Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Απόδειξη σαφώς του ενδιαφέροντος από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι και η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από το σχήμα της EXIN.
Με φόντο αυτά τα ενθαρρυντικά, όπως εκτιμούν στην Κυβέρνηση, μηνύματα, η κυβέρνηση αρχίζει να μιλά για έξοδο στις αγορές το 2018 χωρίς την προληπτική γραμμή στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Προφανώς στοχεύει σε αυτό για να υποστηρίξει ότι η εποχή των μνημονίων έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Βέβαια η επιλογή μιας νέα ρητορικής ελλοχεύει κινδύνους μια και οι επενδυτές θεωρούν, λόγω ελλείμματος αξιοπιστίας του Ελληνικού πολιτικού συστήματος συνολικά, αναγκαία τη διεθνή εποπτεία.
Ο νέος πήχης
Πάντως εν όψει της δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές ακόμη ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ με δηλώσεις του την Πέμπτη στην Αθήνα έσπευσε να στείλει πολλαπλά μηνύματα. Ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι «μετά από τόσα χρόνια απουσίας από τις αγορές είναι σωστό να επιστρέψετε με αργά βήματα». Τοποθέτησε στο χρονικό ορόσημο στο τέλος του 2017 ή στις αρχές του 2018, εφόσον υπάρξει «συνέχεια του προγράμματος», συνδέοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς το ζήτημα με την επιτυχή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης που θα αρχίσει τον Οκτώβριο.
Ο επικεφαλής του ESM δεν χαρίστηκε στην κυβέρνηση καθώς θύμισε ότι η «ατυχής αναστροφή των μεταρρυθμίσεων» το 2015 κι ενώ το 2014 η Ελλάδα είχε ήδη βγει δύο φορές στις αγορές κόστισε συνολικά 100 δισ. ευρώ. «Κάποιοι θεωρούν ότι το κόστος είναι ακόμη υψηλότερο» είπε μάλιστα ο κ. Ρέγκλινγκ μιλώντας στο ΣΚΑΙ και τη Σία Κοσιώνη.
Πάντως προανήγγειλε την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ το αμέσως επόμενο διάστημα. Με το θέμα αυτό ασχολήθηκε χθες το Euro Working Group (EWG) των Βρυξελλών που προετοίμασε το Eurogroup της 10ης Ιουλίου, ημέρα που αναμένεται και η τυπική έγκριση της δόσης από το Συμβούλιο του ESM.
Πολλά τα λεφτά των δόσεων
Μπορεί το θέμα της εξόδου στις αγορές να αναδεικνύεται ως νέο όραμα από την κυβέρνηση ωστόσο η αξιολόγηση έχει ακόμη ουρές αλλά και πολλά χρήματα να περιμένουν Πέρα από τα 8,5 δισ. ευρώ που θα λάβει η Αθήνα με βάση την τελευταία απόφαση του Eurogroup τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, έχει λαμβάνειν άλλα 18,4 δισ. ευρώ εφόσον κλείσει εγκαίρως τις επόμενες αξιολογήσεις. Συγκεκριμένα μετά τα 5 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο τα οποία μπορούν να εκταμιευθούν στο πλαίσιο της τρίτης επισκόπησης αλλά τόσα θα μπορούσαν να έρθουν τον Ιανουάριο και τον Απρίλιο του 2018 με την τέταρτη και την πέμπτη αξιολόγηση. Μία ακόμη ένεση ρευστότητας έστω και μικρή 3,4 δισ. ευρώ θα μπορούσε να έρθει τον Ιούλιο λίγοι πριν το τέλος του προγράμματος.
Αξίζει να σημειωθεί τα χρήματα αυτά καθώς δεν υπάρχουν λήξεις ομολόγων, αλλά και ανάγκες κάλυψης πρωτογενών δαπανών του δημοσίου μπορεί να οδηγηθούν στην πραγματική οικονομία δηλαδή για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, αλλά και στη μείωση του ενδοκυβερνητικού δανεισμού μέσω repos και εντόκων γραμματίων κατά 3,5 δισ. ευρώ.
Γιώργος Αλεξάκης