Συγκεκριμένα, την Τρίτη (17/5) έλαβε χώρα η εναρκτήρια συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης και της εταιρείας, όπου συζητήθηκαν ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα των απαιτούμενων διαδικασιών για να μπει η εμβληματική επένδυση στην τελική ευθεία.
Η επένδυση της Microsoft εκτιμάται -από κυβερνητικά στελέχη- στα 400 εκατ. ευρώ, με την προστιθέμενη αξία της να φθάνει το 1 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας. Αφορά στη δημιουργία συγκροτήματος κέντρων δεδομένων και τεχνολογικής υποστήριξης επιχειρήσεων, αποτελούμενου από τρία κέντρα δεδομένων (data centers) σε περιοχές εγκατάστασης εντός του νομού Αττικής. Φορέας υλοποίησης της επένδυσης είναι η εταιρεία Microsoft Operations Hellas, της οποίας απώτερος τελικός μέτοχος είναι η Microsoft Corporation.
Διαπιστεύσεις για την ομαλή διεξαγωγή της επένδυσης έδωσε πρόσφατα μέσω του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο γενικός διευθυντής Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας της Microsoft, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, ξεκαθαρίζοντας πως η επένδυση προχωράει κανονικά παρά την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η «έκρηξη» του πληθωρισμού. «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο πλάνο μας. Η επένδυση που έχουμε σχεδιάσει θα προχωρήσει κανονικά», τόνισε. Παράλληλα, ο κ. Μιχαλόπουλος επιβεβαίωσε την εξαγορά τριών οικοπέδων στα Σπάτα, το Κορωπί και το Μαρκόπουλο, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη των τριών data centers αποτελεί μια κρίσιμη υποδομή για τη Microsoft, το ελληνικό επιχειρείν, αλλά και το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.
Οι εγκρίσεις και οι νέες θέσεις εργασίας
Η κατασκευή των τριών διακριτών μονάδων επιλέγεται ως λύση για να τηρηθούν οι πολύ αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους ακόμη και σε περίπτωση βλάβης σε μία εξ αυτών λόγω φυσικής καταστροφής ή για άλλον λόγο. Παράλληλα, λόγω της πολιτικής του «αρνητικού αποτυπώματος» CO2 (carbon negative) της Microsoft, θα αξιοποιηθεί στο έπακρο η «πράσινη» ενέργεια για τη λειτουργία των μονάδων.
Σημειώνεται ότι τα data centers χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση, την επεξεργασία και το διαμοιρασμό μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων σε χρήστες/πελάτες, ενώ το υπολογιστικό νέφος (cloud computing) αφορά στη διάθεση υπολογιστικών πόρων μέσω διαδικτύου (π.χ. servers, apps, κλπ.) από κεντρικά συστήματα που βρίσκονται απομακρυσμένα από τον τελικό χρήστη και τα οποία εξυπηρετούν τους χρήστες με την αυτοματοποίηση διαδικασιών, παρέχοντας ποικίλες ευκολίες και ευελιξία σύνδεσης.
Ένα ακόμη ορόσημο πριν από την χθεσινή κρίσιμη συνάντηση κυβέρνησης-Microsoft αποτέλεσε το «πράσινο φως», που άναψε η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων για την επένδυση στα μέσα Απριλίου. Όπως επισημαίνει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην απόφαση έγκρισης, «το επενδυτικό σχέδιο αναμένεται να συμβάλλει στην απασχόληση, στη μεταλαμπάδευση γνώσης και τεχνολογίας, στην ενίσχυση των οικονομικών δραστηριοτήτων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο καθώς και τη δημιουργία υψηλής προστιθέμενης αξίας. Παράλληλα, θα λειτουργήσει ως παράδειγμα για την προσέλκυση και άλλων έργων παρόμοιας υποδομής. Η επένδυση συνολικού προϋπολογισμού άνω των 976 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας σε ορίζοντα 10ετίας». Προηγήθηκε η θετική γνωμοδότηση της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece).
Αριστοτέλης Παππάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr