«Σήμερα, η Ελλάδα είναι μόλις 20η στον Ευρωπαϊκό Δείκτη Καινοτομίας, 41η στον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας και μόλις το 4,39% του προϋπολογισμού των ερευνητικών κέντρων της χώρας καλύπτεται από ιδιωτικά κεφάλαια. Αυτή την πραγματικότητα που παραλάβαμε έχουμε υποχρέωση μέσα από στοχευμένες κινήσεις να τη βελτιώσουμε», τόνισε ο κ. Δήμας και ανέλυσε το σχέδιο της κυβέρνησης, ώστε η καινοτομία να συμβάλει καθοριστικά στη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης παρουσίασε αναλυτικότερα τρεις βασικούς πυλώνες για τη βελτίωση των σημερινών επιδόσεων της χώρας:
- Προσέλκυση επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη, μέσα από την παροχή κινήτρων σε κορυφαίες επιχειρήσεις έρευνας και τεχνολογίας να επενδύσουν στη χώρα μας.
- Διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος, που θα ευνοεί το μετασχηματισμό των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.
- Στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων, μέσα από μια εξειδικευμένη πλατφόρμα που θα χαρτογραφεί το ελληνικό οικοσύστημα και θα προσφέρει πρόσβαση σε συγκεκριμένα κίνητρα σε όσες επιχειρήσεις το επιθυμούν και πληρούν τα κριτήρια.
Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης είχε συνάντηση με τον επικεφαλής του Γραφείου Τεχνολογίας των ΗΠΑ (United States’ Chief Technology officer), Michael Kratsios. Στο επίκεντρο βρέθηκε η εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών στο πεδίο της καινοτομίας, ιδιαίτερα στην Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά και σε τεχνολογίες αιχμής. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε η ανάληψη πρωτοβουλίας για κοινές δράσεις, που αναμένεται να διαμορφωθούν το επόμενο διάστημα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr