Υπενθυμίζεται ότι με επιτυχία έγινε η δημόσια προσφορά μετοχών (IPO), που ουσιαστικά ενισχύει περαιτέρω τη θέση του CVC στις διεθνείς αγορές, αλλά και δίνει “ρότα” για πιθανές είτε νέες επενδύσεις είτε ανακατατάξεις στρατηγικής, καθώς με βάση και το DNA του σχήματος οι τοποθετήσεις του κρατούν περίπου πέντε χρόνια. Ήδη, κάποιες από αυτές τις επενδύσεις έχουν “ωριμάσει” αν και βέβαια θα πρέπει, όπως αναφέρουν γνώστες της αγοράς, να τρέξει κι άλλο ένα σημαντικό πλάνο για περαιτέρω κινήσεις “ωρίμανσης” του χαρτοφυλακίου της.
Σημειώνεται ότι οι εξαγορές του CVC έχουν φτάσει στην Ελλάδα τα 2 δισ. ευρώ, περίπου, με την αξία του χαρτοφυλακίου (EV-enterprise value) των συνολικών επενδύσεων του fund στην τοπική αγορά να εκτιμάται σε 11 δισ. ευρώ.
Το σχήμα έχει κυρίαρχη παρουσία στην υγεία, με το HHG, τον μεγαλύτερο ιδιωτικό όμιλο παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα (Metropolitan, Υγεία, Μητέρα, Ιασώ, Λητώ, Creta Interclinic), στις ασφάλειες με την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, αλλά και την ενέργεια, με την εξαγορά του 10% της ΔΕΗ.
Επίσης ο τουρισμός και οι μαρίνες, με την απόκτηση της D-Marin, το ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω του Skroutz.gr, η εκπαίδευση με το σχέδιο για ίδρυση του πρώτου ξένου πανεπιστημίου σε συνεργασία με το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αλλά και τα τρόφιμα με τη Vivartia και τη Δωδώνη είναι στην “ατζέντα” του σχήματος, όπως και η περαιτέρω ανασυγκρότηση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Ειδικά στα τρόφιμα, όπου στη χώρα παρατηρείται μια έντονη κινητικότητα, ήδη, έχει αρχίσει μια διαδικασία ανασυγκρότησης με συνέργιες και μετασχηματισμούς, αλλά, όπως αναφέρεται, ακόμη υπάρχει μέλλον. Να σημειωθεί ότι πολλά ανάλογα funds ήδη “σκέφτονται” να αποεπενδύσουν, ειδικά σε ό,τι αφορά επενδύσεις σε ακίνητα και τουρισμό.
Ήδη το 2020 το CVC απέκτησε τη Vivartia με ισχυρά brands, όπως Δέλτα, Μπάρμπα Στάθης, Χρυσή Ζύμη, Goody's αλλά και τη Δωδώνη. Εκεί όπως αναφέρεται τρέχουν πολλά σχέδια με προϊοντικές προτάσεις, συνεργασίες αλλά και βελτίωση της αποδοτικότητας των επιχειρηματικών μονάδων.
Με δεδομένο, πάντως και το μετασχηματισμό της ελληνικής αγοράς αλλά και το ενδιαφέρον που παρουσιάζει στους τομείς που έχει έκθεση το fund, εύλογα συμπεραίνει κάποιος/α ότι ακόμη το σχήμα έχει μέλλον καθώς μάλιστα το enterprise value των συνολικών επενδύσεων φτάνει το 11 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή της CVC Capital Partners στο χρηματιστήριο Euronext, στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, βρέθηκε με το άνοιγμα στα 17,34 ευρώ την Παρασκευή και ενδοσυνεδριακά έγραφε κέρδη μέχρι τα 18 ευρώ πριν κλείσει στα 16,35 ευρώ, δημιουργώντας αξία συναλλαγών σχεδόν 18 δισ. ευρώ. Η εταιρεία άντλησε πάνω από 2 δισ. ευρώ στη δημόσια εγγραφή -συμπεριλαμβανομένων των νέων μετοχών και των μετοχών που πούλησαν υφιστάμενοι μέτοχοι- έχοντας αυξήσει την προσφορά κατά περίπου 0,5 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα της ισχυρής ζήτησης θεσμικών επενδυτών.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr