Πίσω από αυτή την «αξιοπερίεργη σιγουριά», κατά το πιθανότερο σενάριο ο όμιλος της Marfin κρύβει άσσους στο μανίκι του, με κυριότερο ίσως τη βελτίωση των προσφορών αλλά και τη στήριξη πολιτικών παραγόντων της Κύπρου αλλά και ξένων θεσμικών επενδυτών. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Τ. Παπαδόπουλος έχει δώσει το πράσινο φως για συγχώνευση της Marfin Popular με την Κύπρου, ενώ θετική είναι μεγάλη μερίδα πολιτικών παραγόντων.
Με βάση ορισμένες ενδείξεις, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα τόσο η δημόσια πρόταση της Πειραιώς προς τη Marfin Popular όσο και της Marfin Popular προς την Πειραιώς και Κύπρου, να "τρέξουν" παράλληλα, φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί και διεθνώς.
Οσον αφορά την στάση της τράπεζας Κύπρου, οι παράγοντες της Marfin εκτιμούν ότι «το ύφος και οι χαρακτηρισμοί της απάντησης του δ.σ. της Κύπρου καταδεικνύουν ότι έχουν απωλέσει την ψυχραιμία τους». Ορισμένοι κύκλοι σημειώνουν ότι στο παρελθόν και η Εγνατία ήταν αρνητική και ο βασικός της μέτοχος δεν επιθυμούσε συνεργασία, ωστόσο, η Εγνατία κατέληξε στη Marfin.
Ποια όμως είναι τα όπλα της Marfin και ποια εναλλακτικά σχέδια θα εξετάσει η τράπεζα Πειραιώς η οποία ακολούθησε την τακτική «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση»;
Τα σχέδια της Marfin
1) Κατά το πιθανότερο σενάριο το ΧΑΚ θα επιτρέψει να βρίσκονται σε εξέλιξη δύο δημόσιες προτάσεις της Πειραιώς προς την Marfin και της Marfin προς την τράπεζα Κύπρου.
Αν υπάρξει νομικό εμπόδιο τότε η Marfin θα συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση σε διάστημα 20 ημερών ώστε να λάβει τις σχετικές εγκρίσεις από τους μετόχους της και εν συνεχεία θαεπανέλθει στην δημόσια πρότασης προς την Πειραιώς και την Κύπρουχωρίς όμως να κληθεί να αντιμετωπίσει άλλα νομικά εμπόδια. Σε ανάλογη κίνηση θα προχωρήσει και η Πειραιώς.
2) Η Marfin Popular Βank εξετάζει να βελτιώσει τις οικονομικές της προσφορές στις δημόσιες προτάσεις που έχει υποβάλλει και να αυξήσει το ύψος των προσφερομένων μετοχών ενώ δεν μπορεί να αποκλεισθεί ακόμη και η καταβολή μετρητών.
Σημειώνεται ότι για την Κύπρου προσέφερε η Marfin 1,241 μετοχές της για κάθε μία της Κύπρου που ισοδυναμεί με αξία ανά μετοχή για την Κύπρου σε 11,14 ευρώ δηλαδή στις τρέχουσες τιμές χωρίς premium.
Παράλληλα η Marfin, κατέθεσε δημόσια πρόταση και προς την Πειραιώς με τιμή 2,84 μετοχές της προς 1 μετοχή της τράπεζας Πειραιώς, δηλαδή η Marfin αποτιμά την Πειραιώς στα 25,52 ευρώ ανά μετοχή. Ουσιαστικά, μπορεί να αυξηθεί το τίμημα για την Κύπρου στα 12 -13 ευρώ και της Πειραιώς στα 28 -30 ευρώ περίπου κατά ορισμένους κύκλους.
3) Ο όμιλος της Marfin φαίνεται ότι στηρίζεται ενεργά από πολιτικούς παράγοντες.
Ο πρόεδρος της Κύπρου ο κ. Παπαδόπουλος, ο υπουργός Οικονομίας κ. Σαρρής, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας κ. Χριστοδούλου, στηρίζουν εμμέσως πλην σαφώς τα σχέδια της Marfin. Για τον όμιλο της Marfin θεωρείται περίπου σίγουρο ότι θα ελέγξει την Κύπρου παρά την σκληρή δήλωση του δ.σ. Σήμερα παρενέβη εκ νέου ο κ. Χριστοδούλου, επισημαίνοντας ότι χωρίς την έγκριση της κεντρικής τράπεζας δεν θα γίνει εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου, ενώ τόνισε ότι η ΕΕ έχει καθορίσει το πλαίσιο νομιμότητας, το οποίο θα τηρηθεί, αποτρέποντας φαινόμενα μονοπωλιακά και επηρεασμού του ελεύθερου ανταγωνισμού.
4) Για την Πειραιώς το στοίχημα είναι η στάση των ξένων θεσμικών επενδυτών καθώς οι εγχώριοι μεγαλοεπιχειρηματίες τηρούν στάση αναμονής και στηρίζουν την διοίκηση Σάλλα.
Στήριξη Σάλλα από βασικούς μετόχους
Η Πειραιώς με την τακτική που ακολούθησε φαίνεται ότι κατάφερε να μπλοκάρει τουλάχιστον προσωρινά τα σχέδια της Marfin. Ουσιαστικά, η Πειραιώς κερδίζει χρόνο ώστε να αναπροσαρμόσει την στρατηγική της να αναζητήσει τις κατάλληλες συμμαχίες ώστε να αντιμετωπίσει τη δημόσια πρόταση της Marfin, η οποία φαίνεται ότι δεν θα υπαναχωρήσει αλλά θα αντεπιτεθεί.
Με την στήριξη ισχυρών μετόχων όπως Βαρδινο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr