Η διεθνής κρίση χωρίς καμία αμφιβολία επηρέασε την MIG ως προς το χρονοδιάγραμμα των σχεδιαζόμενων εξαγορών.
Προετοιμάζονταν για κινήσεις ήδη από τον Μάιο αλλά όταν η διοίκηση διέγνωσε έγκαιρα και όπως αποδεικνύεται σωστά ότι οι αποτιμήσεις θα υποχωρήσουν περαιτέρω πάγωσε τα σχέδια των εξαγορών.
Η MIG μεσούσης αυτής της κρίσης βρίσκεται ίσως στη καλύτερη χρηματοοικονομική θέση καθώς πλέον διαθέτει μηδενικό δανεισμό αφού αποπλήρωσε όλα τα δάνεια που είχε συνάψει ύψους 1,2 δις ευρώ και πλέον διαθέτει ρευστότητα 1,2 δις ευρώ ενώ δυνητικά μπορεί να δανειστεί έως και 7 δις ευρώ για εξαγορές όποτε αποφασισθούν.
Πάντως σε αυτή την συγκυρία και ίσως για όλο το καλοκαίρι δεν σχεδιάζονται κινήσεις εξαγορών ή σύναψη δανείου.
Όμως όλο αυτό το διάστημα η ρευστότητα της MIG που ήταν τοποθετημένη;
Με βάση πληροφορίες το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας ήταν τοποθετημένο σε ξένες τράπεζες.
Η ρευστότητα είχε μοιραστεί σε 50 ή 100 εκατ ευρώ και τοποθετηθεί κατά βάση σε ξένες τράπεζες.
Οι περισσότερες επενδύσεις της MIG λήγουν όμως και έχει αποφασισθεί ο επαναπατρισμός κεφαλαίων ώστε να τοποθετηθούν π.χ. σε προθεσμιακές καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες.
Ουσιαστικά ένα μεγάλο μέρος της ρευστότητας των 1,2 δις ευρώ θα αποτελέσει ένεση ρευστότητας της MIG προς τις ελληνικές τράπεζες.
Τα κεφάλαια της MIG θα αποδειχθούν πολύτιμά για την ρευστότητα των τραπεζών. Ταυτόχρονα η MIG θα αποκομίσει σημαντικά κέρδη από τα υψηλά επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων περί τα 70 με 80 εκατ ευρώ σε ετήσια βάση.
Π. Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr