Πηγές σε τραπεζικούς και πολιτικούς κύκλους, θεωρούν ότι «δεν θα πρέπει να υπάρχουν ταμπού και ότι δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί ακόμη και το ενδεχόμενο στρατηγικής συνεργασίας - συγχώνευσης μεταξύ της Marfin Popular Βank και της τράπεζας Κύπρου εφόσον δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε τον καταλύτη στην Κύπρο, καθώς οι δύο τράπεζες ελέγχουν πάνω από το 80% της αγοράς.
Για να επιτευχθεί όμως ο στόχος αυτός θα πρέπει να επιλυθούν μια σειρά καίριων προβλημάτων όπως:
Α) Η αποσαφήνιση της στρατηγικής της τράπεζας Κύπρου.
Το 8,2% που ελέγχει η Πειραιώς στην τράπεζα Κύπρου δεν αποτελεί αμελητέα ποσότητα. Η Πειραιώς είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Κύπρου, ωστόσο, πηγές στη διοίκηση της κυπριακής τράπεζας αναφέρουν ότι σε αυτή τη φάση δεν εξυφαίνεται ότι μπορεί να ξεκινήσει διάλογος. Δεν μπορεί να αποκλεισθεί στο μέλλον, ωστόσο, σε αυτή την φάση δεν φαίνεται να μεταβάλλεται η στρατηγική. Ο ρόλος της Πειραιώς είναι καταλυτικός καθώς με το ποσοστό που ελέγχει υποχρεωτικά θα έχει ουσιαστικότατο λόγο αν και εφόσον υπάρξει σύμπλευση Κύπρου και Marfin Popular Βank μεσοπρόθεσμα.
Β) Το νομικό καθεστώς περί ανταγωνισμού που επικρατεί και δεν επιτρέπει την υπερσυγκέντρωση δυνάμεων και θα πρέπει να υπερσκελισθούν εμπόδια που σχετίζονται με τις κοινωνικοπολιτικές ισορροπίες, συνθήκες ανταγωνισμού, της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.
Επίσης, και σύμφωνα με κορυφαίο κύπριο πολιτικό, η δημιουργία μιας εθνικής υπερτράπεζας για τα κυπριακά δεδομένα θα δημιουργούσε πολλαπλασιαστικά οφέλη στο σύστημα, αρκεί να αντιμετωπισθούν προβλήματα και βεβαίως πρακτικά εμπόδια.
Η πλευρά της Marfin Popular Βank, αν και αποφεύγει να πάρει θέση ή να σχολιάσει αυτές τις σκέψεις που καλλιεργούνται στην Κύπρο, διαφαίνεται ότι θα αντιμετώπιζε θετικά μια τέτοια προοπτική καθώς η συνένωση Λαϊκής και Κύπρου θα ανέτρεπε δεδομένα και θα δημιουργούσε εθνικό πρωταθλητή.
H Μarfin Popular Bank διαδραματίζει καίριο ρόλο και στις εξελίξεις στην Ελληνική τράπεζα αφού ελέγχει το 8% ή συνολικά 16-17% μαζί με την Κύπρου. Όπως πρώτος έχει επισημάνει ο «R», η Proton Bank ενδιαφέρεται έντονα για την Ελληνική, ωστόσο, ίσως υπάρξει συνεργασία με τη Marfin Popular Βank για τη διεκδίκηση της Ελληνικής τράπεζας.
Η Marfin Popular Βank, μεσοβραχυπρόθεσμα, στοχεύει άμεσα να ολοκληρώσει τη λειτουργική συγχώνευση η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2007.
Στις 24 Οκτωβρίου έχει προγραμματισθεί έκτακτη γενική συνέλευση της Λαϊκής ώστε να αποφασίσει την τριπλή συγχώνευση με Εγνατία και Marfin αλλά και να υλοποιήσει την αύξηση κεφαλαίου.
Νέα εξαγορά από Marfin
Στην εξαγορά του 30% του μετοχικού κεφαλαίου της ARIS Capital Management, με το δικαίωμα αγοράς επιπρόσθετου 21% του μετοχικού κεφαλαίου μέσα σε χρονικό ορίζοντα 3 ετών, ανακοίνωσε η Marfin. Η συνολική επένδυση για το 30% της συμμετοχής είναι 3 εκατ. δολάρια.
Η Marfin Financial Group, από τη συγκεκριμένη συμμετοχή αναμένει απόδοση επενδυμένου κεφαλαίου πάνω από 20% ετησίως. Η ARIS Capital Management, με έδρα στις ΗΠΑ, είναι εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων με εξειδίκευση σε προϊόντα Fund of Hedge Funds και διαχειρίζεται συνολικά κεφάλαια ύψους περίπου 140 εκατ. δολαρίων.
Π. Λεωτσάκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr