Σε αυτά τα επίπεδα τιμών θα πρέπει να εξετάζονται επενδύσεις σε επιλεγμένες μετοχές αναφέρει στέλεχος της Citigrοup.
Οι ελληνικές τράπεζες ίσως να αποτελούν από τις μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες.
Οι κεφαλαιοποιήσεις έχουν υποχωρήσει σημαντικά με την Εθνική να αποτιμάται στα 19,5 δισ. ευρώ από 21 δισ. ευρώ που ήταν προ ολίγων μηνών, η Alpha Βank 9,3 δισ. ευρώ έναντι 10 δισ. εσχάτως, η Eurobank αποτιμάται στα 11,4 δισ. ευρώ, η Πειραιώς 7,7 δισ. η Marfin Popular 7,1 δισ. ευρώ η MIG περίπου 5,5 δισ. ευρώ η Κύπρου 6,8 δισ. και το ΤΤ 2 δισ. ευρώ περίπου.
Είναι σαφές ότι δομικά χρηματοοικονομικά οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση επιτυγχάνουν υψηλά κέρδη, βελτιώνουν τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά και αυξάνουν με υψηλό ρυθμό το ενεργητικό τους.
Ουσιαστικά η πίεση στις ελληνικές τράπεζες είναι εξωγενής.
Περίπου 8 δισ. ευρώ αποτελούν θέσεις μεσοβραχυχρόνιων funds στις ελληνικές τράπεζες σε σύνολο 25 δισ. ευρώ περίπου ενώ τα πολύ βραχυχρόνια δηλαδή διάστημα έως και 1 με 2 μήνες ανέρχονταν στο 1 δισ. ευρώ. Λόγω της διόρθωσης οι θέσεις αυτές έχουν μειωθεί και αυξηθεί αντίστοιχα οι επενδύσεις των μακροπρόθεσμων χαρτοφυλακίων.
Ένας σκληρός πυρήνας αυτών των funds που αγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ διατηρεί θέσεις σε χαρτοφυλάκια που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Είναι πάντως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η διόρθωση που συντελέσθηκε και δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι ολοκληρώθηκε επέτρεψε στους επενδυτές να ολοκληρώσουν ένα επενδυτικό κύκλο δηλαδή της αγοράς και της πώλησης ώστε να διατηρείται σε ισορροπία το διεθνές σύστημα.
Π. Λεωτσάκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr