Η κεφαλαιοποίηση του συνόλου των ελληνικών τραπεζών ανέρχεται στα 59,6 δισ. ευρώ, όταν η κεφαλαιοποίηση της Unicredito ή της BBVA κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα. Με βάση τις κεφαλαιοποιήσεις, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται πολύ κάτω του μέσου όρου της Ευρώπης και για το λόγο αυτό, υπάρχουν και οι προτροπές της Κεντρικής Τράπεζας στην Ελλάδα να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις ή διασυνοριακές συνεργασίες.
Η Εθνική Τράπεζα, με κεφαλαιοποίηση 17,061 δισ. ευρώ αποτελεί μακράν την πιο ισχυρή τράπεζα στην χώρα και στοχεύει στα 20 δισ. ευρώ. Η Eurobank, που κατέχει τη δεύτερη θέση με κεφαλαιοποίηση 10 δισ. ευρώ απειλείται από την Alpha, καθώς η διαφορά τους πλέον βρίσκεται στα 450 εκατ. ευρώ (αποτιμάται στα 9,55 δισ. ευρώ).
Μάχη στις κεφαλαιοποιήσεις επικρατεί και μεταξύ της Πειραιώς και της Τράπεζας Κύπρου. Η αποτίμηση της Πειραιώς ανέρχεται στα 6,15 δισ. ευρώ, ενώ της Κύπρου στα 5,5 δισ. ευρώ περίπου.
Μικρή διαφορά στις κεφαλαιοποιήσεις τους εμφανίζουν η ΑΤΕ και η Emporiki, και διαμορφώνονται σε 3,6 και 3 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Σκληρή είναι η μάχη της κεφαλαιοποίησης μεταξύ του ΤΤ, στα 2,5 δισ. ευρώ και της Λαϊκής, στα 2,35 δισ. ευρώ. Με δεδομένη την τριπλή συγχώνευση της Λαϊκής, η νέα τράπεζα Marfin Popular Βank θα βρεθεί οριακά χαμηλότερα της τράπεζας Κύπρου.
Στις μικρότερες τράπεζες, η Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο εμφανίζει κεφαλαιοποίηση 766 εκατ. ευρώ, η Geniki 560 εκατ. ευρώ, η Attica Bank 488 εκατ., η Proton Βank 475 εκατ. και η Aspis 264 εκατ. ευρώ.
Π. Λεωτσάκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr