Ο νέος χρηματοπιστωτικός όμιλος που θα δημιουργηθεί, θα κατέχει την πρώτη θέση στην Κύπρο και τη δεύτερη βάσει ιδίων κεφαλαίων στην Ελλάδα και θα διαπραγματεύεται σε τρίαχρηματιστήρια.
Η Λαϊκή τράπεζα Κύπρου υποβάλλει δημόσιες προτάσεις στην Εγνατία και την Marfin Bank καθώς η έδρα του νέου σχήματος θα είναι η Λευκωσία. Στη νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί οι ξένοι θεσμικοί θα ελέγχουν το 40% το Dubai Invesment και οι μεγαλομέτοχοι όπως οι κ.κ.Λανίτης, Θεοχαράκης και Βγενόπουλος το 9% έως το 15%.
Ο νέος όμιλος θα έχει στο τέλος του 2006 σύνολο ενεργητικού 22,3 δισ. ευρώ, 300 υποκαταστήματα και παρουσία σε 13 χώρες. Εφόσον οι δημόσιες προτάσεις γίνουν πλήρως αποδεκτές και ο σχεδιασμός του ομίλου υλοποιηθεί όπως έχει προγραμματιστεί, τα ίδια κεφάλαια θα ανέρχονται σε 3,3 δισ. ευρώ και ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας στο 17,7%, δίνοντας έτσι στον όμιλο τη δυνατότητα να προχωρήσει άμεσα με ισχυρούς ρυθμούς αύξησης των εργασιών του και του ενεργητικού του έως και κατά 30 δισ. ευρώ.
Η συνένωση δυνάμεων, προσθέτει αξία στους μετόχους και των τριών οργανισμών ενώ προβλέπεται να ενισχύσει σημαντικά τα κέρδη ανά μετοχή από το πρώτο έτος λειτουργίας του νέου ομίλου.
Ειδικότερα, εκτιμάται ότι ο σχηματισμός του νέου ομίλου δίνει τη δυνατότητα επίτευξης καθαρών κερδών μετά από φόρους της τάξης των 370 εκατ. ευρώ το 2007, 440 εκατ. ευρώ το 2008 και 510 εκατ. ευρώ το 2009.
Με βάση τις αποτιμήσεις των δημοσίων προτάσεων, η κεφαλαιοποίηση του νέου ομίλου θα είναι της τάξης των 4,28 δισ. ευρώ, ενώ σε αντιστοιχία με αυτήν την κεφαλαιοποίηση η μετοχή θα διαπραγματεύεται με λόγο τιμής προς λογιστική αξία (P/BV) 1,3.
Η διοίκηση της Λαϊκής τράπεζας στην Κύπρο θα υποβάλει άμεσα αίτηση για παράλληλη διαπραγμάτευση της μετοχής στα χρηματιστήρια της Αθήνας και του Ντουμπάι, ενώ θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση της στο Χρηματιστήριο της Λευκωσίας.
Στις δημόσιες προτάσεις που κατατέθηκαν στις αρμόδιες εποπτικές αρχές, η Λαϊκή τράπεζα προσφέρει στους μετόχους της Marfin FG και της Εγνατίας, ίδιες μετοχές που θα προέλθουν από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, με παραίτηση των παλαιών μετόχων από τα δικαιώματα προτίμησης και με τιμή διάθεσης 5,21 ευρώανά μετοχή.
Για τον προσδιορισμό των σχέσεων ανταλλαγής η αξία μετοχής της Marfin FG αποτιμήθηκε στα 30 ευρώ, η κοινή και προνομιούχος μετοχή της Εγνατίας στα 6,30 ευρώ, ενώ η μετοχή της Λαϊκής Ελλάδος στα 78,15 ευρώ.
Κατά συνέπεια οι σχέσεις ανταλλαγής προσδιορίζονται:
Στις 5,757 μετοχές της Λαϊκής Κύπρου για κάθε μία μετοχή της Marfin FG
Στις 1,2090 μετοχές της Λαϊκής Κύπρου για κάθε μία μετοχή της Εγνατίας
Στις 14,9962 μετοχές της Λαικής Κύπρου για κάθε μετοχή της Λαϊκής Ελλάς
Εφόσον οι δημόσιες και ιδιωτικές προτάσεις γίνουν αποδεκτές από το 100% των μετόχων στους οποίους απευθύνονται, η ΛΤΚ θα προχωρήσει σε συνολική αύξηση περίπου 2,415 δισ. ευρώ εκδίδοντας 465,4 εκατ. νέες μετοχές οπότε και το σύνολο των μετοχών της θα ανέρχεται σε 822,9 εκατ.
Περίοδος αποδοχής της πρότασης προβλέπεται να είναι από τις 9 Οκτωβρίου 2006 μέχρι τις 22 Νοεμβρίου 2006, ενώ στις 19 Οκτωβρίου 2006 αναμένεται να γνωμοδοτήσουν σχετικά τα διοικητικά συμβούλια της Marfin FG και της Εγνατίας.
Η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Λαϊκής, για την έγκριση της αύξησης κεφαλαίου, θα πραγματοποιηθεί στις 24 Οκτωβρίου 2006.
Επικεφαλής σύμβουλος της Λαϊκής για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τις δημόσιες προτάσεις ορίσθηκε η Deutsche Bank, ενώ ρόλο συμβούλου έχει και η Keefe, Bruyette & Woods Ltd.
Ο νέος όμιλος υπολογίζεται να έχει στο τέλος του 2006 συνολικές καταθέσεις ύψους 15,8 δισ. και χορηγήσεις 11,7 δισ. ενώ τα κέρδη του θα προέρχονται κατά 81% από επαναλαμβανόμενες (recurring) τραπεζικές εργασίες.
Π Λεωτσάκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr