«Η Ελλάδα προσφέρει πολλές ελκυστικές επενδυτικές δυνατότητες, τις οποίες οι γερμανικές επιχειρήσεις αξιοποιούν ήδη επιτυχώς. Συγχρόνως, το ότι οι περισσότερες γερμανικές εταιρείες παρέμειναν πιστές στην Ελλάδα κατά την τελευταία δεκαετία απέφερε τελικά καρπούς. Εκτός από τον τουρισμό, υπάρχουν μεγάλες επενδυτικές δυνατότητες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στον τομέα του φαρμάκου, στις υπηρεσίες διακίνησης εμπορευμάτων, την επεξεργασία τροφίμων, καθώς και στις υπηρεσίες υψηλής έντασης γνώσης στον τομέα της τεχνολογίας της πληροφορίας. Το υψηλό επίπεδο κατάρτισης του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για την δραστηριοποίηση των επιχειρήσεών μας στην Ελλάδα» τόνισε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρεσβευτής της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γενς Πλέτνερ με αφορμή την έναρξη του οικονομικού συνεδρίου «SOUTHEAST EUROPE-GERMANY BUSINESS & INVESTMENT SUMMIT» στο Βερολίνο
Με αφορμή το ίδιο συνέδριο ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στην Deutsche Welle, όπου μεταξύ άλλων χαρακτήρισε ως τεράστιες τις δυνατότητες επενδύσεων στην τομέα της ενέργειας. Όπως δήλωσε στην DW ο κ. Σταθάκης, «ο ενεργειακός τομέας μετασχηματίζεται ήδη και θα προκαλέσει πολλούς γύρους επενδύσεων. Τις έχουμε υπολογίσει στα 32 δισ. ευρώ μέχρι το 2030. Περιλαμβάνονται, βέβαια, πολλές ξένες επενδύσεις ειδικά στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπου έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών στους τελευταίους διαγωνισμούς». Το επενδυτικό ενδιαφέρον αφορά πέραν αυτού τα δίκτυα και τις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας όπως επίσης και έργα που σχετίζονται με τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, πρωτίστως στο φυσικό αέριο. Ο κ. Σταθάκης αναφέρει ενδεικτικά τον Διαδριατικό Αγωγό (ΤAP) ή τον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB). Όπως είπε ο κ. Σταθάκης, στο στάδιο σχεδιασμού βρίσκονται κι άλλα, αναλόγως μεγάλα έργα, στα οποία θα συμμετάσχουν ξένοι επενδυτές.
Οι προϋποθέσεις
Τρεις προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων στις επιχειρήσεις του Δημοσίου που υπάγονται στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, πολλές από τις οποίες είναι ενεργειακές, περιέγραψε η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Ράνια Αικατερινάρη μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρχει αξιοπιστία στα μεγέθη που δημοσιεύονται αλλά και στις εκτιμήσεις για την πορεία τα επόμενα χρόνια, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί μία επιχείρηση να ζητάει δάνεια χωρίς να εξηγεί της ταμειακές ροές τα επόμενα 3 έως 5 χρόνια καθώς και ότι πολλές δημόσιες (αλλά και ιδιωτικές) επιχειρήσεις δεν είχαν σύστημα διαχείρισης κρίσεων. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία και εξωστρέφεια της επιχείρησης και η τρίτη να εφαρμόζονται κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης που προάγουν τη διαφάνεια και τον εσωτερικό έλεγχο. Οι οργανισμοί που εφαρμόζουν υψηλά standards σε θέματα διαφάνειας και εταιρικής διακυβέρνησης προσελκύουν τις περισσότερες επενδύσεις ανέφερε η κα Αικατερινάρη.
Οι κλάδοι με ενδιαφέρον για τις ΗΠΑ
Την ίδια ώρα τα σχέδια των ΗΠΑ που εστιάζουν σε κλάδους όπως η Ενέργεια, ο Τουρισμός και η παραγωγή αγροτικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, σκιαγράφησε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με τίτλο «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας».
Ο πρέσβης των ΗΠΑ έστειλε, ευθύς εξαρχής, μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να παράγει «θετικά αποτελέσματα», όσο «η χώρα προωθεί το συνεχιζόμενο και σημαντικό έργο της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητάς της».
Ενέργεια
Συμπλήρωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση στο πλαίσιο του τέτοιου Διαλόγου θέλει επέκταση της διμερούς συνεργασίας σε έξι τομείς. Αποφεύγοντας να θίξει τα ζητήματα συνεργασίας σε Αμυνα και Ασφάλεια, αναφέρθηκε κατ αρχάς στην «καινοτομία», αλλά εστίασε ιδιαίτερα στην ενέργεια:
Την επέκταση και ανακαίνιση του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα. Τα «ενθαρρυντικά σημάδια» από τα αρχικά τέστ αγοράς («market test») της πλατφόρμας FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Τη «συνεχή πρόοδο του αγωγού TAP». Και «τα θετικά σημάδια από τη Βουλγαρία», για τον διασυνδετήριο αγωγό με την Ελλάδα, IGB. «Ολα», είπε, «δείχνουν τον αυξανόμενο ρόλο της Ελλάδας ως ένας ευρωπαϊκός ενεργειακός κόμβος για την περιοχή».
Πρόσθεσε ότι στις ΗΠΑ βλέπουν «πολλές πρόσθεσε πιθανότητες για αμερικανικές επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα, ξεκινώντας με το πρόγραμμα ερευνών της ExxonMobil στα ανοικτά της Κρήτης μαζί με την Total και τα ΕΛΠΕ». Συμπλήρωσε ότι το αμερικανικό LNG μπορεί να είναι εμπορικά ανταγωνιστικό, και «επίσης αναμένουμε ότι οι αμερικανικές εταιρίες με την τεχνογνωσία και την τεχνολογία τους θα παίξουν ρόλο – κλειδί στο να βοηθήσουν την Ελλάδα να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της για χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Άλλο ένα πεδίο, οι ΑΠΕ, όπου διαβλέπουν δυνατότητες συνεργειών και ανάπτυξης.
Κόμβος μεταφορών κι ενέργειας η Β. Ελλάδα
Άλλη μια επίσκεψη με ιδιαίτερη σημασία έγινε χτες στην Αλεξανδρούπολη όπου στελέχη του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης συμμετείχαν σε συνάντηση που φιλοξενήθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δ. Πέτροβιτς στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης, με τον Πρέσβη της Ιταλίας στην Ελλάδα Luigi Marras.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, παρουσιάστηκαν στον κ Marras οι προοπτικές ανάπτυξης του λιμανιού ως ενεργειακού και μεταφορικού κόμβου, ειδικά καθώς και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει περάσει στους Ιταλικούς σιδηροδρόμους.
Σημειώνεται ότι είναι πρόσφατη η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ ιταλικών λιμανιών της Αδριατικής, ελληνικών λιμανιών κατά μήκος της Εγνατίας και του λιμένα Burgas, για την προώθηση ενός νέου πολυτροπικού άξονα μεταφορών με την ονομασία ADRIETA, που θα ενώνει την Μακροπεριφέρεια Αδριατικής – Ιονίου με τις αγορές της Μαύρης Θάλασσας.
Κλειδί ο ΤΑΡ
Την ίδια ώρα σε συνέντευξή της στο energypress.gr η διευθύντρια του ΤΑΡ για την Ελλάδα, Κατερίνα Παπαλεξανδρή.
Η ίδια αναφέρθηκε επίσης στη διασύνδεση του ΤΑΡ με τον αγωγό ΤΑΝΑΡ, στη δυνατότητα συνεργασιών με άλλες εταιρείες και ενεργειακές υποδομές στην περιοχή μας, αλλά και στη συμβολή του αγωγού για την οικονομία των περιοχών από τις οποίες έχει περάσει. Αναλύει το οικονομικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό αποτύπωμα του αγωγού και εξηγεί γιατί το έργο μπορεί να αποτελεί ένα "οδικό χάρτη" για τον τρόπο που πρέπει να γίνονται οι επενδύσεις στη χώρα μας.
Όπως ανέφερε συγκεκριμένα, ο ΤΑΡ προσφέρει κατά μήκος της όδευσής του:
· σύνδεση με τον μελλοντικό αγωγό IGB στην Κομοτηνή
· σύνδεση με τον ΔΕΣΦΑ στη Νέα Μεσημβρία, μέσω της οποίας το αέριο που θα μεταφέρεται στον αγωγό μπορεί να φτάσει σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια όπου εκτείνεται το σύστημα του ΔΕΣΦΑ, από τη Θράκη στα ανατολικά έως τα νότια της χώρας.
· τρεις «εξόδους» στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία (Κοζάνη, Καστοριά και Πέλλα) που αυξάνουν τις δυνατότητες πρόσβασης των περιοχών αυτών στο φυσικό αέριο και διευκολύνουν την ανάπτυξη τοπικών δικτύων μεταφοράς.
· Εξάλλου, υπάρχει ήδη συμφωνία μεταξύ της Κοινοπραξίας του Shah Deniz ΙΙ και της ΔΕΠΑ, της ελληνικής εταιρείας παροχής φυσικού αερίου, για την αγορά 1 bcm/a αερίου το χρόνο από τα 10 που θα μεταφέρει σε πρώτη φάση ο ΤΑΡ – ποσότητα που αντιστοιχεί στο 20% περίπου της τωρινής εγχώριας κατανάλωσης.
Όπως τόνισε η κα Παπαλεξανδρή πρόκειται για ένα ενεργειακό έργο υποδομής και μία από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στη χώρα που ήδη ξεπερνά το 1,4 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά έχουν επενδυθεί σε συμβάσεις με τις μεγάλες αναδόχους εταιρείες του έργου, όπως είναι οι Terna, J&P Avax, Σωληνουργεία Κορίνθου και Άκτωρ, αλλά και στην προμήθεια αγαθών ή υπηρεσιών από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Από την αρχή της κατασκευής ο ΤΑΡ έχει συνεργαστεί με 400 περίπου εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα και μάλιστα σε μεγάλη ποικιλία τομέων: τις κατασκευές, τη διαμονή και εστίαση, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, το περιβάλλον και την προστασία του, κ.ο.κ. δίνοντας την ευκαιρία για την ανάπτυξη ειδικής τεχνογνωσίας σε σειρά κλάδων.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr