Ανάμεσα στα… θύματα είναι και το κρασί, καθώς εκφράζονται ανησυχίες για έλλειψή του και αύξηση της τιμής του.
Οι αμπελώνες στην Κρήτη αφανίζονται, καθώς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, από 8.000- 10.000 τόνους επιτραπέζιων σταφυλιών που εξάγονταν άλλα χρόνια, φέτος δεν θα φύγουν ούτε 1.000.
Οι λόγοι είναι:
ο υπερβολικός καύσωνας / η ξηρασία / η λειψυδρία (λόγω της κλιματικής αλλαγής)
οι ελληνοποιήσεις φθηνών κρασιών
σταφύλια από την Αίγυπτο έχουν κατακλύσει την ευρωπαϊκή αγορά
οι νέοι αποφεύγουν να ασχοληθούν με τα αμπέλια
Σε τι τιμή φεύγει το επιτραπέζιο σταφύλι από τον αμπελουργό στο συσκευαστήριο
(πρώιμες ποικιλίες): 2023: 0,90€ 2024: 1,20€ ( + 33,3%)
Όπως λένε εκπρόσωποι του κλάδου, η ποιότητα είναι καλή, αλλά δεν υπάρχει ποσότητα. Πρώτα γίνονται έλεγχοι για κατάλοιπα φυτοφαρμάκων και μετά κόβονται.
«Η κατάσταση είναι τραγική»
Ο αντιπρόεδρος κεντρικής συνεταιριστικής ένωσης αμπελοοινικών προϊόντων ΚΕΟΣΟΕ, Πρίαμος Ιερωνυμάκης και ο εξαγωγέας επιτραπέζιων σταφυλιών, Λάμπρος Περβολαράκης μίλησαν στο Mega για τα προβλήματα των αμπελώνων.
Ο κ. Ιερωνυμάκης επεσήμανε: «H κατάσταση είναι τραγική. Πέρσι με περονόσπορο, που έπαθε τόση ζημιά, καταφέραμε και κάναμε εξαγωγή 2000-3000 τόνους σταφυλιών, καλυφθήκαν μερικώς τα οινοποιεία. Παλιά γινόταν εξαγωγή 7000-8000 τόνους. Φέτος δεν θα ξεπεράσουμε τους 1000 τόνους σε εξαγωγή στην Κρήτη, τα δε οινοποιεία δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Οι νέοι άνθρωποι φεύγουν από τους αμπελώνες.
Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργηθεί γιατί υπήρχαν οι καύσωνες μέσα Ιουνίου, είχαμε και ξηρασία, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπεται ο αμπελώνας. Η ζημιά είναι σε όλα αυτή την στιγμή, και στα κηπευτικά και στις ελιές. Τα πράγματα στον πρωτογενή τομέα είναι τραγικά».
«Επίσης οι ενισχύσεις που δίνονται συρρικνώθηκε στο 70%. Ένα προϊόν το οποίο δεν είναι εξαγώγιμο δεν μπορεί να φύγει. Άρα η ποιότητα αυτό που έχει μείνει είναι καλή», συμπλήρωσε.
Ο κ. Περβολαράκης ανέφερε: «οι εξαγωγές λόγω της κλιματικής αλλαγής έχουν υποστεί μειώσεις. Πριν 7 χρόνια η Κρήτη έκανε εξαγωγή γύρω στους 17.000 τόνους επιτραπέζιου σταφυλιού. Με την κλιματική αλλαγή και τις μειώσεις πριν 3 χρόνια ήταν 8000 τόνοι, πέρσι ήταν 6000 φέτος θα είναι γύρω στους 3000 τόνοι εξαγωγές στο επιτραπέζιο σταφύλι. Υστερούμε σε έργα υποδομής και έχουμε έλλειψη νερού. η μόνη λύση είναι η αφαλάτωση αλλά δυστυχώς οι φορείς δεν ενδιαφέρονται γι΄αυτό το κομμάτι».
Μεγάλη λειψυδρία και κλιματική αλλαγή οι «απειλές»
Η πρόεδρος ένωσης οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής, Αναστασία Φράγκου είπε στο Mega: «Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα αμπέλια και αυτό έχει ως συνέπεια την μείωση της παραγωγής και έπειτα την μείωση της παραγωγής κρασιού. Στην Αττική ζούμε καταστάσεις μεγάλης λειψυδρίας και απότομες αλλαγές του καιρού. Προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε αυτό. Το αμπέλι στρεσάρεται όταν οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές και άρα η παραγωγή είναι πιο μειωμένη. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση με διάφορους τρόπους, όπως με την διαχείριση των υδάτων ή αλλαγή του τρόπου καλλιέργειας».
Οίνος: Πόσο έχει αυξηθεί μέσα σε έναν χρόνο
ποικιλιακά (ασύρτικο, αγιωργίτικο, chardonnay, μοσχοφίλερο, μαλαγουζιά, κ.ά.)
Αύξηση περίπου 20% – 25% με ανοδική τάση
2023 2024
1 μπουκάλι
Κρασί ροζέ ημίξηρος 6,40€ 7,68€ (+20%)
(ξινόμαυρο & merlot)
1 μπουκάλι
λευκό κρασί 14,40€ 16,60€ (+15%)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr