Κατά την τοποθέτησή του, αφού σημείωσε ότι στην Ελλάδα «επενδύουμε πλέον σε τεχνολογίες αιχμής, οι οποίες δεν θα απαξιωθούν μέσα σε μια δεκαετία» και πως «η χώρα περνά από την εποχή του χαλκού στην εποχή της οπτικής ίνας μέσω συγκεκριμένων έργων, όπως για παράδειγμα το Ultra Fast Broadband, προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ στα ευρυζωνικά δίκτυα στην Ευρώπη», ανέφερε: «Πολιτεία και ιδιωτικός τομέας προχωρούν ως το 2022 σε τεράστιες επενδύσεις, ύψους 4 δισ. ευρώ, για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας σε όλη τη χώρα. Η δίκαιη ψηφιακή ανάπτυξη περιλαμβάνει όλους τους πολίτες, σε όποιο σημείο της χώρας κι αν κατοικούν».
Η συμμετοχή του Νίκου Παππά στην έκθεση ψηφιακής επικοινωνίας MWC19 ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης με συναντήσεις με εκπροσώπους εταιρειών κολοσσών του κλάδου των Τηλεπικοινωνιών.
Τον Υπουργό ΨΗΠΤΕ συνόδευσαν ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Χρήστος Σίμος και ο Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού, Κωνσταντίνος Αγόρης.
Σημειώνεται ότι έως το 2021 η Ελλάδα θα έχει υπερκαλύψει το ψηφιακό χάσμα που τη χωρίζει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα ενταχθεί στην ομάδα των πρωτοπόρων ψηφιακά χωρών, σύμφωνα με όσα εξαγγείλει το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.
Η σημερινή εικόνα
Πάντως , όπως τονίζεται από τον κλάδο Τεχνολογίας Πληροφορικής Επικοινωνιών τώρα είναι η ώρα για να φύγουμε από τις τελευταίες θέσεις να προσεγγίσουμε την μέση ευρωπαϊκή θέση σε σχέση με τη συνολική ψηφιακή ανάπτυξη (δείκτης DESI). Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς οι ψηφιακές υποδομές αναπτύσσονται ταχύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες με καλύτερους δείκτες ποιότητας, ωστόσο απαιτείται συνεργασία και στήριξη της ζήτησης.
Η καινοτομία, η νέα επιχειρηματική δραστηριότητα κάνει βήματα, όμως, όπως τονίζεται η χώρα θα πρέπει να αλλάξει ταχύτητα σαν οικονομία. Πρέπει για παράδειγμα στα start up’s να δεκαπλασιαστεί ο αριθμός και να ανεβεί η ποιότητα στην επόμενη πενταετία για να μπορέσει η Ελλάδα να καλύψει το έδαφος. Παράλληλα θα πρέπει να αυξηθεί η ζήτηση για ευρζωνικές υπηρεσίες αλλά και να αναπτυχθούν τα δίκτυα 5G, που ολοκληρώνουν τον ψηφιακό οπλισμό της χώρας και τη θωρακίζουν εν όψει των εξελίξεων που φέρνει η 4η Βιομηχανική επανάσταση.
Είναι ενδεικτικό των νέων τάσεων που διαμορφώνονται με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση που βασίζεται στα νέα δίκτυα ότι με βάση το περιοδικό Forbes το 70% των επιχειρήσεων παγκοσμίως χρησιμοποιεί Artificial Intelligence το 2018, ενώ η αγορά advanced predictive analytics θα ξεπεράσει τα 3,4 δισ. δολάρια το 2018.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις εταιριών του κλάδου της πληροφορικής υπολογίζεται πως μέχρι το 2020 θα επενδυθούν 60 δισ. δολάρια στην τεχνητή ευφυΐα, ενώ το 2020 θα υπάρχουν ένα εκατομμύριο συνδεδεμένες συσκευές ανά ώρα. Το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ θα βρίσκεται σε blockchain. Κάθε λεπτό στο Ίντερνετ το πλήθος των δεδομένων θα ισοδυναμεί με τον όγκο δεδομένων όλων των ταινιών που έχουν δημιουργηθεί μέχρι τώρα.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr