Ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε την άμεση χορήγηση, σε πρώτη φάση, ενίσχυσης ύψους 10.000 ευρώ σε όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Πιο αναλυτικά τα μέτρα στήριξης είναι τα εξής:
1. ’μεση οικονομική ενίσχυση, ύψους 10.000 ευρώ για τις Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις.
2. Επιχορήγηση ποσοστού 50% της ζημιάς που έχει πιστοποιηθεί, ύψους από 10.000 έως 200.000 ευρώ.
3. Για τον δανεισμό του υπόλοιπου 50% της ζημιάς που πιστοποιείται, καθώς και για όσες επιχειρήσεις δεν υπάγονται στις πιο πάνω κατηγορίες, δίνεται δυνατότητα, με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, για επιδοτούμενα δάνεια διάρκειας 15 ετών.
4. Χορηγούνται δάνεια διάρκειας 15 ετών με ευνοϊκούς όρους για την αποκατάσταση ζημιών στα κτήρια.
5. Χορηγούνται δάνεια πενταετούς διάρκειας με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, για κεφάλαια κίνησης.
6. Αναστέλλονται οι οφειλές των επιχειρήσεων που επλήγησαν, για ένα τρίμηνο, στις εφορίες, το ΙΚΑ τον ΟΑΕΕ και τις Τράπεζες. Γίνονται επίσης διάφορες άλλες φορολογικές διευκολύνσεις.
7. Σε επιχειρήσεις που δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν έως τις 20 Δεκεμβρίου, ενισχύονται οικονομικά οι εργαζόμενοι, με πλήρη κάλυψη του μισθού, του δώρου των Χριστουγέννων και των εισφορών (εργοδότη και εργαζόμενου) για τρεις μήνες.
Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, για την άμεση στήριξη των πληγέντων, παρακάμπτονται οι γραφειοκρατικές δυσκολίες και τα ελάχιστα δικαιολογητικά που χρειάζονται, θα ελέγχονται από τριμελή επιτροπή, αποτελούμενη από εκπρόσωπο του οικείου Επιμελητηρίου, του οικείου Εμπορικού Συλλόγου και του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
«Η κυβέρνηση, με πράξεις ευθύνης και ουσίας, πράξεις που παράγουν χειροπιαστά αποτελέσματα, απαντά στις προκλήσεις των καιρών, στις κραυγές και τους ψιθύρους της δημαγωγίας και του λαϊκισμού. Πορευόμαστε στο δρόμο της εθνικής ευθύνης. Καλούμε να συμπορευτούν μαζί μας όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, όλοι οι φορείς της κοινωνίας, όλοι οι πολίτες», κατέληξε.
Παράλληλα, υπουργοί που συμμετείχαν στην Κυβερνητική Επιτροπή, σε συνομιλίες με δημοσιογράφους εξέφρασαν την εκτίμηση ότι τα επεισόδια βαίνουν προς εκτόνωση.
Στο μεταξύ, μία μία εταιρεία κάνει τον απολογισμό της ζημιάς που έχει υποστεί από τα γεγονότα, αν και όπως πολλοί υποστηρίζουν ακόμη τα γεγονότα δεν έχουν λήξει. Επίσης υπάρχουν και εκείνοι οι επιχειρηματίες που λένε ότι δεν έχουμε υποστεί ζημιά αλλά για να μην πάθουμε προτιμάμε να κρατάμε τα μαγαζιά μας κλειστά με απίστευτη χασούρα σε πωλήσεις.
Οι επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιά είναι πολλές και το κόστος ανυπολόγιστο, καθώς πολλοί λένε ότι αυτό μπορεί να αγγίξει και το 1 δις. ευρώ στο οποίο περιλαμβάνονται τα διαφυγόντα κέρδη, οι απώλειες στις πωλήσεις, οι υλικές καταστροφές καθώς και το πλιάτσικο που έχει γίνει στο εμπόρευμα. Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες, στέλεχος του ομίλου Φουρλή αναφέρει σχετικά με το κατάστημα Ιntersport που καταστράφηκε στο Μοναστηράκι, ότι το κόστος για την επανακατασκευή του καταστήματος θα φθάσει τις 300.000 ευρώ, ενώ το εμπόρευμα που χάθηκε κοστίζει άλλα 300.000 ευρώ. Mεταξύ 7-10 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η ζημιά για την Sprider για το κατάστημα στην Ερμού και κάτι λιγότερο υπολογίζεται η ζημιά για το πεντόροφο κατάστημα του Γλου στη Σταδίου
Τι λέει η ΕΣΕΕ
Σε περίπου 200 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι ζημιές που έχουν υποστεί τα καταστήματα στην Αθήνα τις τελευταίες πέντε ημέρες λόγω των ταραχών ανέρχεται, σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ΕΣΕΕ.
«Στην Αθήνα, έχουμε 565 μαγαζιά με ζημιές, μερική ή ολική καταστροφή. Οι υλικές ζημιές αυτή τη στιγμή στην Αθήνα ανέρχονται σε 200 εκατ. ευρώ», δήλωσε ο κ. Βασίλης Κροκίδης, αντιπρόεδρος της ΕΣΕΕ, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters.
Τι λέει το ΕΒΕΑ
Ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι από τα ειδικά συνεργεία του Ε.Β.Ε.Α. η καταγραφή των ζημιών που σημειώθηκαν μέχρι και χθες σε επιχειρήσεις στην Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας από τις ταραχές των τελευταίων των τελευταίων ημερών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ε.Β.Ε.Α. το σ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr