«Η OpenCircle εισάγει το μοντέλο των συμμετοχικών επενδύσεων στην Ελλάδα και αποτελεί ένα εναλλακτικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την κεφαλαιοδότηση των ΜΜΕ ελληνικών εταιριών. Στοχεύουμε στην ενεργοποίηση πόρων, ανθρώπινων και οικονομικών, ώστε να υποστηρίξουμε τη νέα γενιά επιχειρήσεων, που με τη σειρά τους θα αποτελέσουν τους φορείς ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας» σημειώνει ο πρόεδρος της Parnasse ΑΕ, Ξενοφών Κορκίδης.
Σύμφωνα με τα όσα είπαν σε ειδική παρουσίαση για δημοσιογράφους τόσο ο πρόεδρος της Parnasse κ. Ξενοφών Κορκίδης, όσο και ο CEO της κ. Σωκράτης Πλούσσας, ήδη στην πλατφόρμα έχουν «ανέβει» τρία επιχειρηματικά σχέδια από αντίστοιχες ελληνικές εταιρείες οι οποίες διεκδικούν χρηματοδότηση συνολικού ύψους 600.000 ευρώ. Πρόκειται για τις εταιρείες:
- Pinnatta, η οποία αναπτύσσει την ομώνυμη εφαρμογή επικοινωνίας μέσω διαδραστικών μηνυμάτων για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα.
- Offerial, η οποία αναπτύσσει εφαρμογές για προσωποποιημένο ξενοδοχειακό μάρκετινγκ
- Ark Analytics, η οποία παρέχει εξειδικευμένα εργαλεία και συστήματα διαχείρισης κινδύνων (risk management).
Σύμφωνα με τον CEO της Parnasse, κ. Σωκράτη Πλούσσα και οι τρεις εταιρείες πληρούν τα κριτήρια μιας υγιούς και νέου προσανατολισμού επιχειρηματικότητας, είναι εξωστρεφείς, αναπτυσσόμενες, και με στέρεο business plan το οποίο παρουσιάζεται ενδελεχώς μέσω της πλατφόρμας και είναι διαθέσιμο στους επενδυτές – μέλη της OpenCircle.
Ο CEO της Parnasse AE, κ.Σωκράτης Πλούσσας συμπλήρωσε: «δημιουργήσαμε ένα ασφαλές περιβάλλον, όπου παρουσιάζονται αναλυτικά οικονομικά στοιχεία των προς χρηματοδότηση σχεδίων αλλά και διευκολύνεται η επικοινωνία μεταξύ επιχειρηματιών και επενδυτών καθ’όλη τη διάρκεια της διαδικασίας χρηματοδότησης, αλλά και μετά την ολοκλήρωση της».
Η Parnasse μέσω της Open Circle έχει θέσει ως στόχο την άντληση 3 εκατ. ευρώ εντός του 2015, ενώ προετοιμάζει διαρκώς την παρουσίαση νέων επιχειρήσεων στην πλατφόρμα της.
Τα επιχειρηματικά σχέδια παρουσιάζονται συνοδευόμενα από πλήρη οικονομικά δεδομένα και πληροφορίες, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση των υποψηφίων επενδυτών- εγγεγραμμένων μελών της πλατφόρμας. Οι υποψήφιοι επενδυτές-μέλη, οι οποίοι ήδη ξεπερνούν τους 450, περίπου 150 εκ των οποίων έχουν επεξεργαστεί τα πρώτα τρία επιχειρηματικά σχέδια, και 70 εξ αυτών των ιδιωτών επενδυτών έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον για χρηματοδότηση, έχουν τη δυνατότητα πλήρους ενημέρωσης και παρακολούθησης της διαδικασίας άντλησης κεφαλαίων μέσα από μια τυποποιημένη διαδικασία, που εξασφαλίζει διαφάνεια και αποτελεσματική αξιολόγηση των αιτούμενων επιχειρηματικών σχεδίων.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της OpenCircle ο στόχος της πλατφόρμας, η οποία εισαγάγει στην ουσία το θεσμό του equity crowdfunding στην ελληνική πραγματικότητα είναι να δημιουργήσουν μια επενδυτική κοινότητα η οποία θα παρέχει υποστήριξη σε επιχειρήσεις με προοπτικές και μάλιστα σε πολύ πιο άμεσο χρόνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το equity crowdfunding αποτελεί μια συνήθη πρακτική ειδικά στον αγγλοσαξωνικό χώρο, μάλιστα, προβάλλεται ως εναλλακτική δίοδος για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας της χώρας. Ωστόσο το θεσμικό πλαίσιο βάζει προκόμματα, που εφόσον ξεπεραστούν (υπάρχει στενή συνεργασία με την επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) μπορεί να δώσει άμεσες λύσεις εναλλακτικής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων στην ασθμαίνουσα ελληνική οικονομία. Κεντρικό ζήτημα είναι η αύξηση ορίων χρηματοδότησης (σήμερα είναι στα 100 χιλιάδες ευρώ) για όσους ενδιαφέρονται να επενδύσουν στις επιχειρήσεις που αναζητούν μέσω της πλατφόρμας χρηματοδότηση.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr