Μεταξύ των εναλλακτικών σχεδίων που μπορεί να εξεταστούν όσον αφορά τις επενδύσεις είναι η συμμετοχή στην κατασκευή ενός αγωγού όπου εσχάτως βρίσκονται στο επίκεντρο , στην αγορά ενός διυλιστηρίου , στην εμπορία καυσίμων ή ακόμη και στην παραγωγή ενέργειας.
Οι εξαγορές που ίσως υπάρξουν μάλλον θα στραφούν στο εξωτερικό καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον της MIG επικεντρώνεται κατά βάση σε χώρες όπως η Ρωσία , Ουκρανία, Ρουμανία και Βουλγαρία. Βέβαια δεν μπορεί να αποκλεισθεί μια κίνηση και στην Ελλάδα ωστόσο προέχουν οι επενδύσεις στο εξωτερικό.
Όσον αφορά τις επενδύσεις που μπορεί να πραγματοποιήσει η MIG τους επόμενους μήνες ίσως να ανέλθουν στα 3 με 3,5 δις ευρώ και θα είναι κατά βάση προσανατολισμένες στο εξωτερικό.
Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ, Deutsche Telecom , δημοσίου και ΟΤΕ , η MIG θα βρεθεί με μια ρευστότητα 2,55 δις ευρώ εκ των οποίων τα 1,2 δις θα κατευθυνθούν προς την πλήρη αποπληρωμή των δανείωνκαι 1,35 δις ευρώ θα είναι διαθέσιμα για επενδύσεις. Περίπου 180 εκατ ευρώ θα είναι το καθαρό μετά φόρων κέρδος από την πώληση του 19,99% τουΟΤΕ στην Deutsche Telecom. Δεν αποκλείεται να δανεισθεί εκ νέου μια φορά την υφιστάμενη ρευστότητας της και έτσι να διαθέτει κεφάλαια προς επένδυση περίπου 3,5 δις ευρώ.
Μέχρι τώρα σημειώνεται ότι ο όμιλος της MIG έχει επενδύσει 4,5 δις ευρώ περίπου. Στις 14 Μαΐου η θα διαγράψει τις 82 εκατ. ίδιες μετοχές μειώνοντας αντίστοιχα κατά 530 εκατ ευρώ την συνολική αποτίμηση αλλά βελτιώνοντας την εσωτερική αξία.
Η διευθέτηση του θέματος με τον ΟΤΕ σε συνδυασμό με την διαγραφή των ιδίων μετοχών και την εκ νέου επαναγορά ιδίων μετοχών έως και 10% έχουν συμβάλλει στην χρηματιστηριακή επανάκαμψη της μετοχής της MIG η οποία διαπραγματεύεται κοντά στην τιμή της αύξησης των 6,7 ευρώ.
Π Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr