Σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, αυτό που κρατά πίσω την ελληνική τουριστική βιομηχανία είναι η έλλειψη επενδύσεων. Η Ελλάδα, η οποία το 2016 ήταν ο έκτος πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση τα στοιχεία της Eurostat για τις διανυκτερεύσεις, θα μπορούσε να δει την τουριστική βιομηχανία της να αλλάζει επίπεδο αν επενδύονταν σε αυτήν περισσότερα κεφάλαια και αν το κράτος αφαιρούσε τους φραγμούς που μπλοκάρουν την εισροή νέων κεφαλαίων.
«Παρ’ όλο που το να έχουμε σχεδόν 30 εκατ. τουρίστες από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο είναι τεράστιος αριθμός, ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να φτάσει τα 40 εκατομμύρια στο εννεάμηνο αν μεγάλωνε η τουριστική σεζόν», υποστηρίζει ο κ. Ρέτσος. «Το στοίχημα πλέον είναι να εμπλουτίσουμε το τουριστικό προϊόν και να έχουμε προστιθέμενη αξία που θα προσελκύει όχι απαραίτητα περισσότερους, αλλά πλουσιότερους τουρίστες, ώστε να μπορούμε να έχουμε περισσότερα έσοδα», προσθέτει.
Πόσες επενδύσεις χρειάζονται
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, επικαλούμενο στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, ο τουρισμός είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία της Ελλάδας, με τις αφίξεις να παρουσιάζουν, το 2017, αύξηση 10% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας τα 27,2 εκατομμύρια και φέρνοντας έσοδα λίγο πάνω από 14,5 δισ. ευρώ. Τα ταξίδια και ο τουρισμός συνεισέφεραν, το 2016, 32,8 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, αντιστοιχώντας στο 18,6% του ΑΕΠ την ίδια χρονιά, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού. Μάλιστα, οι ειδικοί του Παγκόσμιου Συμβουλίου στο Λονδίνο εκτιμούν ότι το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 23,8% του ΑΕΠ το 2027.
Για να αυξηθούν οι αφίξεις στα 36 εκατομμύρια και τα έσοδα στα 20 δισ. ευρώ μέχρι το 2021, η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις ύψους 6 δισ. ευρώ ετησίως, λέει ο κ. Ρέτσος. Και, όπως προσθέτει, «παρ’ όλο που το ποσό αυτό είναι μεγάλο, υπάρχει ενδιαφέρον από ξένα κεφάλαια για επενδύσεις», ενώ πρέπει να γίνουν και δημόσιες επενδύσεις.
Πού επικεντρώνονται οι επενδυτές
Το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώνεται σε υφιστάμενες τουριστικές μονάδες και κενά κτήρια, σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο. «Υπάρχουν πολλά κτήρια που ανήκουν στο Δημόσιο και τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τουριστικούς σκοπούς, όπως στην Αθήνα, όπου τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ιδιοκτησίες που είναι κενές και για τις οποίες υπάρχουν σχέδια αξιοποίησης», λέει.
Τον Οκτώβριο, για παράδειγμα, το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας εκμίσθωσε για 40 χρόνια ένα κτήριο (σ.σ.: το ιστορικό La Mirage) στην Ομόνοια. Στο κτήριο αυτό στεγαζόταν ένα ξενοδοχείο μέχρι το 2008 και έκτοτε είχε μείνει άδειο. Μπορεί να λειτουργήσει και πάλι ως ξενοδοχείο.
Οι ξένοι επενδυτές έχουν στρέψει το στόχαστρό τους και στα ακίνητα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, λέει ο κ. Ρέτσος. Και στο πεδίο αυτό, έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται κάποια deals. Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, το Athens Ledra Hotel, το οποίο λειτουργούσε υπό την «ομπρέλα» της αλυσίδας Marriott Hotels, βγήκε σε πλειστηριασμό από την Alpha Bank και πέρασε στα χέρια μίας εταιρείας η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της αμερικανικής Hines έναντι 33 εκατ. ευρώ.
Για τον κ. Ρέτσο, η Ελλάδα πρέπει τώρα να επικεντρωθεί στην αλλαγή του αναπτυξιακού της μοντέλου, ώστε να μπορεί να κερδίσει περισσότερα από τον ποιοτικό τουρισμό. «Είδαμε τον πάτο του βαρελιού και έχουμε αρχίσει να ανεβαίνουμε, αλλά η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει το αναπτυξιακό μοντέλο της και να εστιάσει στην παραγωγή», υπογραμμίζει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr