Υπογράφεται σήμερα (25/6) η σύμβαση μεταβίβασης της έκτασης του Ελληνικού και καταβάλλεται η πρώτη δόση των 300 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο. Ταυτόχρονα θα παραδοθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και η εγγυητική επιστολή ύψους 347 εκατ. ευρώ.
Μετά από διαβουλεύσεις και νομικές προσφυγές που κράτησαν 7 χρόνια, η Lamda Development είναι έτοιμη ν’ ανακοινώσει τις πρώτες συμφωνίες με κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίες θα αναλάβουν να υλοποιήσουν την επένδυση των 8 δισ. ευρώ, σε έκταση περίπου 6 χιλιάδων στρεμμάτων, που – σύμφωνα με τον επενδυτή – θα ενισχύσει κατά 2,4% το ΑΕΠ της χώρας και θα δημιουργήσει πάνω από 75.000 νέες θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, με βάση τον προγραμματισμό που έχει ανακοινωθεί τα έργα που ξεκινούν είναι:
– Ένα μεγάλο μέρος του Μητροπολιτικού πάρκου
– Αθλητικές εγκαταστάσεις
– Το παράκτιο μέτωπο
– Το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Αττική, το οποίο με εμπορικούς χώρους 72.000 τ.μ. θα είναι κατά 20% μεγαλύτερο από το Mall στο Μαρούσι. Το εμπορικό κέντρο θα κατασκευαστεί πολύ κοντά στον σταθμό «Ελληνικό» του μετρό, επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης.
– Χώροι γραφείων και ξενοδοχείο σε κοντινή απόσταση από το εμπορικό κέντρο, στη βόρεια πλευρά του ακινήτου, κοντά στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης.
– Μια Galleria που θα κατασκευαστεί κοντά στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά,
– Δύο Ξενοδοχεία στην παράκτια ζώνη
– Περίπου 800 κατοικίες διαφόρων ειδών (διαμερίσματα, μονοκατοικίες κ.λπ.)
– Ουρανοξύστης κατοικιών με ύψος έως 200 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας, επίσης στο παράκτιο μέτωπο, κοντά στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά.
Το μητροπολιτικό πάρκο
Με μέγεθος μεγαλύτερο των 2.000.000 τμ, θα αποτελέσει τον πυρήνα της σύνδεσης του θαλάσσιου μετώπου με τον Υμηττό με σύνδεση των μέσων σταθερής τροχιάς, για να εξυπηρετείται η άμεση πρόσβαση στο πάρκο και το θαλάσσιο μέτωπο από όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής.
Κύρια αρχή σχεδιασμού του, η οργάνωση ενός μωσαϊκού χρήσεων, πρασίνου και διαδρομών οργανικά συνδεδεμένου με την πόλη, ώστε να απευθύνεται σε όλους και να είναι προσβάσιμο από όλους.
Το Μητροπολιτικό Πάρκο, μεγαλύτερο των 2.000.000 τ.μ., εκτείνεται από το παραλιακό μέτωπο μέχρι τη Λεωφ. Βουλιαγμένης, ενώνοντας παράλληλα τον Άλιμο με τη Γλυφάδα και την Αργυρούπολη και το Ελληνικό με τη θάλασσα, παρέχοντας στους κάτοικους των όμορων δήμων εύκολη πρόσβαση σε αυτό.
Η πρόσβαση στο πάρκο γίνεται περιμετρικά από διάφορα σημεία εισόδου που συνδέουν το έργο με τις γύρω γειτονιές αλλά και με τον ευρύτερο αστικό ιστό. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η συνδεσιμότητα του πάρκου αλλά και ο ανοιχτός χαρακτήρας του. Οι είσοδοι τοποθετούνται στρατηγικά, στην προέκταση κεντρικών αρτηριών, σε καίρια σημεία συνδέσεων με σταθμούς μετρό, τραμ και λεωφορείων κατά περίπτωση
Ο σχεδιασμός του αναδεικνύει την ιστορία της περιοχής του πρώην Αεροδρομίου, μετατρέποντας κτίρια ιστορικής και συναισθηματικής σημασίας (κτίριο Σάαρινεν/πρώην ανατολικό αεροδρόμιο, υπόστεγα αεροσκαφών) σε κτίρια πολιτιστικού ενδιαφέροντος (εκθεσιακό κέντρο, μουσεία), ενώ παράλληλα δημιουργεί ένα ζωντανό χώρο πρασίνου και αναψυχής.
Ο κύριος πεζόδρομος περιπάτου μήκους 2,5 χλμ. και πλάτους 56 μ. εκτείνεται από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης και καταλήγει στη θάλασσα, συνδέοντας έτσι το Μητροπολιτικό Πάρκο με το παράκτιο μέτωπο, την παραλία και τη μαρίνα. Το ακρωτήριο του Άγιου Κοσμά με την υπέροχη εκκλησία του, στην ολοκλήρωσή του θα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα σε μια πεζοδρομημένη και ποδηλατική διαδρομή που το συνδέει με τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης.
Το Ελληνικό Κέντρο επιχειρηματικότητας
Το Ελληνικό θα αποτελέσει Κέντρο Εκπαίδευσης, Έρευνας και Επιχειρηματικότητας. Θα περιλαμβάνει πολλαπλές ακαδημαϊκές δραστηριότητες, μέσω της δημιουργίας εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και χώρων εστίασης φοιτητών. Το Ελληνικό, φιλοδοξεί να προωθήσει την Επιστημονική Ερευνα στην Ελλάδα, με την εγκατάσταση διεθνώς αναγνωρισμένων Ιατρικών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων αλλά και την επιχειρηματικότητα, εγχώρια και διεθνή, μέσω ενός πρότυπου επιχειρηματικού πάρκου.
Επιπρόσθετα, το έργο του Ελληνικού θα συμπεριλάβει τη δημιουργία του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της Αττικής, ποικίλων υπεραγορών, συγκροτήματα ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς και άλλους τόπους τουριστικού ενδιαφέροντος (resorts, νέο γήπεδο γκολφ, αξιοποίηση του υφιστάμενου Ολυμπιακού Κέντρου Κανό- Καγιάκ), όπως επίσης και οικιστικές ζώνες.
Τα 2 ξενοδοχεία 5 αστέρων στον Άγιο Κοσμά και οι 150 κατοικίες
Στο τουριστικό κομμάτι της επένδυσης, προβλέπεται η ανάπτυξη δύο σύγχρονων, πολυτελών ξενοδοχείων και αντίστοιχων τουριστικών-οικιστικών συγκροτημάτων στο παράκτιο μέτωπο. Η συμφωνία προβλέπει την ανάπτυξη μία ξενοδοχειακής μονάδας πέντε αστέρων εντός του χώρου της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά και ενός δεύτερου παραθαλάσσιου πολυτελούς ξενοδοχείου πέντε αστέρων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, μαζί με κατοικίες και στις δύο αναπτύξεις.
Η συνολική επένδυση για τη δημιουργία των δύο ξενοδοχείων με τα αντίστοιχα τουριστικά-οικιστικά συγκροτήματα ανέρχεται σε 300 εκατομμύρια ευρώ.
Νέες θέσεις εργασίας
Με την έναρξη του έργου, που ήδη έχει ξεκινήσει μήνες πριν με τις πρόδρομες εργασίες, δημιουργούνται 10.000 θέσεις εργασίας, ενώ κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου οι θέσεις εργασίας θα ξεπεράσουν τις 30.000 και στη φάση ολοκλήρωσης θα δημιουργηθούν περίπου 70.000 θέσεις εργασίας από μεγάλο φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών.
«Η ευθύνη είναι μεγάλη γιατί το όραμα μας είναι το έργο του Ελληνικού να γυρίσει σελίδα για τη χώρα, να αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής και την καθημερινότητα των πολιτών για αυτό δουλεύουμε τόσο καιρό και επεξεργαζόμαστε σχέδια και εναλλακτικές λύσεις ακόμα και για την πιο μικρή δυσκολία που μπορεί να προκύψει» λένε τα στελέχη της διοίκησης της Lamda.
Η ανάπλαση του Ελληνικού σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, μεταξύ άλλων, θα εισφέρει συνολικά πάνω από 14 δισ. ευρώ έσοδα σε φόρους στο κράτος στον χρονικό ορίζοντα υλοποίησής του.
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr