί της ουσίας επιβεβαίωνε την έκθεση της QCM, την Παρασκευή τα βέλη του κατά του ελληνικού ομίλου έστρεψε και το Bloomberg. Σε δημοσίευμά του εξέφραζε την απορία πώς είναι δυνατόν ενώ το δίκτυο σημείων πώλησης της Folli Follie στην κινεζική αγορά να συρρικνώθηκε άνω του 50% πέρυσι, οι πωλήσεις της στην Ασία να αυξήθηκαν.
Οπως ανέφερε, η Folli Follie ανακοίνωσε 113 σημεία πώλησης στην ηπειρωτική Κίνα σε έγγραφο που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, έναντι άνω των 240 σημείων πώλησης που περιλαμβάνονται στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του 2016. Αντίστοιχα, σύμφωνα με το Bloomberg, την Πέμπτη η εταιρία δήλωσε ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις στην περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού αυξήθηκαν στα 928 εκατ. ευρώ το 2017, που αντιστοιχούν στο 65% των συνολικών πωλήσεων του ομίλου.
Επίσης, το δημοσίευμα σημειώνει ότι η έκθεση του fund οδήγησε σε πτώση της τιμής της μετοχής κατά 51%, ενώ τα ομόλογά της ύψους 376 εκατ. ευρώ τιμολογούνταν έως και στο 55% της ονομαστικής τους αξίας την Τρίτη.
Παράλληλα, το αμερικανικό πρακτορείο υπογράμμισε ότι η εισηγμένη δήλωσε ότι τα σημεία πώλησης Folli Follie υποχώρησαν σε 587 το 2017 από 634 ένα χρόνο νωρίτερα και δημοσιοποίησε μια «αναλυτική κατάσταση με όλα τα σημεία πώλησης που σχετίζονται με το σήμα Folli Follie», καλώντας μάλιστα τους πάντες να τα επισκεφθούν. Σύμφωνα με την έρευνα του Bloomberg, η λίστα περιλαμβάνει 113 σημεία πώλησης στην Κίνα και άλλα 57 μεταξύ Ταϊβάν, Χονγκ Κογκ και Μακάο, καθώς και ένα σημείο πώλησης στο Τέρμιναλ 3 του αεροδρομίου «Shanghai Hongqiao». Ωστόσο, όπως σημειώνει, το αεροδρόμιο δεν έχει Τέρμιναλ 3. Και πρόσθεσε ότι τουλάχιστον δέκα σημεία πώλησης που καταγράφηκαν σε Μεγάλη Βρετανία και Ιρλανδία έχουν επίσης σταματήσει να πωλούν κοσμήματα, ρολόγια και αξεσουάρ της ελληνικής εταιρίας τους τελευταίους μήνες ή χρόνια, σύμφωνα με τηλεφωνήματα που έγιναν από το Bloomberg News αυτή την εβδομάδα.
Πάντως, όπως αναφέρουν κύκλοι της χρηματιστηριακής αγοράς, η διοίκηση του ομίλου θα πρέπει να προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις, προκειμένου να διασκεδάσει τις ανησυχίες και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών. «Eστω και καθυστερημένα η διοίκηση της Folli Follie θα πρέπει να κάνει ένα conference call και να απαντήσει εμπεριστατωμένα σε όλα τα σημεία για τα οποία η QCM έχει θέσει ερωτήματα», σημειώνει η ίδια πηγή στον «Ε.Τ.» της Κυριακής. Επιπλέον θα πρέπει να προσλάβει έναν ανεξάρτητο ορκωτό ελεγκτή που θα αναλάβει την εξέταση των οικονομικών καταστάσεών της για το 2017 κατ’ απαίτηση των προϋποθέσεων και του χρονοδιαγράμματος που θέτει και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ωστόσο για να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 3-4 μήνες. Πάντως, όπως έχει γίνει γνωστό, η εταιρία έχει ήδη προχωρήσει στην πρόσληψη της Ernst&Young, που ανήκει στο… κλαμπ των τεσσάρων μεγάλων του είδους (Big Four). Στο μεταξύ, οι αναλυτές εκτιμούν ότι περαιτέρω αύξηση του ποσοστού που κατέχει η κινεζική Fosun στη Folli Follie ενδεχομένως να δημιουργήσει μια αίσθηση ασφάλειας στο επενδυτικό κοινό.
Σχετικά με τις απαντήσεις που καλείται να δώσει η εισηγμένη, πρέπει να επικεντρωθεί, κυρίως, στον αριθμό των καταστημάτων της, καθώς αυτή ισχυρίζεται ότι διαθέτει 630 σημεία πώλησης, στην υπηρεσία αναζήτησης καταστημάτων εμφανίζει σε λειτουργία 587 καταστήματα και από αυτά η QCM επιβεβαίωσε μόλις τα 289 ως ανοιχτά. «Η Folli Follie πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα ένα excel με τον αριθμό των καταστημάτων, τις διευθύνσεις, τα τηλέφωνα και τις πωλήσεις για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Η έκθεση του fund βασίστηκε σε στοιχεία του 2016, ενώ τώρα διανύουμε το 2018. Πρέπει να δούμε ποιος είναι τελικά ο αριθμός των καταστημάτων. Αν η εταιρία έχει δώσει σε κάποιο κατάστημα να πουλά, για παράδειγμα, ένα συγκεκριμένο αριθμό προϊόντων της, αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί δικό της POS», υπογραμμίζει χρηματιστηριακός αναλυτής.
Σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών το 2017, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρία στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, στον κλάδο των κοσμημάτων, από συνολικές πωλήσεις ύψους 1,07 δισ. ευρώ, τα 951 εκατ. ευρώ προέρχονται από χονδρικό εμπόριο και μόλις τα 120 εκατ. ευρώ από το λιανικό δίκτυο.
Σε ό,τι αφορά το δανεισμό της Folli Follie, αυξήθηκε κατά 178 εκατ. ευρώ λόγω της έκδοσης ομολογιακού δανείου 150 εκατ. ελβετικών φράγκων και κατά 50 εκατ. ευρώ εξαιτίας της χορήγησης κοινοπρακτικού δανείου με πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού. «Το ποσό χρησιμοποιήθηκε, κατά κύριο λόγο, για την ενίσχυση της ταμειακής ρευστότητας της εταιρίας, με σκοπό την αποπληρωμή του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου της τελευταίας, ύψους 250 εκατ. ευρώ και λήξης τον Ιούλιο του 2019, αλλά και για γενικούς εταιρικούς σκοπούς», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.
Τέλος, η εισηγμένη αναγνωρίζει ότι ο συνδυασμός της μεγάλης συμμετοχής των εμπορικών δραστηριοτήτων του ομίλου σε δολάριο ΗΠΑ με τη μεγάλη πτώση του νομίσματος κατά τη διάρκεια του έτους προκάλεσε ένα πρωτοφανές ύψος συναλλαγματικών διαφορών που ανέρχονται στα 177 εκατ. ευρώ. Για τους πιστωτικούς τόκους ύψους 4,1 εκατ. ευρώ το 2017 -που επίσης βρίσκονται στο επίκεντρο της QCM καθώς θεωρούνται χαμηλοί αλλά με βάση στοιχεία του 2016-, υποστηρίζει ότι αφορούν διαθέσιμα μεταξύ 250 - 500 εκατ. ευρώ και τους αποδίδει στα «πολύ χαμηλά επιτόκια κατάθεσης τόσο του δολαρίου όσο και του ευρώ, καθώς και στα αρνητικά επιτόκια του ελβετικού φράγκου».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr