Ο υπουργός σημείωσε ότι πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ είχαν καλή πορεία και πλέον βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους. Από την πλευρά τους και η ΗΠΑ, είπε ο υπουργός, αναγνωρίζουν ότι είμαστε αξιόπιστος εταίρος και όχι μόνο σύμμαχος και αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει αυτό το διάστημα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Υπογράμμισε ότι ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος ενδυνάμωσε περαιτέρω, τις, ήδη, καλές σχέσεις της χώρας μας με τις ΗΠΑ, ενώ η κρίση επιτάχυνε πολλές συμφωνίες, όπως αυτές της Σούδας, της Αλεξανδρούπολης, του εκσυγχρονισμού των F-16, της αγοράς των F-35 κ.ά. «Ο πόλεμος επιτάχυνε αυτές τις συμφωνίες και όταν είσαι σε κίνδυνο υπάρχει επιτάχυνση», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και εκτίμησε ότι «αυτός ο πόλεμος θα μας κάνει ακόμη καλύτερους συμμάχους».
Σε ότι αφορά στο μέλλον και τις επενδύσεις ο υπουργός σημείωσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να έχει το δικό της μοντέλο στην οικονομία» προσθέτοντας ότι «η χώρα μας είχε πολλά θέματα με τη Γερμανία σχετικά με την κατεύθυνση της χώρας. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχουμε καλύψει πολύ δρόμο και έχουμε κάνει σκληρή δουλειά». Ο υπουργός σημείωσε ότι η χώρα μας «έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία στις επενδύσεις, σπάσαμε κάθε ρεκόρ τα τελευταία χρόνια, είμαστε 10% πάνω από το περσινό ρεκόρ και όλα αυτά συνέβησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, του πολέμου, της ενεργειακής κρίσης και όλων αυτών των προκλήσεων».
Οι συμφωνίες δεν είναι μόνον αμυντικές, όπως είπε ο υπουργός, είναι κι εμπορικές και επιχειρηματικές και ανάφερε ως παραδείγματα επιτυχημένων συμφωνιών τις επενδύσεις των Texan Envipco, Microsoft, Pfizer, Cisco κ.ά.
Τέλος αναφέρθηκε στη σημασία που είχε για την πορεία των επενδύσεων η έξοδος της Ελλάδας από την «μαύρη λίστα» του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου και ο εκσυγχρονισμός των ναυπηγείων Ελευσίνας με την συνδρομή της αμερικανικής DFC.
Τζορτζ Τσούνης: Η χώρα στέκεται μόνη της στα πόδια της
Ο πρέσβης αναφέρθηκε στο ρόλο της χώρας μας ως ενεργειακό κόμβο αλλά και ως αξιόπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ, ενώ σημείωσε ότι θυμάται, ως μια πολύ δύσκολη περίοδο «την Ελλάδα την περίοδο κρίσης, και πώς ακριβώς κόντεψε να βγει από την Ευρωζώνη, αλλά επέδειξε ανθεκτικότητα. Είχει 27% ανεργία και παρόλα αυτά κατάφερε να αντιστρέψει την κατάσταση».
Για τη μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας ανέφερε ότι. «Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει έφεραν την Deloitte, την Pfizer, την Cisco κ.ά. Και όταν βλέπεις ότι κάνουν σημαντικές επενδύσεις στον τεχνολογικό τομέα οι αμερικανικές εταιρείες, επιβεβαιώνουν αυτή την πορεία», ενώ πρόσθεσε ότι μετά από μια πολύ δύσκολη δεκαετία, «η χώρα στέκεται μόνη της στα πόδια της και ότι οι καλύτερες ημέρες της βρίσκονται μπροστά».
Για τη σημασία των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ σημείωσε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται πολλές κοινές δημοκρατικές αξίες, ενώ πρόσθεσε: «πάντα έλεγα ότι η Ελλάδα ήταν ένας αξιόπιστος σύμμαχος στον οποίο μπορείς να βασιστείς. Έχουμε την υποχρέωση να προστατέψουμε την Δημοκρατία. Θέλουμε δημοκρατία ή αυταρχικό καθεστώς; Μπορούμε να θεωρούμε αποδεκτό ότι χώρες εισβάλλουν σε άλλες χώρες και προκαλούν όλη αυτή την κρίση. Άμαχοι πεθαίνουν… Υπάρχει μια σειρά προκλήσεων στην Ευρώπη και ο Μπάιντεν κάνει εξαιρετική δουλειά, στη συνεργασία του με την Ευρώπη».
Χαρακτήρισε την Ελλάδα ως μια χώρα που στήριξε από τη πρώτη στιγμή τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι μέρος της επίλυσης του προβλήματος που δημιούργησε ο Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος. «Η Ελλάδα στήριξε περισσότερο από όλους τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Στέκεται απέναντι στην Ρωσία. Αυτό είναι το φιλότιμο. Είναι θέμα τιμής να μείνει κάποιος απέναντι στην Ρωσία, υποστηρίζοντας τις βασικές δημοκρατικές αξίες».
Επιπλέον, αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία υπογράμμισε πως ο πόλεμος έχει και δευτερεύουσες επιπτώσεις όπως ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση.
«Οι προκλήσεις ενόψει χειμώνα θα είναι τεράστιες, τεράστια εκτόξευση τιμών, τεράστιες ελλείψεις τροφίμων» όπως είπε και συνέχισε: «Σήμερα είναι η Ουκρανία, αύριο θα μπορούσε να είναι μια άλλη χώρα… άρα θα πρέπει να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να μείνουν σιωπηλές, θα πρέπει να εμπλακούν σε συνεργασία με τους εταίρους και η Ελλάδα είναι ένας από τους εταίρους των ΗΠΑ. Ως πρέσβης είμαι περήφανος για όσα κάνει ο πρόεδρος Μπάιντεν και για τις σχέσεις των δύο χωρών».
Ο ίδιος υπογράμμισε τον σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας μας για την περιοχή και σημείωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωριών θα ενδυναμωθούν περαιτέρω ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ενεργειακό σκέλος τονίζοντας ότι η χώρας μας αποτελεί σημαντική ενεργειακή πύλη για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.
Ο πρέσβης ερωτηθείς αν οι επικείμενες εκλογές μπορούν να αλλάξουν κάτι στις αμερικανικές σχέσεις, σημείωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο και έτσι θα συνεχιστούν και στο μέλλον.
Παναγιώτης Μούργος: Δυο νέες αμερικανικές επενδύσεις θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου
Ο διευθύνων σύμβουλος της Texan Envipco Hellas Group Παναγιώτης Μούργος σημείωσε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης «έχει καταφέρει να είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση ώστε η χώρα μας έχει γίνει ελκυστικός προορισμός με νέες πράσινες θέσεις εργασίας» ενώ και ο πρέσβης, συμπλήρωσε ο ίδιος, έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες για διευκόλυνση αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα.
Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι θα ανακοινωθούν δύο νέες σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις μέχρι το τέλος του χρόνου στον τομέα της κυκλικής οικονομίας ενώ είπε ότι ο στόχος της TEXAN είναι η επέκταση της λειτουργίας της «Μονάδας Παραγωγής Μηχανημάτων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στην Ελλάδα».
Σε ό,τι αφορά στην επιχειρηματικότητα σε περιόδους κρίσεις ανέφερε ότι όπου υπάρχουν κίνδυνοι υπάρχουν και ευκαιρίες και η προσαρμοστικότητα είναι στοιχείο επιτυχίας που τελικά δημιουργεί και νέες θέσεις εργασίας ενώ κάλεσε τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στο ανθρώπινο δυναμικό και στην εταιρική κοινωνική ευθύνη, έτσι ώστε να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή της χώρας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr