Ενέργεια
Στα 14,3 δισ. ευρώ εκτιμώνται οι επενδύσεις, που αφορούν έως τα μέσα του 2020 τους βασικούς τομείς της ενέργειας, όπως είναι η ανάπτυξη νέων μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, η υλοποίηση νέων ηλεκτρικών διασυνδέσεων, η κατασκευή καινούριων θερμοηλεκτρικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και σταθμών συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο.
Στο προαναφερθέν ποσό δεν υπολογίζονται οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, από τις οποίες αναμένεται να εισρεύσουν σημαντικά κεφάλαια στην εγχώρια οικονομία, καθώς εντός του 2020 προβλέπεται η πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η διάθεση μέρους της συμμετοχής του Δημοσίου στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), καθώς και ο διαγωνισμός για τη μετατροπή του εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα σε αποθήκη φυσικού αερίου. Επιπλέον, εντός του 2020 θα διατεθεί από τη ΔΕΗ και το μειοψηφικό ποσοστό (έως 49%) του ΔΕΔΔΗΕ.
Όσον αφορά τη ΔΕΠΑ Υποδομών, το ΤΑΙΠΕΔ έδωσε παράταση μίας εβδομάδας στην προθεσμία υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών, με τη νέα ημερομηνία να είναι η Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου. Για την πώληση αυτή, ενδιαφέρον έχουν εκφράσει funds γνωστά στον τομέα των υποδομών, διεθνείς εταιρείες διαχείρισης δικτύων, αλλά και κατασκευαστικοί όμιλοι.
Παράλληλα, σε ό,τι έχει να κάνει με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, το ΤΑΙΠΕΔ και τα EΛΠΕ έχουν προχωρήσει στη σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας (MoU), προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι ο προτιμητέος επενδυτής θα έχει το δικαίωμα να αποκτήσει και τις μετοχές που κατέχουν τα ΕΛΠΕ στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, αποκτώντας έτσι το σύνολο (100%) των μετοχών της εταιρείας. Η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 65% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές καλούνται να υποβάλουν την εκδήλωση ενδιαφέροντός τους μέχρι τις 6 Μαρτίου του 2020.
Διαχείριση απορριμάτων
Επενδύσεις ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ θα χρειασθεί να γίνουν για να προχωρήσει ο σχεδιασμός για τη διαχείριση απορριμάτων, σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Περιφέρειας Αττικής. Από τις επενδύσεις αυτές, τα 500 εκατ. ευρώ θα πρέπει να προέλθουν από τον ιδιωτικό τομέα.
Σε πανελλαδικό επίπεδο, στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι εντός του τρέχοντος έτους να έχουν δημοπρατηθεί σε όλη τη χώρα 17 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμάτων, μία επένδυση που αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ.
Οι εν λόγω Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων αφορούν στις εξής 17 περιοχές:
⦁ Δυτική Θεσσαλονίκη
⦁ Πάτρα
⦁ Βόλος
⦁ Λαμία
⦁ Βόρειος Έβρος
⦁ Λέσβος
⦁ Χαλκίδα
⦁ Λάρισα
⦁ Ηράκλειο
⦁ Αγρίνιο
⦁ Σητεία
⦁ Χερσόνησος
⦁ Μύκονος
⦁ Φωκίδα
⦁ Άνδρος
⦁ Τήνος
⦁ Κεφαλονιά
Εξορύξεις
Στον τομέα των εξορύξεων, ξεχωρίζει η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στην Χαλκιδική, η οποία βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Η θυγατρική της Eldoraldo Gold έχει επενδύσει μέχρι στιγμής 1,1 δισ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι τα απαιτούμενα κεφάλαια για τη μετέπειτα διάρκεια ζωής της επένδυσης ανέρχονται στο 1,9 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση δηλώνει υπέρ της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική υπό τρεις προϋποθέσεις:
- Σημαντική αύξηση των θέσεων εργασίας.
- Εφαρμογή των κανόνων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας με παράλληλη υλοποίηση αντισταθμιστικών έργων για την περιοχή προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
- Αύξηση των εισπράξεων του Δημοσίου από τα μεταλλευτικά τέλη.
Τηλεπικοινωνίες
Όσον αφορά τον τομέα των τηλεπικοινωνιών, ξεχωρίζει ο διαγωνισμός για το έργο Ultra-Fast Broadband, συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ (υπολογίζεται και ο ΦΠΑ), που θα εκτελεστεί με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα). Η κοινοτική χρηματοδότηση, σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της Κομισιόν, θα είναι 223 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα θα πρέπει να εξασφαλιστούν από ιδιωτικούς φορείς. Επιπλέον, επενδύσεις κατά μέσο όρο ύψους 300 εκατ. ευρώ πραγματοποιούν σε ετήσια βάση και σε συνολικό επίπεδο οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ, Wind και Vodafone.
Ακίνητα
Η αγορά του real estate έχει μπει σε νέα φάση, καθώς ορισμένα τμήματά της, όπως είναι οι γραφειακοί χώροι, καταγράφουν σημαντική κινητικότητα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του real estate, το 2019 έγιναν επενδύσεις συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ σε ακίνητα, εκ των οποίων το 55% αφορούσε γραφεία.
Από το συνολικό ποσό των επενδύσεων, περίπου τα 200 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν από τις ΑΕΕΑΠ και τα υπόλοιπα από ιδιώτες επενδυτές, αλλά και από ξένα και εγχώρια funds. Σημαντικός αριθμός αγοραπωλησιών γίνεται και στην αγορά των κατοικιών, κυρίως στα κέντρα των μεγάλων πόλεων. Οι επενδύσεις στα ακίνητα αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω το 2020, με γνώμονα τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα μας.
Logistics
Θολό παραμένει το τοπίο στην ανάπτυξη εμπορευματικών κέντρων, που σχεδιάζονται στην ελληνική επικράτεια, με στόχο να αποκτήσει η χώρα σύγχρονα logistics centers. Στο πλαίσιο αυτό, κατέληξε άγονος ο διαγωνισμός για το Θριάσιο ΙΙ και αναμένεται να επαναπροκυρηχθεί διαγωνισμός μετά το Πάσχα.
Παράλληλα, κολλημένη εδώ και έναν χρόνο βρίσκεται στις Βρυξέλλες η υπόθεση του διαγωνισμό για το Θριάσιο Ι. Στην περίπτωση αυτή, η κοινοπραξία Goldair – ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, που είναι ανάδοχος του Θριασίου Ι με επενδυτικό σχέδιο κοντά στα 200 εκατ. ευρώ, δεν έχει λάβει ακόμη το «πράσινο φως» ώστε να προχωρήσει στην επένδυση.
Στο ίδιο μοτίβο, παραμένει αβέβαιη η κατάσταση με το εμπορευματικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, που προορίζεται για το στρατόπεδο Γκόνου. Υπενθυμίζεται ότι το 2014 έγινε ο διαγωνισμός για το εν λόγω εμπορευματικό κέντρο, στον οποίο συμμετείχαν η ΜΕΤΚΑ, η Άκτωρ και η κοινοπραξία Intrakat – ΤΕΚΑΛ.
Αριστοτέλης Παππάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr