Ωστόσο, ακόμη οι κίνδυνοι στις διεθνείς αγορές δεν έχουν εξαλειφθεί ελλοχεύουν και ίσως επανέλθουν σπέρνοντας πάλι τον πανικό στους επενδυτές. Βέβαια είναι θετικό το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των hedge funds έχει ρευστοποιήσει θέσεις και πλέον η πορεία των τραπεζών και του ΧΑ εναπόκειται στα διεθνή νέα. Επίσης οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν καταστεί άκρως ελκυστικές.
Κορυφαίο στέλεχος της Citigroup δηλώνει στο «R» ότι «στα επίπεδα των 4.300 με 4.500 μονάδων θα αρχίσουμε να χτίζουμε επενδυτικές θέσεις στο ΧΑ και ειδικά στις τράπεζες που αποτιμώνται πολύ ορθολογικά. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τον χρόνο ολοκλήρωσης της διόρθωσης ωστόσο σε οι τιμές των τραπεζών δεν μπορούν να μείνουν απαρατήρητες. Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο χρόνος ανάρρωσης ίσως να μην είναι σύντομος».
Τις προηγούμενες ημέρες και ειδικά χθες εκτυλίχθηκαν σκηνές πανικού στην εγχώρια τραπεζική αγορά με τα hedge funds αλλά γενικότερα τα θεσμικά χαρτοφυλάκια να προβαίνουν σε επιθετικές ρευστοποιήσεις οδηγώντας σε βίαιη διόρθωση τις μετοχές. Σε αυτή την φάση τις πιο επιθετικές ρευστοποιήσεις πραγματοποιούν τα hedge funds που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τις εξελίξεις στις ΗΠΑ. Κατά ορισμένες εκτιμήσεις τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί από αυτά τα funds στην Ελλάδα ανέρχονται μεταξύ 700 και 800 εκατ. ευρώ.
Είναι άξιο λόγου το γεγονός ότι η Εθνική έχει απολέσει το 13% της αξίας της σε σχέση με την υψηλότερη τιμή που έχει πετύχει μέσα στο 2007 , η Alpha bank έχει υποχωρήσει 15%, η Eurobank 16%, η Πειραιώς 17%, η Marfin Popular 10%, η Κύπρου 14% και το ΤΤ 23% χαμηλότερα από το τελευταίο placement ή 35% χαμηλότερα από την υψηλότερη τιμή μέσα στο 2007.
Από τα πλέον αμυντικά χαρτιά αυτή την περίοδο καθίστανται η ΤτΕ η οποία αποτελεί επενδυτικό καταφύγιο αλλά και η MIG η οποία διαπραγματεύεται στα 6,7 ευρώ.
Το ερώτημα που ανακύπτει είναι γατί ρευστοποιούν μαζικά οι ξένοι από τις τραπεζικές μετοχές. Πρωτίστως θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ξένοι θεσμικοί κατέχουν το 50% της Εθνικής, το 41% της Alpha, και της Πειραιώς, το 32% της Eurobank, το 60% της Marfin.
Ορισμένα funds που επενδύουν παγκοσμίως ρευστοποιούν για τους προφανείς λόγους εμφανίζουν απώλειες λόγω των subprime και για τον λόγο αυτό μειώνουν σημαντικά το επενδυτικό ρίσκο.
’λλα χαρτοφυλάκια λόγω του κύματος ρευστοποιήσεων υποχρεώνονται σε πωλήσεις λόγω του γεγονότος ότι έχουν χτυπηθεί stop losses δηλαδή σημεία χαμηλότερα από τις τιμές κτήσης που ενεργοποιούνται οι μαζικές ρευστοποιήσεις.
Συνήθως τα stop losses οριοθετούνται κατά 10% χαμηλότερα από τις τιμές κτήσης ωστόσο υπάρχουν και επίπεδα 15% ή και υψηλότερα ανάλογα με τον χρονικό επενδυτικό ορίζοντα.
Π. Λεωτσάκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr