Ο κ. Βαμβακάς τονίζει ότι «ένας μεγάλος αριθμός επενδυτών από χώρες όπως το Ισραήλ, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει τα επενδυτικά τους σχέδια για την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης στην χώρα μας». Μάλιστα η εταιρία του έχει ήδη συνδράμει επενδυτές στη αδειοδότηση επενδυτικών σχεδίων για την υλοποίηση επενδύσεων φαρμακευτικής κάνναβης, με συμβουλές εμπειρογνωμόνων σχετικά με θέματα κανονιστικών ρυθμίσεων, πολιτικής και αδειοδότησης, αναζήτηση και αξιολόγηση γης, καθοδήγηση στην υλοποίηση των επενδύσεων κτλ. Όπως αναφέρει δείγμα της δυναμικής πορείας του κλάδου είναι το ότι οι πρώτες άδειες εγκατάστασης έχουν ήδη εκδοθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ πολλές ακόμα βρίσκονται σε εξέλιξη.
Οι λόγοι
Σύμφωνα με τον κ. Βαμβακά οι λόγοι που Ελλάδα αποτελεί σημαντικό επενδυτικό στόχο για τις ξένες αγορές στον κλάδο της φαρμακευτικής κάνναβης είναι οι εξής:
1.Είναι από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως που έχουν νομοθετήσει θεσμικό πλαίσιο για την εγκατάσταση και την επεξεργασία φαρμακευτικής κάνναβης.
2.Έχει θεσμοθετήσει γρήγορες διαδικασίες για την έκδοση αδειοδότησης.
3.Τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης λαμβάνουν άδεια κυκλοφορίας ως φάρμακο.
4.Έχει ευνοϊκό κλίμα. Η Ελλάδα καταγράφει περισσότερες από 300 ημέρες ηλιοφάνειας ετησίως, με αποτέλεσμα σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Η μέση θερμοκρασία για τουλάχιστον έξι μήνες ετησίως κυμαίνεται σε 16-24 ° C, θερμοκρασίες στις οποίες ευνοείται η ανάπτυξη της φαρμακευτικής κάνναβης.
5.Έχει εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, φθηνό ενεργειακό κόστος και σχετικά χαμηλό κόστος γης.
Ουρά αιτήσεων
Ήδη 29 εταιρείες αναμένουν να λάβουν άδειες σχετικές άδειες ενώ το υπ. Οικονομίας έχει εστιάσει, σύμφωνα με πληροφορίες στην επιτάχυνση διαδικασιών. .. Το ύψος των επενδύσεων αναμένεται να προσεγγίσει τα 350 εκατ. ευρώ και οι εκτιμώμενες θέσεις εργασίας θα φτάνουν τις 1500. Μάλιστα πολλές από τις εταιρίες προέρχονται από το Ισραήλ, που είναι πρωτοπόρο στην έρευνα για την φαρμακευτική κάνναβη ενώ υπάρχουν κι εταιρίες από την Ελλάδα, το Ισραήλ , Σαουδική Αραβία τη Γερμανία τη Γαλλία και τη Ρωσία. Μέχρι σήμερα τρεις εταιρείες έχουν αδειοδοτηθεί. Οι δύο εταιρείες που αδειοδοτήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο ήταν η BIOMECANN AE και η BIOPROCANN AE αντιπροσωπεύοντας συνολικό ύψος επένδυσης 22 εκατ. ευρώ, ενώ την περασμένη εβδομάδα άδεια έλαβε και ι η «ΤΙΚΟΥΝ ΟΛΑΜ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε» για καλλιέργεια και εγκατάσταση -πενταετούς διάρκειας- στην Κόρινθο.
Η εταιρεία θα αξιοποιήσει έκταση 40,3 στρεμμάτων στο Δήμο Κορινθίας. Το ύψος της επένδυσης διαμορφώνεται σε 9 εκατ. ευρώ. Ο βασικός επενδυτής είναι Ισραηλινός ο οποίος συνεργάστηκε με Έλληνα για την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στο ΦΕΚ περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια η έκταση αλλά και οι εγκαταστάσεις που θα γίνουν από την εταιρεία έτσι ώστε να είναι εύκολος ο έλεγχος από τις αρμόδιες Αρχές. Στο ενδεχόμενο η διοίκηση της εταιρείας να τροποποίηση το αρχικό επενδυτικό σχέδιο ή να αντικαταστήσει τον μηχανολογικό εξοπλισμό θα απαιτηθεί καινούργια άδεια από τις ελληνικές Αρχές και τα εμπλεκόμενα υπουργεία, που είναι είναι το Οικονομίας και Ανάπτυξης , το Υγείας και το Αγροτικής Ανάπτυξης.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr