«Η Ελλάδα είχε τις χειρότερες επιδόσεις στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων κατά την περίοδο που προηγήθηκε της κρίσης και εξακολουθεί να υστερεί σε σύγκριση και με τους 27 εταίρους της στην ΕΕ»!
Στην ερώτηση του, τον Οκτώβριο του 2017, ο ελληνας ευρωβουλευτής ανέφερε ότι στην Ελλάδα υπήρξε μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων κατά την περίοδο 2011-2016. Mόνο 60 από τις συνολικά 10.660 άμεσες ξένες επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή της Μεσογείου την περίοδο 2011-2015 έγιναν στην Ελλάδα (0,56% του συνόλου).
Παρόμοια εικόνα παρατηρείται και το 2016, όπου καταγράφηκαν μόλις 13 άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.
Κατά την ίδια περίοδο, οι άμεσες επενδύσεις στις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες της ΕΕ παρουσίασαν αύξηση 16%.
Παράλληλα, έρευνες δείχνουν ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας μειώνεται σταθερά τα τελευταία έτη παράλληλα με την εφαρμογή επαχθών μέτρων λιτότητας (π.χ. σημαντική μείωση μισθών, δημοσίων επενδύσεων) μέσω των μνημονιακών συμφωνιών. Μία από τις αιτίες θεωρείται πως είναι εν γένει το περίπλοκο φορολογικό καθεστώς και ειδικότερα οι υπερβολικά υψηλοί φορολογικοί συντελεστές.
Με την σημερινή του απάντηση ο Επίτροπος Μοσκοβισί, προσπαθεί να αμβλύνει τις δυσμενείς επιδράσεις της «ομολογίας» του, αναφερόμενος σε μία σειρά ενέργειες που έχουν συμφωνηθεί για το άμεσο και το απώτερο μέλλον, για την τόνωση των επενδύσεων, της απασχόλησης και της ανάπτυξης.
Και αναφέρει συγκεκριμένα ότι:
- Πρώτον, στο μακροοικονομικό επίπεδο, η επιστροφή της δημοσιονομικής και μακροοικονομικής σταθερότητας θα επιτρέψει στους επιχειρηματίες να λάβουν μακροπρόθεσμες στρατηγικές επενδυτικές αποφάσεις και να συνάψουν σταθερές εργασιακές σχέσεις.
- Δεύτερον, στο μικροοικονομικό επίπεδο, συνεχίζονται οι εργασίες για να εξαλειφθούν τα εμπόδια για τις επενδύσεις και να μειωθεί η διοικητική επιβάρυνση σε ορισμένους τομείς δραστηριότητας, αρχίζοντας με τους πιο σημαντικούς και στη συνέχεια προχωρώντας στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας..
- Τρίτον η Επιτροπή δρομολόγησε επίσης πρωτοβουλίες για την κινητοποίηση ποσού άνω των 35 δισ. ευρώ για την Ελλάδα έως το 2020. Η Ελλάδα επωφελήθηκε από έκτακτα μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ και κατέστη η κορυφαία χώρα απορρόφησης κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ κατά την περίοδο 2007-13, περιλαμβάνεται δε στις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις για την περίοδο 2014-20. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δικαιούχος σε όρους ΑΕΠ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων.
Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr