Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Πειραιά σημειώνει σε ανακοίνωσή του τα εξής:
«Η Κίνα βρίσκεται ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά στην υιοθέτηση ενός ενιαίου «θεμελιώδους νόμου» που θα προστατεύει καλύτερα τους ξένους επενδυτές και θα ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο για το άνοιγμά της αγοράς της. Η Μόνιμη Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου (NPC), έδωσε επεξηγηματικές παρατηρήσεις σχετικά με το νέο σχέδιο σε βουλευτές που συμμετείχαν στη δεύτερη συνεδρία του 13ου NPC. Ο νόμος είναι μια απόδειξη για την αποφασιστικότητα και την εμπιστοσύνη της Κίνας στο άνοιγμα προς τον έξω κόσμο και στην προώθηση των ξένων επενδύσεων στη νέα εποχή.
Με ενοποιημένες προβλέψεις για την είσοδο, την προώθηση, την προστασία και τη διαχείριση των ξένων επενδύσεων, είναι ένας νέος θεμελιώδης νόμος για τις ξένες επενδύσεις της Κίνας και μία καινοτόμος βελτίωση του νομικού συστήματος των ξένων επενδύσεων της Κίνας. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο και θεμελιώδες σύνολο νομικών προτύπων για τις ξένες επενδυτικές δραστηριότητες στην Κίνα υπό νέες συνθήκες και θα διαδραματίσει «πρωταγωνιστικό ρόλο ως πρωταρχικός νόμος στον τομέα αυτό».
Μόλις εγκριθεί, ο ενοποιημένος νόμος θα αντικαταστήσει τους τρεις υπάρχοντες νόμους για τις κοινοπραξίες κινεζικής-αλλοδαπής συμμετοχής, τις επιχειρήσεις που είναι εξ ολοκλήρου αλλοδαπές και οι συμβατικές κοινοπραξίες Κινεζικών-ξένων. Λίγο μετά την έναρξη της μεταρρύθμισης και του ανοίγματος της Κίνας, ο νόμος για τις κοινοπραξίες τέθηκε σε ισχύ το 1979, θέτοντας το νομικό υπόβαθρο για την προσέλκυση ξένων επενδυτών. Οι τελευταίοι δύο θεσπίστηκαν στη δεκαετία του 1980, ανταποκρινόμενα στις διαφορετικές ανάγκες των ξένων επενδυτών. Οι ξένες επενδύσεις στην Κίνα πραγματοποιήθηκαν από το ξεκίνημα σύμφωνα με το κράτος δικαίου. Οι τρεις νόμοι χρησίμευσαν ως παράθυρο για την οικονομία της αγοράς να απορροφούν ξένα κεφάλαια κάτω από την προγραμματισμένη οικονομία εκείνη την εποχή και συνέβαλαν στην ανάπτυξη της οικονομικής νομοθεσίας της Κίνας από το μηδέν. Οι τρεις νόμοι παρέχουν ισχυρές νομικές διασφαλίσεις για τις ξένες επιχειρήσεις, αλλά δεν είναι πλέον σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες μεταρρύθμισης και ανοίγματος στη νέα εποχή.
Τις τελευταίες δεκαετίες, η Κίνα έχει επιτύχει σημαντικά επιτεύγματα στην προσέλκυση ξένου κεφαλαίου. Μέχρι το τέλος του 2018, στην Κίνα είχαν εγκατασταθεί περίπου 960.000 ξένες επενδυμένες επιχειρήσεις, με τις συσσωρευμένες ξένες άμεσες επενδύσεις (ΑΞΕ) να υπερβαίνουν τα 2,1 τρις δολάρια ΗΠΑ. Οι ΑΞΕ στην Κίνα κατέχουν την πρώτη θέση μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών για 27 συναπτά έτη, σύμφωνα με τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD). Ο νέος νόμος δείχνει τη βούληση και την αποφασιστικότητα της Κίνας να ακολουθήσει τη μεταρρύθμιση και το άνοιγμα σε ένα νέο ιστορικό πλαίσιο και συνδέει τις κινεζικές συνθήκες με τους διεθνείς κανόνες.
Ο νόμος θα διευκολύνει περαιτέρω την πρόσβαση στην αγορά και θα προωθήσει μακροπρόθεσμες επιχειρήσεις για ξένους επενδυτές ενώ αποδεικνύει την πλήρη εμπιστοσύνη της Κίνας να ανταγωνίζεται στην παγκόσμια στάδιο. Το σχέδιο καθιστά σαφές ότι το κράτος πρέπει να διαχειρίζεται τις ξένες επενδύσεις σύμφωνα με το σύστημα της εθνικής μεταχείρισης πριν από την εγκατάσταση τους. Στόχος του είναι να βελτιώσει τη διαφάνεια των ξένων επενδυτικών πολιτικών και να εξασφαλίσει ότι οι εγχώριες και αλλοδαπές επιχειρήσεις υπόκεινται σε ενοποιημένο σύνολο κανόνων και ανταγωνίζονται σε ίσους όρους ανταγωνισμού. Κατά τη διάρκεια της νομοθετικής διαδικασίας, η Κίνα έχει απορροφήσει τους πιο πρόσφατους διεθνείς κανονισμούς και τάσεις, αντανακλώντας την ισχυρή αποφασιστικότητα της Κίνας να ανοίξει την οικονομία της περαιτέρω στον έξω κόσμο.
Πέρυσι, οι μη χρηματοπιστωτικές άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα ανήλθαν σε περίπου 135 δις δολάρια ΗΠΑ, το δεύτερο σε μέγεθος παγκοσμίως και ελαφρά από το προηγούμενο έτος. Αντίθετα, η παγκόσμια εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων μειώθηκε κατά 19%, ενώ οι αναπτυγμένες χώρες υπέστησαν πτώση κατά 40%. Η Κίνα φιλοξενεί επί του παρόντος πάνω από 2.000 περιφερειακά κεντρικά γραφεία και κέντρα πολυεθνικών για έρευνα και ανάπτυξη, δείχνοντας την εμπιστοσύνη και την αναγνώριση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της χώρας. Το 2018, η Κίνα προχώρησε σε παγκόσμια κατάταξη 46 ατόμων όσον αφορά την ευκολία επιχειρηματικής δραστηριότητας, από 78 το 2017, σύμφωνα με έκθεση της ομάδας της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιεύθηκε πέρυσι. Αυτό δείχνει τη συνεχή βελτίωση του επιχειρηματικού μας περιβάλλοντος και μπορεί να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος φέτος. Οι ρήτρες του σχεδίου νόμου για βασικά θέματα όπως η προετοιμασία της εθνικής μεταχείρισης βασίζονται στη διαφάνεια, την προβλεψιμότητα και τη δικαιοσύνη, ενώ ο νόμος θα είναι σημαντικός για την προώθηση της ελευθέρωσης του εμπορίου.
Η Κίνα επιβεβαίωσε εκ νέου τη δέσμευσή της ότι δεν θα κλείσει την πόρτα της στον κόσμο, αλλά θα γίνει όλο και πιο ανοικτή, ενώ θα συνεχίσει να επιτυγχάνει κερδοφόρα συνεργασία με επενδυτές από όλο τον κόσμο. Εξετάζοντας το μέλλον, ο νέος νόμος θα προσφέρει στις ξένες επιχειρήσεις νομική προστασία που θα συμβαδίζει με τις εποχές και θα καταστήσει την Κίνα έναν μαγνήτη για όλο και περισσότερες πολυεθνικές εταιρείες λόγω του τεράστιου μεγέθους πληθυσμού και κατανάλωσης».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr