Σύμφωνα με πληροφορίες του reporter, ο διαγωνισμός για τη πώληση του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων όσο και ο διαγωνισμός για τη πώληση της ΔΕΠΑ δεν πρόκειται να ξεκινήσουν μέσα στη χρονιά που ολοκληρώνεται σε 40 ημερολογιακές μέρες από σήμερα. Οι βασικοί λόγοι είναι ότι το διεθνές κλίμα έχει διαταραχθεί και συνεπώς υπάρχει μεγάλη διστακτικότητα από τους ξένους επενδυτές για να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ.
Ταυτόχρονα η επένδυση στο Ελληνικό παραμένει βαλτωμένη καθώς καθυστερεί ο διαγωνισμός για το Καζίνο που είναι ο βασικός κανόνας για να ξεκινήσει η επένδυση. Βέβαια ο υπουργός ενέργειας έχει δηλώσει ότι πιθανότατα στις γιορτές των Χριστουγέννων να εισέλθουν τα πρώτα μηχανήματα στο χώρο για να ξεκινήσουν οι χωματουργικές εργασίες. Σε ότι αφορά τη τέταρτη εμβληματική ιδιωτικοποίηση που είναι ο διαγωνισμός για τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ μπορεί να υπάρχει η short list με τους ομίλους που έχουν προκριθεί, ωστόσο η κατάσταση στη ΔΕΗ παραμένει κρίσιμη με την υπερχρέωση της εταιρίας λόγω των απλήρωτων λογαριασμών.
Η κυβέρνηση σαφώς και θα ήθελε να έχει ολοκληρώσει την μία ή και τις δύο ιδιωτικοποιήσεις όπως είναι της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ για να μπορέσει να δώσει το μήνυμα προς τους επενδυτές ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων υλοποιείται με βάση το χρονοδιάγραμμα.
Σε ό,τι αφορά τον στόχο των εσόδων για φέτος, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, υπό την προϋπόθεση ότι θα έκλεινε η αποκρατικοποίηση του ΔΑΑ και των ΕΛΠΕ, εκτιμούσε ότι θα ξεπεραστεί ο στόχος των 2 δισ. ευρώ για το 2018. Αναφερόμαστε σε εισπράξεις και όχι σε λογιστικά έσοδα.
Μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί περί τα 700 εκατ. ευρώ (ΟΤΕ, ΟΛΘ, κινητή τηλεφωνία), ενώ αναμενόταν η είσπραξη των 250 εκατ. ευρώ του ΔΕΣΦΑ.
Ανέστης Ντόκας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr