Σύμφωνα με την έκθεση μόνο στο πρώτο εξάμηνο, υπολογίζεται ότι η πτώση στις ΑΞΕ παγκοσμίως ανήλθε στο 49% σε σύγκριση με το 2019. Ειδικότερα, οι «πράσινες» επενδύσεις μειώθηκαν κατά 37%, οι διασυνοριακές εξαγορές και συγχωνεύσεις κατά 15% και οι συμφωνίες χρηματοδότησης επενδύσεων σε υποδομές κατά 25%.
Σε 12μηνη βάση η εκτίμηση είναι ότι η πτώση θα «κάτσει» στο 30-40%, λόγω κάποιων σημείων σταθεροποίησης στις αναπτυγμένες οικονομίες στο 3ο τρίμηνο. Ωστόσο, η UNCTAD σημειώνει ότι υπάρχει υψηλή αβεβαιότητα, καθώς όλα εξαρτώνται από τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και την αποτελεσματικότητα των πολιτικών για την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.
Είναι προφανές ότι η επέλαση του Covid-19 έχει φρενάρει τις κινήσεις κεφαλαίων προς επένδυση κάτι βέβαια που δημιουργεί περαιτέρω κινδύνους για οικονομίες όπως η Ελλάδα που «διψούν» για το φρέσκο χρήμα των επενδυτών. Ουσιαστικά η «έλλειψη» καυσίμων δημιουργεί έντονο προβληματισμό για το πώς και με ποια μορφή θα επέλθει η πολυπόθητη ανάκαμψη.
Σύμφωνα, μάλιστα, με μετριοπαθείς υπολογισμούς του ΣΕΒ, για να υπάρξει εξισορρόπηση από την τεράστια αποεπένδυση που έχει υποστεί η Ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια της κρίσης, απαιτούνται επιπλέον επενδύσεις, πέραν όσων πραγματοποιούνται ετησίως, τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ μέχρι το 2022.
Επίσης, η κυβέρνηση βασίζεται σε μια αύξηση επενδύσεων κατά 30,4% μέσα στο 2021, ώστε να «βγει» το σενάριο της ανάπτυξης για του χρόνου. Βέβαια στις καταγραφές του ΟΗΕ θα πρέπει να προστεθεί ως παράμετρος δυσκολίας για την έλευση επενδυτικού «τσουνάμι» οι καθυστερήσεις στο μέτωπο της λειτουργικής ετοιμασίας του Ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ, απ΄ όπου η Ελλάδα προσμένει περίπου 30 δισ.
Αν μάλιστα συνυπολογίσει κάποιος και το κλίμα στις μεγάλες οικονομίες απ΄ όπου αναμένονται και οι επενδυτές εύκολα αντιλαμβάνεται το μέγεθος της δυσκολίας. Έτσι στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, λόγω των αρνητικών εισροών στις ευρωπαϊκές, οι ΑΞΕ στις αναπτυγμένες οικονομίες έφτασαν το ποσό των 98 δισ. δολάρια, καταγράφοντας πτώση 75% σε σύγκριση με το 2019.
Ως προς τις εξαγορές και συγχωνεύσεις, έφτασαν στα 319 δισ. δολάρια στα τρία πρώτα τρίμηνα του 2020. Στον ψηφιακό κλάδο η πτώση ήταν στο 21% στις αναπτυγμένες οικονομίες. Όσον αφορά στις «πράσινες» επενδύσεις -που κατά την UNCTAD δίνουν την τάση των μελλοντικών ΑΞΕ- στο οκτάμηνο του έτους έφτασαν στα 358 δισ. δολάρια (-17%), με τη μεγαλύτερη πτώση (49%) να καταγράφεται στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Επίσης, οι διασυνοριακές χρηματοδοτικές συμφωνίες έπεσαν κατά 25%. Μάλιστα στο 3ο τρίμηνο καταγράφηκε μεγαλύτερος ρυθμός πτώσης.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr