Τα μείζονα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι ποιοι ήταν οι λόγοι που επηρεάστηκανοι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών και σε ποιο βαθμό κινδυνεύουν στην υλοποίηση τους τα φιλόδοξα business plan; Πρακτικά η υλοποίηση των business plan δεν κινδυνεύει , ίσως υπάρξουν οριακές επιδράσεις οι οποίες όμως θα είναι απορροφήσιμες και αντιμετωπίσιμες. Οι περισσότεροι τραπεζίτες αλλά και ξένοι οίκοι προβλέπουν ότι χρονικά η κρίση θα ταλανίσει τις αγορές έως το πέρας του α΄ 6μήνου του 2008 ενώ κάποιοι άλλοι πιο αισιόδοξοι εκτιμούν ότι η θα έρθει νωρίτερα η ανάκαμψη.
Γιατί υποχώρησαν οι τράπεζες ;
Οι λόγοι είναι κατά βάση τρεις.
1) αύξηση του κόστους χρηματοδότησης σε επίπεδα που δυνητικά μπορούν να πλήξουν την κερδοφορία. Οι ελληνικές τράπεζες δεν σχεδιάζουν οποιαδήποτε έκδοση μέσα στο α΄ τρίμηνο άρα τουλάχιστον για 3 μήνες μπορούν να διαφυλαχθούν. Τα επιτόκια στις καταθέσεις έχουν αυξηθεί όμως το κόστος δεν μπορεί να ανατρέψει business plan.
2) Υπάρχει έντονος προβληματισμός ότι θα επιβραδυνθούν οι οικονομίες της Α. Ευρώπης και των Βαλκανίων με επιπτώσεις στα δάνεια και κατ΄ επέκταση στα κέρδη.
H Eurobank και η Πειραιώς πιέσθηκαν σφόδρα και για αυτό τον λόγο πέραν από το γεγονός ότι εμφανίζουν τις μεγαλύτερες ανάγκες ρευστότητας.
3) Ο τρίτος λόγος και ίσως πιο ουσιαστικός είναι ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα απολαμβάνουν λόγω υψηλότερης ανάπτυξης ένα premium έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Το 2007 είχε διαμορφωθεί στο 30% όμως το 2008 εμφανίζει τάσεις συρρίκνωσης στο 15% με 18% που συνεπάγεται μείωση της όποιας υπερτίμησης της αξίας των ελληνικών τραπεζών. Αυτοί οι τρεις λόγοι αποτέλεσαν τις αιτίες της πίεσης στον κλάδο που ήταν έντονη και επώδυνη.
Πλήττονται τα business plan; Μάλλον όχι
Τα business plan τα οποία για την Εθνική προβλέπουν κέρδη το 2009 στα 2,5 δις ευρώ , την Alpha το 2010 περί τα 1,4 δις ευρώ , της Eurobank στα 1,55 δις ευρώ της Πειραιώς στα 1,2 δις ευρώ στηρίζονται σε ορισμένες βασικές παραδοχές οι οποίες είναι
Α) Τα δάνεια θα αυξηθούν 18% - 20% το 2008. Η Πειραιώς προβλέπει ότι τα δάνεια το 2010 θα είναι στα 300 δις ευρώ δηλαδή αύξηση 20% ετησίως. Για το 2008 αναμένεται αύξηση δανείων στο 18% δηλαδή λίγο χαμηλότερα από τον στόχο.
Β) Η χρηματοδότηση δεν θα επιβαρυνθεί και θα κινείται μεταξύ 30 και 50 πόντων υψηλότερα του euribor. Το τρίμηνο euribor κινείται κοντά στους 80 με 90 πόντους άρα σε αυτή την φάση υπάρχει απόκλιση. Η αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων επηρεάζει αλλά θα είναι μικρής χρονικής διάρκειας.
Γ) Οι δραστηριότητες από το εξωτερικό θα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και συγκεκριμένα αύξηση στα αποτελέσματα άνω του 100% σε ετήσια βάση. Οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές από το εξωτερικό ωστόσο ο κίνδυνος επιβράδυνσης στις οικονομίες αν επιβεβαιωθεί θα πλήξει τους στόχους.
Δ) Θα υπάρξουν λελογισμένες εξαγορές. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αποτιμήσεις έχουν υποχωρήσει σε Ουκρανία , Ρωσία άρα οι ελληνικές τράπεζες θα πληρώσουν λιγότερα για να τις εξαγοράσουν. Τα τιμήματα άγγιζαν το 5 και 6 φορές τοp/bv ενώ τώρα έχουν υποχωρήσει στις 4 φορές την λογιστική αξία και χαμηλότερα 3,5 κ.α.
Ε) Το α΄ τρίμηνο των τραπεζών συγκυριακά θα δεχθεί πιέσεις αφενός λόγω των εκτάκτων κερδών του α΄ τριμήνου του 2007 που δεν θα επαναληφθούν και των χαμηλών εκτάκτων του 2008 που επίσης δεν θα επιτευχθούν λόγω ΧΑ.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η ΑΤΕ με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο συμμετοχών από 240 εκατ ευρώ υπεραξίες στα τέλη Δεκεμβρίου εμφανίζει σε τρέχουσες τιμές υπεραξίες 170 εκατ ευρώ. Από τους λόγους αυτούς προκύπτει ότι οι επιδράσεις στην υλοποίηση των business plan θα είναι υπαρκτές αλλά απορροφήσιμες που δεν θα μεταβάλλουν τις αξίες ή τις προοπτικές των τραπεζών ουσιαστικά.
Μια επίδραση 5-6% στα κέρδη ίσως είναι υπαρκτή και δικαιολογημένη.
Π Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr