Με αναφορά το 2026 και με ορίζοντα 20ετίας το νέο πλαίσιο προωθεί ειδική εποπτεία και συστηματική παρακολούθηση για κομβικά έργα, με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, διαχωρισμό των έργων με εθνική χρηματοδότηση και εκείνων που συγχρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς φορείς.
Όπως, δε, εκτιμάται οι σαφέστερες και απλούστερες διαδικασίες θα επιταχύνουν την υλοποίηση δημοσίων έργων και επενδύσεων κρίσιμων για την ανάπτυξη της χώρας ενώ η αναβαθμισμένη παρακολούθηση θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια της χρήσης των πόρων του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων.
Κατακερματισμός
Να σημειωθεί ότι με το νέο πλαίσιο επιχειρείται να μπει τάξη σε ένα πολυδαίδαλο νομικό πλαίσιο, που δεν ευνοεί τον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό και την αποτελεσματική διαχείριση των έργων. Συγκεκριμένα, υπάρχουν παλιές, διάσπαρτες διατάξεις για τις δημόσιες επενδύσεις, που χρονολογούνται δεκαετίες πίσω, κάποιες από τη δεκαετία του 1950. Άλλωστε η θεσμοθέτηση του ΠΔΕ ξεκινά με το νόμο 2212/1952 και επηρεάζεται από ένα μεγάλο φάσμα εθνικών και κοινοτικών νομοθεσιών, κανονισμών, διατάξεων και εγκυκλίων. Οι νεότερες νομοθετικές παρεμβάσεις, αν και πολυπληθείς, δεν αντικατέστησαν ως επί το πλείστων υφιστάμενες διατάξεις, αλλά έφεραν προσθετικό χαρακτήρα στο θεσμικό πλαίσιο του ΠΔΕ από τη δεκαετία του 1950. Πλέον το Πρόγραμμα αναδιαρθρώνεται με βασικούς άξονες τα προγράμματα χρηματοδότησης, καθώς και τους χρόνους εκτέλεσης.
Οι αλλαγές
Αναλυτικά με βάση νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το νέο πλαίσιο διαχείρισης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) προωθούνται νέες ρυθμίσεις όπως:
1. Πλήρης έλεγχος για το σύνολο των δημοσίων έργων μέσω ειδικού μηχανισμού
2. Ταχύτερες διαδικασίες ένταξης στο νέο πρόγραμμα των νέων έργων
3. Αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων, εθνικών και κοινοτικών.
4. Ταχύτερη χρηματοδότηση με ενίσχυση της διαφάνειας των διαδικασιών.
5. Ειδική εποπτεία έργων που αφορούν την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών
6. Διαχωρισμό των έργων με εθνική χρηματοδότηση και εκείνων που συγχρηματοδοτούνται με την αρωγή ευρωπαϊκών φορέων.
7. Διαχείριση κόστους συντήρησης των έργων που έχουν δοθεί σε χρήση
8. Ανάλυση του κόστους που θα αναλάβει το Δημόσιο για τη συμμετοχή του σε κάθε σχεδιαζόμενο ΣΔΙΤ.
Οι πόροι για φέτος
Σημειώνεται ότι για το 2024 προβλέπεται συνολικά να δαπανηθούν μέσω του ΠΔΕ, συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, πόροι συνολικού ύψους 12,167 δισ. ευρώ, που αντιπροσωπεύουν το 5,2% του ΑΕΠ της χώρας
Οι πόροι κατανέμονται σε 6,5 δισ. ευρώ για έργα συγχρηματοδοτούμενα, σε 2,050 δισ. ευρώ για έργα που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους και σε 3,617 δισ. ευρώ για έργα και δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr